0
Industry Resources

Future Network Services wil gezamenlijke inspanningen om Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te houden

Friday 10 December 2021 | 10:21 CET | Advertorial | provided by TNO

Maken we nu al vele uren per dag gebruik van vaste en mobiele netwerken, in de nabije toekomst wordt die afhankelijkheid alleen maar groter. Alles verbonden, alles real-time en alles in data-hoeveelheden die we ons nog maar moeilijk kunnen voorstellen. Om onze maatschappij blijvend te laten functioneren en Nederland ook economisch up-to-speed te houden, is aandacht voor een gegarandeerde netwerk-infrastructuur essentieel. Future Network Services is daarvoor de oplossing.

Het belang van goed functionerende netwerken laat zich overal voelen. Neem de agrarische sector, met toenemend gebruik van data en besturing op afstand. Of de industrie, met haar ‘lights out factories’ waar robots en digital twins de dienst uitmaken. En in mobiliteit en logistiek, waar seamless roaming van belang is om data betrouwbaar te kunnen uitwisselen over verschillende netwerken. “Burgers en bedrijven vertrouwen elke dag op digitale communicatienetwerken om te werken, te leren, te ontspannen en elkaar op de hoogte te houden”, zegt TNO’s Paul Wijngaard. “Ook zorgen netwerken voor innovatie en economische groei in alle sectoren. Ze zijn onmisbaar bij het aangaan van de grote maatschappelijke uitdagingen.” Onmisbaar, maar niet stevig genoeg voor het Nederland van de toekomst. 

Ultiem betrouwbaar

Vanuit het oogpunt van veiligheid en economische continuïteit vraagt ons leven om ultiem betrouwbare communicatienetwerken met een hoge bandbreedte en korte vertragingen, in een combinatie van private en publieke systemen. TNO heeft met een consortium aan telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen het voortouw genomen voor een bewustwording rond het belang van het thema. De komende maanden wordt gewerkt aan uitbreiding van het consortium met bedrijven uit diverse betrokken sectoren.

Volgens de initiatiefnemers - naast TNO ook KPN, T-Mobile, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, VodafoneZiggo en Agentschap Telecom - moeten Nederlandse sectoren en de netwerkindustrie “op een doordachte en effectieve manier” aan de bak voor de ontwikkeling van Future Network Services in Nederland en in Europa. Dat ‘doordacht en effectief’ heeft vooral te maken met de randvoorwaarden: versnelling van de digitalisering in sectoren, uitbreiding van de economische activiteit in de netwerkindustrie en het verzekeren van de betrouwbaarheid, soevereiniteit en duurzaamheid van de Nederlandse netwerken.

Een reeks aan ontwikkelingen van uiteenlopend karakter en belang speelt een rol bij Future Network Services: geopolitiek, de vraag naar verdere digitalisering in sectoren, versnelling van digitalisering door de COVID-crisis, de ontwikkeling van 6G en de komst van kwantumnetwerken. “En altijd gaat het erom economisch nut te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken”, zegt Paul Wijngaard.

Om drie redenen is de situatie nu anders dan in het verleden, zegt Wijngaard. “Allereerst is er het toenemende belang van netwerken. De afhankelijkheid van een betrouwbaar netwerk wordt nog vele malen groter. Zozeer zelfs, dat we niet meer kunnen vertrouwen op één netwerk, we zullen er altijd meerdere moeten hebben. Daarnaast is er het belang van digitale soevereiniteit. Door geopolitieke ontwikkelingen is het de vraag waar de uiteindelijke macht en controle over data, netwerken en netwerkapparatuur zal liggen. En tenslotte speelt duurzaamheid een rol: van netwerken en digitalisering mag worden verwacht dat ze een grote rol spelen bij de verduurzaming van de samenleving, maar ook de ICT- en netwerkindustrie zelf moet verduurzamen.”

Tien cases

Het consortium is er niet om een infrastructuur, technologie of platform te bouwen, maar vooral om onderzoek, kennis en innovatie te faciliteren, als onderdeel van het Nederlandse missiegedreven innovatiebeleid. “En daarbij maken we gebruik van zowel doorontwikkelde bestaande technologie, zoals 6G, fotonica en kwantum, als van de kennisdoorbraken die we nu nog niet kunnen voorzien.”

Het consortium gebruikt de komende maanden als tussenfase voor de uitbreiding van het netwerk met bedrijven uit de meest essentiële sectoren. “Eind maart hebben we een tiental organisaties met evenzoveel cases op een rijtje hebben, rond opgaven zoals de energietransitie en autonoom rijden.” Om dat doel te ondersteunen is een position paper samengesteld waarin de partijen de plannen verder toelichten. “Maar we hebben ook hulp van de overheid nodig. Om te bereiken wat Nederland nodig heeft zal de overheid op een aantal punten meer stimulerend en coördinerend moeten optreden dan voorheen.”

Benieuwd naar de oproep en het plan van aanpak?

Download hier de paper 'Communicatienetwerken voor en door Nederland'


Sponsor Details

Name    TNO
Contact    http://www.tno.nl


Categorie├źn: General
Bedrijven: Agentschap Telecom / KPN / T-Mobile / TNO / VodafoneZiggo
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Universiteit Twente en TNO breiden samenwerking uit

Published 20 Dec 2021 10:26 CET | Netherlands
De Universiteit Twente (UT) en onderzoeksorganisatie TNO verstevigen hun samenwerking op drie thema's: robotica, cybersecurity en ...