0
Industry Resources

MKB-bedrijven in de wolken met het nieuwe hybride model

Thursday 24 November 2016 | 12:26 CET | Advertorial | provided by Alcatel-Lucent Enterprise

Moderne trends en eisen voor de werkplek zetten kleinere bedrijven aan om techniek op locatie te combineren met cloud – voor het beste van twee werelden. Uit een recent onderzoek van IDC Enterprise blijkt dat 54% van alle bedrijven zich in 2017 voorbereiden op hybride Unified Communications en Collaboration (UC&C). En dan hebben we het niet alleen over de grote spelers. De nieuwe generatie hybride UC&C-platformen biedt MKB-bedrijven de mogelijkheid bestaande investeringen te beschermen door techniek op locatie te combineren met de cloud en zo de communicatiediensten te krijgen die zij zelf willen, variërend van gegevensmobiliteit en instant messaging tot video en cloud back-ups. Manish Sablok, hoofd Field Marketing bij ALE voor Noord-, West- en Oost-Europa, bespreekt waar bedrijven in het MKB behoefte aan hebben om mee te kunnen blijven doen met grote bedrijven en waarom hybride oplossingen in opkomst zijn als meest gekozen optie.

Dit jaar zagen we het bijna alom-aanwezige karakter van de diensten die op cloud platformen beschikbaar zijn. Voor back-ups van smartphones tot multimediale samenwerking bij grote bedrijven: de cloud is er en de cloud groeit. IDC voorspelt dat de uitgaven voor cloud diensten in 2019 meer dan verdubbeld zijn en uitkomen op USD 141 miljard. Deze vraag naar cloud diensten stimuleert investeringen en innovatie in de gehele markt en het MKB staat op het punt hiervan de vruchten te plukken.

MKB-bedrijven moeten hun bestaande investeringen beschermen – kiezen en mixen met hybride oplossingen

De voordelen van een hybride benadering voor MKB-bedrijven zijn helder. Bedrijven blijven hun eigen platformen op locatie gebruiken, om zo hun bestaande investeringen optimaal te benutten, en wanneer nodig kunnen ze daarnaast cloud diensten in gebruik gaan nemen. Met de juiste oplossing kunnen deze diensten per gebruiker worden betaald, ongeacht of het gaat om instant messaging, flexibele multimediale samenwerking of gegevensopslag.

Instappen met de hybride cloud is de ideale oplossing. Niet haastig voorop met volledig cloud, meestal niet goed voor gedane investeringen – de teveel en te snel methode – maar tegelijkertijd ook niet achterop raken bij de groeiende ‘cloud crowd’. Door te kiezen voor hybride wordt elke verdere stap in de richting van een volledige cloud oplossing veel eenvoudiger dan bij volledig opnieuw beginnen, doordat de behoefte aan fysieke infrastructuur op locatie al is ingevuld.

MKB-bedrijven moeten medewerkers flexibel kunnen laten samenwerken

Vanwege de mobiliteit van de medewerkers van tegenwoordig wordt er opnieuw nagedacht over de manier waarop mensen in een moderne bedrijfsomgeving met elkaar samenwerken. De open kantoorcultuur in het MKB, die zich kenmerkt door thuiswerken, geografisch gescheiden teams en mobiele medewerkers die opereren in verschillende tijdzones, zorgen voor nadelige extra complexiteit bij het leveren van een omgeving met één vlak voor samenwerking. Ook is het de vraag hoe deze bedrijven voor 'hot-desking' hun traditionele kantooromgeving aanpassen, waarin misschien elke medewerker achter zijn eigen computer aan zijn eigen bureau werkt.

De meeste traditionele communicatieoplossingen voor het MKB bieden niet de schaalbaarheid waaraan kleinere organisaties behoefte hebben wanneer ze groeien en uitbreiden. Bedrijven worden hierdoor gedwongen hun toevlucht te nemen tot andere oplossingen en zwaar te investeren in het compleet vervangen van platformen ter ondersteuning van hun bedrijfsbehoeften. En aangezien fusies en overnames steeds gebruikelijker worden in het MKB, pakt gebrekkige schaalbaarheid soms extra nadelig uit. Tot voor kort waren er geen kosteneffectieve oplossingen beschikbaar waarmee bestaande platforminfrastructuren konden worden aangepast. Hierdoor liepen kleinere bedrijven een technologische achterstand op ten opzichte van hun grotere concurrenten.

Hybride cloud oplossingen komen tegemoet aan deze zakelijke uitdaging. Zij stellen MKB-bedrijven in staat om volledig te profiteren van de mogelijkheden van flexibel werken, zonder capex-investeringen. MKB-bedrijven hoeven alleen de functionaliteit te kiezen die zij nodig hebben en hiervoor te betalen op basis van abonnementen. Zo kunnen zij hun IT-investeringen beperken en tegelijkertijd productiviteitsverhogende technologieën introduceren.

Licenties zijn niet langer een probleem

De nieuwe communicatieplatformen komen beter dan ooit tegemoet aan deze trends op de werkvloer.

Bij de hybride communicatieplatformen die speciaal voor het MKB zijn ontwikkeld, wordt de licentiestructuur voor nieuwe gebruikers en apparaten eenvoudiger. Het is niet meer nodig om afzonderlijke licenties te kopen voor verschillende apparaten, waardoor de totale gebruikskosten afnemen. Deze nieuwe flexibiliteit stelt MKB-bedrijven in staat te werken met een kosteneffectief betaal-per-licentie model en zo de kosten te minimaliseren voor IT-functionaliteit op grootzakelijk niveau. Ook kunnen hierdoor nieuwe medewerkers en hun mobiele apparaten snel in de infrastructuur worden opgenomen, zonder dat hiervoor veel administratieve inspanningen of grote infrastructurele investeringen nodig zijn.

MKB-bedrijven hebben behoefte aan zekerheid met back-ups en ondersteuning

Een kernelement van de hybride benadering is de mogelijkheid om op locatie alles perfect onder controle te houden, terwijl de last van serviceonderhoud en ondersteuning verschuift naar de provider. Voor kleinere bedrijven is het dus van belang zich ervan te verzekeren dat hun hybride UC&C-oplossing wordt geleverd met on-demand beschikbaarheid van extern beheer en ondersteuning.

Downtime brengt verlies met zich mee. Redundante netwerken en communicatiesystemen brengen echter ongewenste extra uitgaven met zich mee die slechts weinig bedrijven zich kunnen veroorloven. Dat betekent dat er eenvoudigweg geen ruimte is voor netwerk downtime. Hybride clouds nemen het MKB veel beheer- en onderhoudswerk uit handen. Bovendien beschikken veel kleinere bedrijven over minder IT-vaardigheden dan grotere bedrijven en kunnen het maximaliseren van de uptime dan overlaten aan een solutionprovider.

Een opkomende trend bij hybride oplossingen is het gebruik van extern beheer om een optimale uptime te garanderen. Solutionproviders krijgen dan extern toegang tot het netwerk om ondersteuning te bieden en problemen op te lossen. Hardware en software worden op afstand bijgewerkt, zodat onderhoud niet wordt uitgesteld en de bescherming tegen externe bedreigingen up-to-date blijft. Daarbij zorgen meerjarige onderhoudscontracten ervoor dat bedrijven automatisch profiteren van grote beveiligings- en functionaliteitsupdates.

Een gelijk speelveld voor alle marktspelers

Gelet op de huidige bedrijfsbehoeften van bedrijven in het MKB, biedt een hybride cloud benadering de perfecte oplossing. Daar waar de behoefte bestaat om lokale diensten veilig in eigen hand te houden, kunnen lokale systemen in gebruik blijven. Daarnaast kunnen cloud diensten worden ingezet die zakelijke samenwerkingstools bieden. Zo kunnen kleinere bedrijven zich op technologisch vlak meten met de grootste bedrijven, die het zich kunnen veroorloven miljoenen te investeren in volledig op de cloud gebaseerde diensten en ondersteuning. Kleinere bedrijven zijn daarmee net zo competitief en productief als grote bedrijven.

Voor veel MKB-bedrijven met een beperkt IT-budget is de cloud niet langer een onmogelijk of onbetaalbaar model, maar een model dat tegemoetkomt aan de grote zakelijke behoeften van vandaag. Met de hybride benadering wordt er een flinke stap gezet naar een op de cloud gebaseerde toekomst, maar met behoud van de beproefde infrastructuur op locatie.


Sponsor Details

Name    Alcatel-Lucent Enterprise
Contact    http://enterprise.alcatel-lucent.com/


Free Headlines in your E-mail

Every day we send out a free e-mail with the most important headlines of the last 24 hours.

Subscribe now

Categorie├źn: Fixed / General / Internet / IT
Landen: Europa
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Uitgaven aan cloud-infrastructuur groeien 18% in 2017 - IDC

Published 17 Jan 2017 09:30 CET | World
De totale wereldwijde bestedingen aan IT infrastructuur (servers, opslag, ethernet switches) voor gebruik in cloud-omgevingen ...

Productie van een digitale toekomst: obstakels vermijden op weg naar IIoT

Published 04 Jan 2017 14:10 CET | World
Het Industrial Internet of Things (IIoT) gaat het hele productiebedrijf verbinden: van het aankopen van componenten tot en met ...