0
Industry Resources

Dit zijn de meest voorkomende datalekken bij grote bedrijven

Wednesday 14 October 2020 | 11:23 CET | Advertorial | provided by Nationale Nederlanden
Interactive webinar: Vodafone Ziggo deep dive. What is the strategy for the coming years? Where does it stand in relation to its competitors? Join us on January 21st 14:00 CET for a professional profile of VodafoneZiggo in 45 minutes. Register here ...

Het aantal meldingen van datalekken is in de afgelopen jaren toegenomen. Waar in 2017 nog circa 10.000 keer melding werd gedaan van een datalek, was dat in 2018 al 20.000 keer het geval. Vorig jaar groeide dat aantal door naar circa 27.000 meldingen. Het geeft aan dat bedrijven kwetsbaar zijn voor datalekken en cybercriminaliteit in het algemeen. Wat zijn de meest voorkomende soorten datalekken? Op welke manier kun je jezelf als bedrijf weren tegen cybercriminaliteit? In dit artikel lees je hier meer over.  

Sectoren met de meeste datalekken 

Met name de zorg is gevoelig voor datalekken. Circa 30% van de datalekken ontstond binnen deze sector in de eerste helft van het vorige jaar. Ook de financiële sector (circa 20%) en het openbaar bestuur (circa 19%) bleken gevoelig te zijn voor een datalek. Opvallend is dat slechts circa 3% van de gevallen van een datalek ontstond binnen de IT-sector. De cijfers uit het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens komen overeen met de cijfers uit eerdere jaren. Valt de organisatie waarvoor jij werkzaam bent binnen een van deze sectoren? 

Hoewel binnen de zorg relatief veel datalekken worden gemeld, is bij deze datalekken in 65% van de gevallen slechts één persoon betrokken volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnen de sector komen de datalekken het vaakst voor bij ziekenhuizen en apotheken.  

Verschillende soorten datalekken bij organisaties 

Datalekken komen in verschillende soorten voor. In de meeste gevallen worden persoonsgegevens verstuurd of afgegeven aan de verkeerde ontvanger. Dit is in circa 63% van de gevallen zo. Aanzienlijk minder vaak komt voor dat een brief kwijtraakt of geopend retour wordt gezonden naar de verzender. Dit is in circa 10% van de meldingen van een datalek het geval. Ook het verlies van bijvoorbeeld een USB-stick, een los vel papier of een andere gegevensdrager komt weinig voor (circa 5%).  

Verkeerd versturen van gegevens al jaren een probleem 

Het is niet voor het eerst, dat een groot deel van de datalekken het gevolg is van het invoeren van een verkeerde ontvanger. Ook in 2018 en 2017 werd dit type datalek het vaakst gemeld door organisaties. In veel gevallen gaat het hierbij om verkeerd verzonden e-mails. Dit kan het gevolg zijn van een typefout of het verkeerd selecteren van een ontvanger uit de adressenlijst. Opvallend is ook dat personen bij het opvragen van hun eigen informatie in sommige gevallen privacygevoelige data van anderen krijgen toegestuurd. 

Datalek als gevolg van een aanval 

Niet alleen door menselijk handelen binnen een organisatie kan gevoelige data op straat komen te liggen. Organisaties kunnen ook doelwit worden van een aanval. Uit het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat 4% van de meldingen van een datalek in het eerste deel van het vorige jaar voortkwamen uit een cyberaanval. Het ging hierbij onder meer om een hack, malware en bijvoorbeeld phishing.  

Verzekering tegen cybercriminaliteit voor bedrijven 

Om te voorkomen dat het op straat komen te liggen van privacygevoelige data na een cyberaanval grote gevolgen heeft voor een organisatie, kan het afsluiten van een verzekering interessant zijn. Een cyberverzekering zakelijk afsluiten wordt zeker door de toenemende dreiging van cybercriminaliteit populairder! Met dit type verzekering beschermt een bedrijf zich tegen de gevolgen van onder meer hacking, een systeem inbraak, verloren data en gegevensdiefstal. Daarbij staan professionals 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om hulp te bieden na een cyberaanval. 


Sponsor Details

Name    Nationale Nederlanden
Contact    https://www.nn.nl


Free Headlines in your E-mail

Every day we send out a free e-mail with the most important headlines of the last 24 hours.

Subscribe now

Categorieën: General
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.Kalender   /   Evenementen

19 jan Netflix Q4 2020
19 jan Telefonica Germany Strategy Update
21 jan Intel Q4 2020
21 jan Modern Times Group EGM
25 jan Edgeware EGM
25 jan The Things Conference 2021
26 jan F5 Networks fiscal Q1
26 jan Microsoft fiscal Q2
26 jan Verizon Communications Q4 2020
26 jan Meetup MENA
::: Meer Kalender Items