0
Industry Resources

Productie van een digitale toekomst: obstakels vermijden op weg naar IIoT

Wednesday 4 January 2017 | 14:10 CET | Advertorial | provided by Alcatel-Lucent Enterprise
Het Industrial Internet of Things (IIoT) gaat het hele productiebedrijf verbinden: van het aankopen van componenten tot en met productie, opslag en levering. Kortom, IIoT levert een bedrijfsbreed en compleet beeld van het gehele productieproces. Maar, conventionele netwerken zijn een ernstige belemmering voor de uitrol van intelligente en verbonden fabrieken, zegt Manish Sablok, hoofd Field Marketing bij ALE voor Noord-, West- en Oost-Europa. 
Sablok geeft een uitleg over twee van de fundamentele bouwstenen die nodig zijn om een intelligent industrieel netwerk te kunnen bouwen: industriële kwaliteit hardened ethernet met geïntegreerde real-time beveiliging.

Intelligente productie of IIoT betekent dat er een complete netwerkomgeving wordt gebouwd voor het verzamelen, uitwisselen, organiseren en analyseren van real-time gegevens uit het hele bedrijf, van de fabrieksvloer tot de administratieve afdeling en door de hele toeleveringsketen heen. Zo kunnen productie- en industriële processen meer worden geautomatiseerd en bovendien kunnen managementsystemen dan actiegerichte inzichten produceren voor de hele onderneming, zodat betere en snellere besluitvorming mogelijk wordt.

Natuurlijk draait het om het netwerk

IIoT is niet één technologie, maar een uitgebreide reeks nieuwe generatie technologieën: sensoren, nieuwe apps, machine-naar-machine verbindingen, zelflerende machines, voorspellende analyses, geolocatie, draagbaar en augmented reality. De netwerkinfrastructuur brengt al deze technologieën en oplossingen samen. Zonder deze infrastructuur heeft u een onsamenhangende reeks intelligente technologieën, die nooit hun volledige potentieel bereiken.

De productie- en industriële branches hebben specifieke netwerkvereisten, die in kantoren en winkels helemaal niet nodig zijn. Zouden de netwerken dan hetzelfde moeten zijn? Het antwoord is natuurlijk ‘nee’.

Onbetrouwbare verbindingen op een LAN of WLAN kunnen rampzalige gevolgen hebben voor de processen in moderne productielijnen, die in hoge mate zijn geautomatiseerd. Zelfs de kortste netwerkonderbreking door inefficiënte gegevensoverdracht, bottlenecks of gegevensverlies, kunnen in de totale productieketen voelbaar zijn. Een onbetrouwbare draadloze verbinding beïnvloedt niet alleen de efficiëntie van medewerkers en de werking van (mobiele) apparaten, maar vormt tevens een serieus veiligheidsrisico.

Om controllers, sensoren, IP-video en draadloze apparatuur in drukke productieafdelingen of industriële locaties goed te laten werken, is een netwerk backbone nodig die zijn betrouwbaarheid en servicekwaliteit kan behouden ondanks extreme temperaturen, stof, elektromagnetische storingen en trillingen van machines en zware voertuigen. 

Een hardened netwerk met robuuste componenten is dan ook een eerste vereiste voor een betrouwbaar en veilig productienetwerk. Ook moet dat netwerk eenvoudig kunnen worden uitgebreid, om plaats te bieden aan nieuwe apparaten en technologieën, wanneer die op de markt komen.

Gemaakt om te blijven: de netwerkvereisten

Hoe bouwt u dan een hardened netwerk dat ondersteuning biedt voor intelligente en verbonden fabrieken en productiebedrijven? Allereerst moeten de switches, AP’s en routers hetzelfde niveau van functionaliteit bieden als in elk geavanceerd netwerk: geïntegreerde beveiliging, dynamische aanpassing van netwerk prestaties voor real-time toepassingen en betrouwbare breedband IP connectiviteit. Maar daarbij moet wel netwerk hardware van industriële kwaliteit worden gebruikt, die geschikt is voor gebruik in extremere condities.

Buiten de beschermde, geklimatiseerde datacenters moet het campusnetwerk bestand zijn tegen zeer uiteenlopende condities. Hardened industriële switches die geschikt zijn voor gebruik in omgevingen van -40 °C tot +74 °C zijn essentieel voor een netwerk dat aan constant fluctuerende extreme temperaturen wordt blootgesteld. Het gebruik van niet-hardened switches in de fabriek of op externe locaties kan de betrouwbaarheid en levenscyclus van de apparatuur aanzienlijk beperken en het werk in gevaar brengen.

Temperatuur is echter niet de enige factor die de hardware van het netwerk kan beïnvloeden. Er dient bescherming te worden geboden tegen vochtigheid en stofdeeltjes in de lucht. Dit is waar convectiegekoelde switches zonder ventilator de betrouwbaarheid en levenscyclus kunnen verbeteren. Hardened switches zijn bovendien bestand tegen de schokken en trillingen van zware machines en voertuigen, en bieden betere EMI/EMC-weerstand.

Veiligheid voor, tijdens en na: daar is een app voor

In de productiewereld zijn veiligheid en beveiliging geen bijkomstigheid, en mogen dit ook niet zijn wanneer de basis voor het netwerk van de intelligente en verbonden fabriek wordt gelegd. Vroeger was er maar één alarm: als dit afging, stopte iedereen in de fabriek met zijn werk en verliet het gebouw. Tegenwoordig is dit anders geregeld. Moderne productieomgevingen met real-time gegevenscommunicatie hebben een centraal alarm- en meldingsplatform nodig, en kunnen dat ook hebben, waarmee meldingen worden gepusht die toegankelijk zijn bijvoorbeeld in apps op smartphones, en op computerstations en via vaste telefonie.

Veiligheid staat voorop. Automatische alarmen en meldingen bij noodgevallen, zoals de OpenTouch Notification Service, kunnen in het netwerk worden ingebouwd en spelen een cruciale rol om supervisors te laten weten dat er brand is of dat een medewerker een ongeluk heeft gehad. Een netwerk dat de alarmen van verschillende subsystemen in een centraal platform kan verzamelen en samenvoegen, levert het reactievermogen dat een 'intelligente fabriek' vereist.

Een universele meldingsservice levert de juiste meldingen aan de juiste mensen op het juiste moment, waardoor zij in staat worden gesteld om snel en goed op de betreffende situatie te reageren. Het kan ook in andere veiligheid- en beveiligingssystemen zoals CCTV en gebouwbeheerssystemen worden geïntegreerd, zodat branddetectie, video, bewaking en inbraakdetectie eenvoudig worden beheerd via één betrouwbare oplossing.

Naast nood- en veiligheidsmeldingen kunnen ook technische meldingen rechtstreeks naar de juiste medewerkers worden gestuurd. Meldingen kunnen audio- en tekstberichten zijn, ze kunnen naar DECT/Wifi toestel worden gerouteerd of via een app, e-mail of sms rechtstreeks naar een smartapparaat worden gestuurd. Dit biedt de benodigde flexibiliteit voor alle mogelijke productie- en industriële omgevingen.

Maatwerk: het juiste netwerk kiezen voor de verbonden fabriek

Het Industrial Internet of Things groeit. Maar voordat u zelfs maar begint na te denken over welke nieuwe technologieën en services u wilt introduceren, moet u er eerst voor zorgen dat uw netwerk bestand is tegen de extreme omstandigheden in de productieomgeving. Dat betekent dat er een netwerk met hardened industrieel ethernet en geïntegreerde real-time beveiliging moet worden gebouwd.Sponsor Details

Name    Alcatel-Lucent Enterprise
Contact    http://enterprise.alcatel-lucent.com/


Free Headlines in your E-mail

Every day we send out a free e-mail with the most important headlines of the last 24 hours.

Subscribe now

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe