0
Algemeen

BZK: extra controles op ICT voor nieuw Omgevingsloket

maandag 21 oktober 2019 | 08:44 CET | Nieuws

 De overheid wil een aantal extra controles doen op de ICT-voorzieningen voor de nieuwe Omgevingswet. Dat schrijft minister Ollongren van BZK aan de Eerste Kamer. Die externe toets kan in meerdere stukken worden geknipt, te beginnen met het onderzoek of de nieuwe software geschikt is voor laaggeletterden. 

Onder de Omgevingswet wil het Rijk verschillende stelsel voor vergunningen samenvoegen, zoals voor bouwen en milieu. Bij deze omvangrijke stelselwijziging zit ook een decentralisatie, want gemeenten openen dan een Omgevingsloket. De Invoeringswet en het Invoeringsbesluit moeten nog langs het parlement, dat vreest voor de risico’s van mega-ICT-projecten van de overheid. 

1 januari 2021 is een belangrijke deadline: het Rijk wil dat de Omgevingsloketten dan draaien. Er wordt al sinds 2015 aan gewerkt, waarbij de ambities en plannen herhaaldelijk zijn bijgesteld. Ook na 2021 is er nog veel werk nodig. 

De ICT-infrastructuur is al in aanbouw, terwijl de wetgeving nog niet klaar is. De Tweede Kamer en Eerste Kamer krijgen nog de gelegenheid de wetgeving – wet en een reeks lagere regelingen en besluiten – te beoordelen. Belangrijke delen moeten ook nog langs de Raad van State. 

De landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) is gebouwd, met de hoop dat provincies, gemeenten en waterschappen er eind dit jaar en in 2020 mee kunnen testen. De Eerste Kamer heeft gevraagd of het BIT dit project tussentijds kan toetsen. 

Gezien de tijdsdruk stelt BZK dat die BIT-toetsing niet haalbaar is, wel een aantal kleinere externe evaluaties. Stichting Accessibility en de Audit Dienst Rijk (ADR) kunnen nog dit jaar een advies geven, het BIT medio volgend jaar. 
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Samenwerking, vragen over privacy en gevolgen 5G centraal in smart city-ontwikkelingen

Published 03 okt 2019 09:35 CET | Nederland
Tijdens het recente Smart City Congres, dat op 26 september plaatsvond in Rotterdam, ging de discussie veelal over samenwerken en ...

Overheid gunt contract voor bouw Omgevingsloket Online

Published 12 okt 2018 10:08 CET | Nederland
IT-dienstverlener Caesar Groep heeft een meerjarige opdracht gewonnen voor het beheren en doorontwikkelen van het Omgevingsloket ...

T-Mobile: impact Omgevingswet op dekkingsverplichting nog onduidelijk

Published 20 jul 2018 08:53 CET | Nederland
T-Mobile Nederland houdt de komst van de nieuwe Omgevingswet nauwlettend in de gaten waar dit impact heeft op vergunningen voor ...

Rijk decentraliseert antennebeleid aan de vooravond van 5G

Published 11 jul 2018 15:52 CET | Nederland
De regering wil dat er overal 5G mobiele dekking komt, waarvoor veel antennes nodig zijn. De centrale overheid gaat echter rond ...