0
Mobiel

EZK belicht de 3,5 GHz band in de Nota Mobiele Communicatie

maandag 4 december 2017 | 12:20 CET | Nieuws

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft in de Nota Mobiele Communicatie een overzicht van het gebruik van de 3,5 GHz-band in Nederland. Die toezegging deed staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wil dat er snel duidelijkheid komt over 3,5 GHz. EZK begint ook een evaluatie van het huidige gebruik van de band. In de Nota Mobiele Communicatie zal het departement specifiek voor de 3,5GHz-band de Kamer inzicht geven in het huidige gebruik en de afwegingen die rond die band moeten worden gemaakt. 

De Tweede Kamer heeft op 29 november in een overleg gesproken over de komst van 5G in Nederland. Joba van den Berg van het CDA noemde 5G van groot belang voor breedband in het buitengebied, zoals ook haar eigen provincie Zeeland. Zonder 3,5 GHz-spectrum dreigt Nederland een tweederangs telecomland te worden, stelde D66-kamerlid Jan Paternotte. Anne Weverling van de VVD sprak de hoop uit dat de 3,5 GHz-band in 2019 kan worden geveild. 

Tom van der Lee (GroenLinks) vroeg om zo snel mogelijk helderheid over drie basisscenario’s voor de 3,5 GHz-band, namelijk wel beschikbaar, niet beschikbaar of een hybride oplossing. De voorkeur is dat de hele 3,5 GHz-band wordt vrijgegeven voor mobiele communicatie en dat voor Defensie een andere oplossing wordt gezocht. 

Keijzer laat de evaluatie van het huidige 3,5 GHz beleid zo snel mogelijk uitvoeren en wil die in 2018 publiceren. Die toezegging deed zij aan de Tweede Kamer. Ook de Nota Mobiele Communicatie gaat in op de situatie van de 3,5 GHz-band. Die Nota Mobiele Communicatie staat in de planning om nog dit jaar naar de Tweede Kamer te worden gestuurd. 

Keijzer meldde dat de ACM nog bezig is met een onderzoek naar de mobiele markt en een advies over de opzet van de Multibandveiling. Dat onderzoek is een van de bouwstenen van de Nota. Het is niet duidelijk of er binnen enkele weken nog een hoofdstuk over 3,5 GHz aan toe kan worden gevoegd, ook gezien de samenhang met de evaluatie die nog moet beginnen. Dat punt bleef in overleg onderbelicht. 

Met de Nota Mobiele Communicatie geeft het departement een vooruitblik op het spectrumbeleid van de komende jaren. De belangrijkste gebeurtenis is de Multibandveiling, gepland voor de tweede helft van 2019. In die veiling wordt de 700-MHz band in de markt gezet, samen met de SDL-band 1,5 GHz. De huidige 2,1 GHz-vergunningen worden vernieuwd. De drie mobiele operators gebruiken die voor 3G en al in toenemende mate voor LTE. 



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe