0
Breedband

Docsis 3.1 bij Ziggo en Delta legt druk op KPN om FTTH-aanleg te hervatten

woensdag 29 november 2017 | 15:18 CET | Achtergronden
De aanleg van glasvezel krijgt in Europa een impuls. De landen om ons heen migreren gestaag, soms zelfs versneld, naar glasvezel in het aansluitnetwerk. De conclusie ligt voor de hand dat KPN niet achter kan blijven en de aanleg van FTTH op enig moment zal hervatten c.q. uitbreiden.

Er zijn verschillende redenen om te migreren naar glasvezel, ook in het aansluitnetwerk. De kosten (capex) gaan voor de baat (lagere opex) uit maar er zijn meer factoren die bepalen of en wanneer het tijd is voor de vervanging van koper of coax. De belangrijkste zijn:

 • De groeiende vraag naar bandbreedte. Dit is een complexe factor omdat aanbod mede de vraag bepaalt ("If you build it, he will come.").
 • Concurrentie tussen bestaande infrastructuren (koper, coax, 4G). Waar 'de kabel' grote of zelfs landelijke dekking heeft, zien we vaak een vorm van 'haasje-over', waarbij ADSL (koper), Docsis 3.0 (kabel), VDSL (koper) en Docsis 3.1 (kabel) achtereenvolgens de boventoon voeren. Met de komst van 4G, 5G (en andere draadloze technologieën zoals van Webpass en Huawei) kan een deelsegment zelfs door mobiele/draadloze technologie bediend worden.
 • Investeringsbereidheid. Beursgenoteerde bedrijven hebben een kortere horizon dan pensioenbeleggers. Bij een langere horizon hoort een grotere bereidheid aanloopverliezen te absorberen. Essentieel hierbij is dat tegenover de investeringen (capex) grote kostenbesparingen (opex) staan, die pas na enige tijd doordringen in de resultaten. Glasvezel heeft namelijk veel lagere onderhoudskosten. Voor beursgenoteerde bedrijven wegen de capexverplichtingen zwaarder dan de opexvoordelen. En het is maar de vraag of er een partij is die het wil opnemen tegen de PTT en/of de kabel, want de toetredingsdrempel in de telecom is hoog.
 • Subsidies. In verschillende landen zijn potjes beschikbaar voor projecten in buitengebieden, zoals in het VK.
 • Regulering. Duidelijkheid over de regulering is belangrijker dan de regulering zelf. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn alvorens zij grote projecten starten. Waarschijnlijk wachten de partijen de nieuwe marktanalyses van de ACM af. Onduidelijk is of een gereguleerde partij (i.c. de voormalige PTT) de facto überhaupt nadelen ondervindt van een 'open' netwerk. Wholesale is op zichzelf een mooie extra inkomstenbron met een hoge marge (geen marketingkosten). Zoals ook onduidelijk is of Apple met zijn gesloten ecosysteem een voordeel heeft ten opzichte van de 'open' wereld van Android. Een partij zoals KPN trekt samen met zijn wholesaleklanten (Tele2, T-Mobile, NLE, Youfone) op tegen 'de kabel' (Ziggo).

Dit krachtenspel zorgt ervoor dat glasvezel in Europa een nieuwe impuls krijgt. Bijna in alle landen is verglazing een actueel thema.

 • België: schijnbaar onder druk van De Grote Netwerf (upgrade kabelnetwerk met Docsis 3.1) van Telenet is Proximus met Fiber For Belgium gestart.
 • Frankrijk: SFR kiest ervoor zijn performance te verbeteren door versneld te verglazen (Fibrer La France).
 • VK: terwijl de overheid dreigt met structurele scheiding van BT, is Virgin Media bezig met Project Lightning. Kleinere partijen zijn regionaal actief. Vodafone zoekt de samenwerking met CityFibre om zelf een glasvezelnetwerk aan te leggen.
 • Ierland: zowel de PTT (Eir) als de SIRO joint venture van Vodafone en nutsbedrijf ESB legt glasvezel aan. Sky betreedt de vastelijnsmarkt door toegang te kopen tot het open SIRO-netwerk.
 • Duitsland: Deutsche Telekom behoort tot de achterblijvers, maar zet een mooie nieuwe stap. Het volgt de strategie die door het Reggefiber van Dik Wessels groot is gemaakt. DT gaat vraagbundeling toepassen om voor aanvang van de aanleg verzekerd te zijn van klanten. Bovendien richt men zich op kleinere steden, waar de inwoners waarschijnlijk een grotere bereidheid en interesse hebben. En waar de kabel geen netwerk heeft.
 • Italië: net als in o.a. Frankrijk, Spanje en Ierland concurreert de PTT hier met challengers. Naast TIM leggen ook o.a. FastWeb (Swisscom) en Open Fiber (nutsbedrijf Enel) FTTH aan. Italië kent geen kabel en concurrenten kiezen steeds meer voor het open netwerk van Open Fiber . Ook voor het buitengebied zijn plannen.
 • Spanje: Orange en Vodafone coördineren hun aanleg van FTTH. Grotere challengers zoals Masmovil en Euskaltel hebben toegang tot deze open netwerken.
 • Griekenland: wholesaletarieven zijn vastgesteld.

Ondertussen staat de Nederlandse markt bijna stil. Relatief kleine initiatieven zijn te vinden bij de CIF-netwerken, onafhankelijke (niet-Ziggo) kabelbedrijven en diverse buitengebieden. KPN geeft de voorkeur aan DSL-technologieën en maakt ook daarmee, aldus de Consumentenbond, onvoldoende vordering. In Europa zorgen ofwel de kabel (België), ofwel challengers of beide (VK) voor concurrentie op infrastructuurniveau. Met het oog daarop, in combinatie met Docsis 3.1 bij Delta en bij Ziggo, is het zeker niet uitgesloten dat KPN de aanleg van FTTH (dekking momenteel ruim 30%) hervat.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe