0
Mobiel

Mobiele operators willen slagen maken met 4.5G

maandag 22 februari 2016 | 00:19 CET | Achtergronden

4.5 G slaat een brug tussen 4G en 5G mobiele technologie, stellen de drijvende krachten achter de ontwikkeling van deze technologie. De mobiele operators kunnen die snellere standaard inzetten voor nieuwe diensten, zoals Video, Augmented Reality en allerlei M2M-toepassingen. De GSM Association hield daags voor het Mobile World Congress in Barcelona een 4.5G World Summit.

Na LTE-A is 4.5 G (de term is twee jaar geleden door Huawei gelanceerd) de tweede evolutionaire stap voor LTE. Deze standaard is in oktober 2015 vastgelegd als LTE-Advanced Pro. Afgelopen december heeft TeliaSonera een snelheid van meer dan 1 Gbps gedemonstreerd op een live netwerk.

Gigabitsnelheden moeten standaard worden. Een van de nieuwe onderdelen in de technologie is Massive MIMO. SoftBank in Japan werkt met base stations met 128 antennes. Een abonnee kan daardoor contact hebben met meerdere masten, waardoor meer capaciteit beschikbaar is.

Daarnaast kan ook VoLTE nog een update krijgen, met betere kwaliteit en een snellere en betrouwbaardere verbinding. Het doel is dat bellen net zo goed klinkt als mp3.

Over vier jaar gebruiken mobiele abonnees gemiddeld ongeveer 5 GB per maand, verwachten marktanalisten. TeliaSonera in de Scandinavische landen komt op basis van iets andere aannamen tot 8,5 GB per maand per klant.

Een andere toepassing is Edge Computing. Door een deel van het datacenter te verplaatsen naar de base stations, kan de latency van diensten worden verlaagd, wat vooral voor veeleisende industriële toepassingen wezenlijk is. Naar verwachting rond 2020 (of iets eerder) is dan 5G beschikbaar. Maar ook dan blijft de rol van 4G/4.5G groot.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe