0
Algemeen

Telenet/De Vijver Media: en nu VodafoneZiggo/Talpa? Of KPN/Fox?

donderdag 8 maart 2018 | 11:03 CET | Marktcommentaren
Telenet vergroot zijn belang in De Vijver Media van 50 naar 100 procent. Daarmee worden SBS België en Woestijnvis volledig eigendom. Tegelijk richt Telenet met Mediahuis een ad sales bedrijf op voor het doen van cross-mediale campagnes. Telenet expandeert in lokale content en de advertentiebusiness en de vraag is of zusterbedrijven in de Liberty Global portfolio het voorbeeld zullen volgen.

Met De Vijver Media komen de zenders Vier, Vijf en Zes en productiebedrijf Woestijnvis in handen van kabelbedrijf Telenet. Een vorm van verticale integratie. Het is een riskante zet want de afhankelijkheid van reclame-inkomsten neemt toe, iets wat het risicoprofiel van een bedrijf dat verder draait op abonnementen vergroot. Bovendien bevindt de traditionele TV-markt zich in een fase van langdurige (maar trage) neergang. Positief is wel de uitbreiding in lokale content. Daarmee positioneert Telenet zich als potentiële partner voor de internet majors (Netflix, Amazon, wellicht YouTube) die vroeg of laat op zoek gaan naar lokale content.

Intrigerend is daarnaast de vraag: gaan we meer van dit soort fusies zien? De combinatie Comcast/NBCU bestaat al enkele jaren maar het samengaan van het Deense TDC met de Modern Times Group is geplofd door het bod van Macquarie et al op TDC. De nieuwe eigenaren zien (vooralsnog) blijkbaar niets in het samengaan van distributie en content en richten hun pijlen eerst op het splitsen van TDC.

Als er een land is waar een dergelijke fusie op papier mogelijk is, dan is het wel Nederland. Er kan een groot mediacluster ontstaan bestaande uit VodafoneZiggo (stiefzuster van Telenet), Talpa (eigenaar van SBS Nederland) en eventueel TMG (eigendom van Mediahuis). Natuurlijk heeft VodafoneZiggo voorlopig de handen vol aan de integratie van het bedrijf en aan de afschakeling van analoge TV maar zowel Talpa als Mediahuis gelooft in de kracht van cross-media. En SBS heeft als de nummer drie op de Nederlandse markt, achter NPO en RTL, alleen maar te winnen.

Een andere mogelijke combinatie is die van KPN met Fox, waarmee KPN de Eredivisie (en andere sport) langdurig aan zich zou binden, naast een open kanaal dat wel een impuls kan gebruiken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe