0
Algemeen

Marktstabilisatie vergroot kans op telecom/OTT-partnerships

woensdag 10 juni 2015 | 23:12 CET | Achtergronden

TeliaSonera behoort tot de partijen die Spotify van nieuwe funding voorzien. Nu de 'commoditisation' van de traditionele telecomdiensten op het gebied van communicatie en entertainment vaste vormen aanneemt, worden telecombedrijven tot actie gedwongen. Dat leidt tot twee grote trends in de sector: consolidatie om de kosten te drukken en samenwerking om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

Spotify

TeliaSonera en andere partijen leggen samen 526 miljoen US dollar op tafel voor Spotify, waarvan 115 miljoen dollar van TeliaSonera. Deze krijgt hierdoor een belang van 1,4 procent, waaruit volgt dat Spotify in deze financieringsronde wordt gewaardeerd op 8,2 miljard dollar. Verder heeft Spotify een nieuwe mijlpaal bereikt: 75 miljoen actieve gebruikers, waarvan 20 miljoen betalende abonnees. De vorige mijlpaal dateerde van januari 2015, toen men resp. 60 miljoen en 15 miljoen bereikte.

De twee Zweedse ondernemingen versterken de samenwerking. Zij gaan samenwerken op het gebied van 'media distribution, customer insights, data analytics and advertising'. TeliaSonera gaat nog een stap verder: "We've set-out to create a New Generation Telco where innovation is key to our success."

Spotify behoort tot de belangrijkste over-the-top partijen, met een gefocuste strategie rond het wereldwijd aanbieden van streaming music (binnenkort aangevuld met video clips) volgens een freemium model (een gratis versie die advertentie-inkomsten genereert, naast een betaalde versie). Deezer is waarschijnlijk de meest directe concurrent, met een vergelijkbaar model. Andere aanbieders verschillen qua:

  • Aanbod: Pandora (radio), SoundCloud (selecte content)
  • Prijs: Apple Music (geen gratis variant)
  • Kwaliteit: 128 kbps bij YouTube, 256 kbps bij Apple, 320 kbps bij Spotify en 1441 kbps bij Deezer Elite en Tidal.

Maar de marktleider is voorlopig YouTube, dat werkt aan een abonnementsdienst (Music Key).

Traditionele diensten 'commodities'

Dat TeliaSonera de samenwerking met Spotify opzoekt, mag niet verbazen. Als we de portfolio's van telecombedrijven en OTT-providers naast elkaar zetten, dan valt vooral op dat de overlap beperkt is en dat er dus ruimte is voor samenwerking. Natuurlijk, de strijd om de communicatiemarkten (Facebook Messenger, WhatsApp, Skype, Viber etc.) zit samenwerking waarschijnlijk in de weg. Het zelfde geldt voor de entertainmentmarkten (Netflix). De concurrentie zorgt ervoor dat deze traditionele diensten steeds vaker als 'commodity' worden aangeboden, in een model van onbeperkt gebruik voor een vast (laag) maandbedrag.

Spotify concurreert niet op een telecommarkt en dus staat niets samenwerking met TeliaSonera in de weg. Maar ook met andere partijen moet samenwerking mogelijk zijn. Er is dan wel concurrentie op de markten voor communicatie en entertainment, maar de telecombedrijven kunnen zich enigszins onderscheiden:

  • Communicatie. Telecompartijen hebben een paar voordelen boven chat en VoIP: voice en SMS werken altijd, bieden een betere kwaliteit en verbruiken geen mobiele data.
  • Entertainment. Als het om TV/video gaat, dan hebben telecombedrijven de beschikking over unieke content, zoals bepaalde films en vooral: live televisie.

Door deze diensten tegen de prijs van een 'commodity' in de markt te zetten, nemen de overlevingskansen ervan ook voor de langere termijn toe. Voor de telecomsector betekent dit een einde aan een lange periode van krimp en het begin van het zoeken naar nieuwe bronnen van groei.

Het voordeel van deze ontwikkelingen is dat de directe concurrentie tussen telecom en OTT naar de achtergrond verdwijnt. Wat overblijft, is twee sectoren met geheel verschillende aandachtsgebieden:

  • Telecom: traditionele diensten, breedbandtoegang.
  • OTT: advertising, social networks, innovatie, CPE (klantapparatuur).

We concluderen dat telecom en OTT elkaar goed aanvullen. Innovatie behoort toe aan de OTT-sector, toegang aan de telecomsector.

Terzijde: op de belangrijke toegangsmarkten (breedband en mobiele data) zorgt de OTT-sector niet voor concurrentie (afgezien van Google Fiber (FTTH) en Google Fi (MVNO) in de VS). Juist naar die markten gaat dan ook de aandacht van de telecombedrijven uit.

Advertising, wholesale en partnerships

De diepgaande samenwerking met TeliaSonera is vrij uniek omdat advertentie-inkomsten binnen handbereik komen. Op dat punt is het vergelijkbaar met de overname van AOL door Verizon. Verizon is bezig een mobiele videodienst te ontwikkelen en de technologie van AOL moet daar gepersonaliseerde advertenties aan toevoegen. Advertenties als inkomstenbron zijn dus zeer actueel.

Daarnaast is de ambitie van de Zweeds/Finse incumbent opvallend. Het wil een New Generation Telco worden. Tele2 spreekt van Tele2.0 maar dat beperkt zich eigenlijk tot een strategie rond mobiele data. Het Japanse NTT had het onlangs over Next Stage 2.0 rond de begrippen 'value partner', clouddiensten en vooral: partnerships. De overeenkomst in al deze strategische keuzes is waarschijnlijk de 'commoditisation' van traditionele diensten (spraak, SMS, TV, VOD) onder invloed van de OTT sector, waardoor telecombedrijven naarstig op zoek zijn naar groei uit andere bronnen. Zij geven er echter een volstrekt verschillende invulling aan. Telstra, de Australische incumbent, is in dit verband bijzonder interessant, met overnames in videotechnologie (Ooyala, Videoplaza, Gorilla), broadcasttechnologie (Globecast), e-health en e-commerce (een platform voor het MKB). Zij geven Telstra nieuwe inkomstenbronnen op de wholesalemarkten en de kans om wereldwijd te expanderen. Technologie is immers niet aan landsgrenzen gebonden.

Ook TeliaSonera betreedt een wereldwijde markt met de deelneming in Spotify. Naast consolidatie is het aangaan van dit soort partnerships de komende tijd wellicht de belangrijkste trend in de telecomsector.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe