0
Mobiel

'Apple onderhandelt met Goldman Sachs om iPhones te financieren'

donderdag 8 februari 2018 | 08:45 CET | Nieuws
Apple onderhandelt met Goldman Sachs om toestelkredieten te gaan aanbieden voor iPhones, de Watch en andere apparaten, bericht de Wall Street Journal. Goldman Sachs zou de financieringen gaan aanbieden onder een nieuwe retail bank-divisie die in ontwikkeling is. Goldman is nu vooral een zakenbank, maar wil ook consumentenaankopen gaan financieren als een alternatief voor de credit card-lening. 

Consumenten kunnen dan bij de kassa een lening afsluiten voor een product. Goldman biedt sinds 2016 online kredieten aan onder de naam Marcus, vooral om creditcardschulden over te sluiten. Marcus rekent ongeveer 12 procent rente, terwijl credit cards 20 procent of meer rekenen.

Apple biedt sinds 2015 financieringen aan via Citizens Financial Group, een regionale bank die nul procent rente biedt op leningen voor iPhone upgrades en rentedragende leningen geeft op andere apparaten. Apple en Goldman praten ook over een soort van upgrade programma.

Als de plannen doorgaan, kan Apple zich ontwikkelen tot een sterkere concurrent voor de Amerikaanse mobiele operators, die nu vooral de toestelkredieten aanbieden. Apple streeft er naar om meer producten direct aan consumenten te verkopen en niet meer via een operator. De laatste jaren zijn upgrade-programma’s echter sterk opgekomen, waarbij een abonnee voor een vast bedrag per maand betaalt om zijn smartphone in te ruilen voor het nieuwste model. De operators domineren deze markt. Overigens is nog niet duidelijk of Apple dan ook mobiele abonnementen aan zou kunnen gaan bieden. 

Daarin verschilt de situatie ook sterk tussen de EU en de VS. De EU en de Europese landen leggen de rente op consumentenleningen aan banden gelegd om de consument te beschermen tegen problematische schulden. Ook de Nederlandse overheid heeft toestelkredieten vorig jaar gekortwiekt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe