0
Algemeen

Broadband World Forum: netwerken versus diensten

donderdag 25 oktober 2012 | 14:19 CET | Achtergronden

Amsterdam RAI was op 16, 17 en 18 oktober de gastheer van het Broadband World Forum. Hét thema in de conferentie was de vraag hoe operators geld kunnen verdienen aan breedband en mobiel breedband, in een tijd waarin ze van alle kanten onder druk staan. De operators legden de nadruk op diensten: smart home, tweede scherm, M2M, betere gateways en user interfaces en vaak genoemd: cloud. De talrijke leveranciers van netwerkapparatuur legden de nadruk ergens anders: op het leveren van een goed netwerk.

PCCW Hong Kong biedt een Private Cloud, vertelde CTO Paul Berriman. Abonnees van de quad-play-incumbent kunnen hun bestanden via internet delen en beschikbaar maken op verschillende plaatsen en apparaten. Het eerste stuk opslag is gratis, de rest als abonnement. PCCW ontwikkelt ook huisdiensten, zoals alarmering en video.

Het helpt dat Hong Kong al een dekking van 74 procent heeft met gigabit FttH. Berriman zegt dat PCCW’s Private Cloud bij 1 Gbps tussen de 40 en 150 keer sneller is dan Microsoft SkyDrive of Apple iCloud.

Voor de allerbest betalende klanten komt de operator met een Home Networking klantenservice, die tegen betaling langs komt om een thuisnetwerk te installeren en in te regelen, voor zowel multimedia als huisdiensten, zoals alarmering, inbraakbeveiliging en video. Ook praat de operator met de gezondheidszorg over eHealth toepassingen. Alles om de stickiness van de klant te vergroten.

PCCW streeft ernaar om zo min mogelijk een domme pijp te worden voor OTT-providers. Diensten kunnen een gegarandeerde kwaliteit krijgen op het thuisnetwerk en PCCW werkt aan dynamic profiling, gebruikersprofielen op basis van waar de klant zich bevindt, met welk apparaat en wat hij aan het doen is.

Gateway

UPC ziet het antwoord in de gebruikerservaring. De chief technology officer van Liberty Global International, Balan Nair, stelt vast dat de kosten van opslag tot vrijwel niets zijn gedaald en dat de kijker steeds hogere eisen stelt aan de kwaliteit van video. Over-the-top neemt toe; meerdere YouTube kanalen staan al in de top-10 van best bekeken webcontent. Tegelijkertijd zijn er wel erg veel (te veel) video formats en DRM-systemen in omloop. De oplossing is om een gateway te ontwikkelen die dat allemaal voor de gebruiker ineens presenteert. Horizon.

De Japanse operator KDDI zoekt de oplossing ook in het overal beschikbaar maken van content. De samenvatting is 3M: Multi-Network, Multi Device, Multi Use. KDDI migreert het mobiele netwerk de komende jaren naar EV-DO Rev. B, EV-DO Advanced en LTE. Aan het eind van het fiscale jaar (1 maart 2013) wil KDDI een dekking hebben van 96 procent met LTE op combinaties van 800, 1500 en 2000 MHz banden, met abonnementen tot 112,5 Mbps. Ook via WiMAX en WiFi wordt toegang geboden.

KDDI zet daarnaast in op diensten, zowel zelf ontwikkeld als van derden zoals Skype of games die in Japan wereldberoemd zijn. Het abonnement “au Smart Pass” geeft ongelimiteerd toegang tot 5000 apps, 10 GB storage en een aantal andere diensten, voor 390 yen per maand, zo’n 3,77 euro. Ongelimiteerd video kijken is 590 yen extra, muziek 315 yen. De drie samen kosten ongeveer 12,50 euro. Een settopbox op Android OS is in ontwikkeling, want KDDI doet ook in DSL en glasvezel.

De verschillen in benadering maken echter duidelijk dat er geen panacee is voor operators. Telecom Italia presenteerde een omvangrijke lijst maatregelen, die echter net zo goed gezien kon worden als stapsgewijze verbeteringen aan bestaande netwerken en diensten.

Netwerken

Die houding sloot meer aan bij de op BBWF talrijke leveranciers van netwerkapparatuur. De DSL-leveranciers zetten groot in op vectoring, waarvan ze verwachten dat het in 2013 breed kan worden ingezet. FttH maakt vorderingen. Ook de mobiele netwerken zijn sterk in beweging.

Ericsson presenteerde bevindingen uit het Consumer Lab, een doorlopende enquête onder eindgebruikers naar hun ervaringen en gewoonten. Slechte dekking is de nummer 1-klacht, gevolgd door snelheid, prijs en de kwaliteit van de spraakdiensten. Drie van de vier belangrijkste consumentengrieven zijn netwerkgerelateerd, stelt Ericsson vast.

De tien procent gebruikers met de laagste downloadsnelheid krijgt slechts 70 kbps met mobiel internet, problemen met indoor dekking meegerekend. De beste 10 procent krijgt meer dan 7,5 Mbps. In de geavanceerdste markten (LTE) is het verschil nog groter: 650 kbps versus meer dan 25 Mbps.

Netwerkkwaliteit is dus een onderscheidende factor voor de klant. Dat vraagt om slimme oplossingen, zoals gericht verdichten van netwerken en uitbouw van heterogene netwerken.

Nokia Siemens Networks rekent net als Ericsson voor dat de capaciteit van datanetwerken met een factor 1000 moet groeien om de vraag bij en de gebruiker tevreden te houden. Spreker Ulrich Rehfuess breekt een lans voor Authorised Shared Access (of Licenced Shared Access). Dat is een vorm van spectrumgebruik waarbij de vergunninghouder andere toepassingen toelaat op ‘zijn’ frequenties, maar wel de controle houdt over de kwaliteit van zijn eigen diensten. De toegang is dan vooral voor toepassingen met laag vermogen.

Hij hoopt dat Europa haast maakt met refarming, bijvoorbeeld van ITU-band 28 (700 MHz). De Europese Commissie wil de Europese spectrumveilingen op elkaar laten aansluiten, maar dat wordt een langdurig proces. De vergunningen in de Nederlandse veiling krijgen een looptijd tot 2030. Misschien dat op dat moment meerdere landen tegelijkertijd zullen veilen.

Het zou al helpen als er een plan lag, meent Rehfuess. De lokale verschillen houd je, maar dan zou een land wel eerder kunnen beginnen – mits er een business case te vinden is voor een klein land, zonder de wereldwijde schaalvoordelen. “maar dan hoef je niet tot 2035 te wachten.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe