0
Mobiel

Network Slicing: maatwerk voor toepassingen op 4.5G

donderdag 10 maart 2016 | 15:11 CET | Achtergronden

Naarmate de mobiele netwerken volwassener worden, worden die steeds geschikter voor een waaier aan toepassingen. Dit vraagt om maatwerk: verschillende toepassingen stellen immers verschillende eisen aan onder meer bandbreedte en latency. In een op software gebaseerd netwerk wordt de capaciteit op maat gesneden via Network Slicing.

De mobiele industrie verkondigt dat 5G een schaap met vijf poten wordt. De samenhangende en breed uitgedragen visie op 5G is dat het plaats zal bieden van tal van verschillende toepassingen, elke met andere parameters, zoals het aantal apparaten, de bandbreedte per terminal, de latency-eisen en de hoeveelheid signaalverkeer. Video stelt andere eisen dan een sensornetwerk of een autonoom rijdende auto.

5G-netwerken komen bovendien te bestaan uit combinaties van radionetwerken. De huidige LTE-netwerken met vergund mobiel spectrum blijven, maar daar komen netwerken bij voor licentievrij spectrum, voor hoog spectrum en lokale netwerken met een klein bereik.

Capaciteit flexibel ingezet

In een volledig door de cloud, SDN en NFV bepaald netwerk wordt de capaciteit niet meer fysiek toebedeeld, maar logisch verdeeld over wisselende toepassingen via Network Slicing. Per toepassing of per gebruiker wordt een slice gereserveerd met bepaalde kenmerken, zoals bandbreedte en latency.

Robots en zelfrijdende auto’s krijgen hun eigen slice, net als sensornetwerken. Deze inzet van capaciteit is bovendien flexibel in tijd en ruimte. Het is in principe mogelijk om de capaciteit voor zelfrijdende auto’s weer te reduceren zodra de spits voorbij is.

Tijdelijk en lokaal kan een sportclub een slice reserveren om fans te voorzien van videofeeds en andere diensten. Voor live video in het stadion is al LTE-Broadcast (eMBMS) beschikbaar, maar via 5G is het veel makkelijker om gepersonaliseerde video’s en advertenties te tonen.

Smartphones op een publiek toegankelijk netwerk zijn straks ook niet meer dan één slice en tot op zekere hoogte een best-effort verbinding. Andere gebruikers kunnen een hogere prioriteit krijgen. De mogelijkheden hiervoor bestaan al, maar over enkele jaren is het de norm.

De standaardisatie is al afgerond, opdat Network Slicing als softwareupdate beschikbaar is op de huidige netwerken. Een deel van de 5G roadmap wordt namelijk alvast ontwikkeld als LTE-Advanced-Pro/4.5G.

Publieke veiligheid op 4.5G

Een van de vele mogelijke toepassingen is publieke veiligheid. De industrie stelt dat het mogelijk wordt om politie en veiligheidsdiensten een eigen slice te geven op het netwerk. Die capaciteit en kwaliteit blijven dan gereserveerd voor die groep gebruikers, zelfs als mobiele netwerken overbelast raken bij calamiteiten.

De communicatieapparatuur maakt dezelfde ontwikkeling door naar IP-communicatie in het veld. Vodafone Nederland heeft een toepassing gelanceerd voor Push To Talk (PTT) die de communicatie en veiligheid bij risicovol werk moet verbeteren. Vodafone levert er een Sonim XP7 bij, een slag- en waterbestendige smartphone met speciale push-to-talk knop. Deze verbinding wordt opgezet via het 3G of 4G netwerk naar een centralist. Vodafone, Ericsson en Kodiak hebben hiervoor de cloudoplossing gebouwd.

Huawei bouwt een oplossing op rond LiTRA, (LTE Integrated Trunked Radio) met portofoons die werken binnen een vaste groep voor PTT. Deze portofoons kunnen ook video verzenden en ontvangen. Tijdens het Mobile World Congress gaf het bedrijf samen met Vodafone Spanje een vooruitblik op testen met de diensten op een live 4G/4.5G netwerk.

Ook KPN Critical Communications ontwikkelt Push-to-Talk op 3G en 4G. De oplossingen zijn onderdeel van de portfolio voor de grootzakelijke markt. KPN kan de diensten uitbreiden met GPS en real-time aanwezigheids- en beschikbaarheidsinformatie. KPN biedt beveiligde simkaarten en hoge SLA’s voor bestaande netwerken, als voorloper op de diensten die nog gaan komen.

C2000 blijft in de lucht

De Nederlandse politie heeft C2000, het eigen mobiele netwerk op basis van TETRA. Dat wordt gebruikt voor communicatie in het veld en met de meldkamer. Daarnaast hebben agenten een smartphone, op dit moment een Samsung S5, om mee te bellen. De politie ontwikkelt daarvoor ook toepassingen, zoals een app waarmee identiteitsbewijzen kunnen worden gecontroleerd.

Vervanging van C2000 is echter nog niet aan de orde. De politie investeert nog in technische verbeteringen aan het netwerk en heeft een aanbesteding gedaan om alle portofoons te vervangen. Op het moment dat er werkelijk een vervanger wordt gezocht, is één van de 5G-netwerken mogelijk wel een optie.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe