0
Mobiel

Emporia profiteert van stijgend mobiel gebruik senioren

maandag 16 juni 2014 | 15:14 CET | Achtergronden

Senioren, en dan vooral mensen ouder dan 65, omarmen steeds vaker mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ook maken 65-plussers steeds vaker gebruik van apps die daarop worden aangeboden. De grijze golf is goed voor zaken, weet ook de Oostenrijkse maker van seniorentelefoons Emporia. Telecompaper sprak met Véronique Adriaens, Country Manager voor de Benelux.

Emporia is opgericht in 1991 en begon als maker van vaste telefoontoestellen en fax-apparatuur. In 2001 begon het bedrijf zich te specialiseren in mobiele communicatie voor senioren. Een nichemarkt met zeer specifieke behoeften, maar destijds nog redelijk onontgonnen gebied. Inmiddels claimt Emporia een marktaandeel van zo'n 50% in de Benelux.

Binnen bij providers

Het gaat dan ook goed met Emporia, onderstreept Adriaens. "We merken een duidelijke expansie van het gebruik van mobiele telefoons onder senioren. Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de vergrijzing. Nederland telt in 2014 2,7 miljoen mensen ouder dan 65 en in 2040 zullen dit er 4,7 miljoen zijn."

Emporia is actief in meer dan 30 markten wereldwijd waaronder de VS en China. Het is onbekend hoeveel devices het bedrijf wereldwijd heeft verkocht. In de Benelux waren dat er vorig jaar zo'n 100.000 , zegt Adriaens. In Nederland doet Emporia zaken met Vodafone, T-Mobile en KPN. 

Momenteel voert Emporia proeven uit in samenwerking met de ANWB en Vodafone. Emporia levert de telefoons die standaard zijn voorzien van een noodknop, deze noodknop werd gekoppeld aan de alarmcentrale van de ANWB, zodat deze de persoon meteen kan lokaliseren en bijstaan.

"We zitten goed binnen bij vrijwel alle operators en kunnen bogen op een groot aantal partners. Zodoende proberen we als Emporia steeds verder de markt op te komen", zegt Adriaens, die voor haar komst naar Emporia werkte bij onder meer Samsung, Sagem, ZTE en Sony Ericsson.

Emporia introduceerde tijdens het Mobile World Congress (MWC) in februari van dit jaar mobiele toestellen die een touchscreen combineren met fysieke knoppen. Volgens de producent wordt daarmee gemikt op de 38 procent van de 40- tot 65-jarigen die niet voor een smartphone kiezen vanwege het ontbreken van dergelijke knoppen. Eén van de devices is de Emporia Smart, een Android-smartphone met UMTS-ondersteuning waarbij de interface sterk is aangepast. Ook is de achterzijde voorzien van een SOS-toets.

Ook biedt Emporia diensten aan zoals de gratis app emporiaME waarmee een brug wordt gemaakt tussen de smartphone gebruiker en de Emporia Connect-gebruiker. Hiermee is het mogelijk om de Emporia-telefoon van op afstand te assisteren bijvoorbeeld door het toevoegen van nummers het checken van de batterijstatus, de lokalisatie en vergrendeling van de telefoon, en het versturen van reminders.

De markt voor connected seniors

Recent onderzoek door Telecompaper wijst uit dat smartphone-penetratie in Nederland met 27 procent bij de leeftijdsgroep van 50-65 jaar groeide en 82 procent bij de leeftijdsgroep van 65-80 jaar. Daarmee staan senioren garant voor de snelst groeiende doelgroep voor makers van mobiele apparaten.

Deze trend beperkt zich zeker niet tot Nederland. Internationale onderzoeken laten een zelfde ontwikkeling zien. Deloitte bijvoorbeeld verwacht dat senioren (55+) dit jaar de hoogste groei qua smartphonepenetratie zullen laten zien. Het smartphonebezit in deze doelgroep zal in 2014 uitkomen op 45-50 procent, nog wel lager dan de 70 procent bij de leeftijdsgroep van 18-54 jaar. 

Deloitte merkt wel op dat hoewel de smartphonepenetratie onder senioren toeneemt, dit niet altijd een bewuste keuze is. Immers, featurephones verdwijnen en bovendien gebruiken sommige senioren hun smartphone nog altijd als featurephone.

Kortom, de basisfuncties van een mobiel device – bellen en sms'en – voeren de boventoon. Dat betekent overigens niet dat senioren onwelwillend staan tegenover het gebruik van apps. Het is alleen vaak een kwestie van koudwatervrees, meent Deloitte, dat zijn onderzoek uitvoerde in de periode mei-juni 2013. Tot de onderzochte landen, tien in totaal, behoorden Nederland en België.

De Telekom Austria Group liet in Oostenrijk onderzoek naar smartphonegebruik uitvoeren door GfK. Uit de resultaten kwam naar voren dat meer dan 90 procent van de senioren (60+) een mobiele telefoon hebben en bijna een derde belt met een smartphone. Senioren benoemen ook in dit onderzoek bellen en sms'en als belangrijkste functies, al wordt het gebruik van internet niet geschuwd. 25 procent gebruikt zijn mobiele device om informatie op internet te vinden terwijl 21 procent e-mailt en 18 procent apps downloadt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe