0
Mobiel

Focus 5G: grote bedrijven zien 5G als essentieel voor digitale transformatie

woensdag 12 juni 2019 | 07:47 CET | Nieuws

Bijna twee derde van de industriële bedrijven (65%) denkt 5G binnen de eerste twee jaar van beschikbaarheid te implementeren. Dat blijkt uit een rapport van Capgemini, dat onderzoek deed in 12 landen. Uit onderzoek van Telsyte naar de 5G-verwachtingen onder bedrijven in Australië blijkt dat zij 5G zien als essentieel voor hun toekomstige bedrijfsstrategie. 

In Italië (35%), Frankrijk (30%) en Canada (27%) is meer dan een kwart van plan om het eerste jaar 5G te gebruiken, concludeerde Capgemini. Wordt de periode verlengd naar twee jaar, dan zegt 69 procent van de bedrijven in het VK en Italië aan de slag te zijn, 69 procent in Spanje en 68 procent in de VS en Noorwegen. 

Uit de enquête onder meer dan 800 leidinggevenden van industriële bedrijven en 150 telecom executives in 12 landen bleek dat 75 procent 5G beschouwt als een essentiële factor voor hun digitale transformatie in de komende vijf jaar. De bedrijven noemden alleen cloud computing als nog belangrijker (84%). Andere technologische innovaties zoals geavanceerde automatisering en AI / machine learning worden als minder essentieel gezien. 

Grotere fabrikanten hebben de grootste ambitie als het gaat om de implementatie van 5G. Driekwart (74%) van de bedrijven met een jaaromzet van meer dan USD 10 miljard zegt binnen de eerste twee jaar actief te zijn, vergeleken met 57 procent van de bedrijven met een omzet tussen USD 500 miljoen en USD 1 miljard. 

Bedrijven willen graag eigen 5G-licentie 

Bovendien is bijna de helft van de grote industriële bedrijven (47%) en een derde (33%) van alle ondervraagde bedrijven van plan om een aanvraag in te dienen voor een eigen private 5G-licentie. Deze wens wordt gedreven door de behoefte aan meer autonomie en veiligheid in combinatie met zorgen over de uitrolsnelheid van openbare 5G-netwerken door telecomoperators.  

Australische omzet groeit in vijf jaar naar AUD 45 mld 

Uit onderzoek naar de impact van 5G op de Australische zakelijke markt blijkt dat deze medio de jaren 2020 een omzet van AUD 45 miljard zal genereren. Het cijfer bevat applicatieontwikkeling, IT-diensten, platforms en connectiviteit. Het rapport van Telsyte laat ook zien dat ongeveer 68 procent van de IT- en bedrijfsleiders 5G al beschouwen als cruciaal voor hun toekomstige bedrijfsstrategie

Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat de drie grootste obstakels voor 5G-investeringen bestaan uit de integratie met de huidige systemen (34%), gebrek aan business case (23%) en veiligheidsproblemen (17%). Bijna 25 procent van de respondenten is van plan om een uitbestede partner te zoeken voor de ontwikkeling van 5G-applicaties. 

IoT-strategie 

Bijna de helft van de bedrijven verwacht binnen vijf jaar minimaal vijf keer zoveel verbonden apparaten vergeleken met vandaag binnen hun organisaties. Bijna 32 procent van de organisaties heeft op dit moment een strategische benadering van IoT, waarvan ongeveer de helft testprogramma's uitvoert of IoT al in bedrijf heeft. 

Onder bedrijven die momenteel geen formele IoT-strategie hebben, is ongeveer één op de drie grote organisaties met meer dan 200 werknemers van plan om binnen twaalf maanden een IoT-strategie vast te stellen. De grootste obstakels hierbij zijn het ontbreken van een businesscase (26%), IoT wordt als duur gezien (25%) en een gebrek aan vaardigheden en expertise (20%). 

Enterprise IoT heeft een breed scala aan applicaties. De belangrijkste gebieden die volgens bedrijven voor IoT-toepassingen in aanmerking komen zijn onderhoud (32%), productie (31%) en verkoop (30%). Bijna een derde (32%) van de grote bedrijven is ook van mening dat IoT geschikt is voor klantenservice-doeleinden. 

Het onderzoek toonde ook aan dat meer dan 50 procent van de respondenten van mening is dat een kwart van hun IoT-apparaten binnen drie jaar via cellulaire technologie kan worden verbonden. Ongeveer een kwart van de organisaties is van mening dat tot 50 procent kan worden verbonden via mobiele netwerken.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Capgemini
Landen: Nederland / Wereld
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

SmartIndustry


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Nearly two-thirds of industrial firms plan to adopt 5G within 2 years

Published 06 jun 2019 14:55 CET | Wereld
Almost two-thirds of industrial companies (65%) are planning to implement 5G within the first two years of availability, ...

Wrap-up 5G: meer netwerkactivaties, apparaten en use-cases, maar geen consensus over prijsstelling

Published 05 jun 2019 12:59 CET | Wereld
5G is de afgelopen maanden werkelijkheid geworden. Netwerkactivaties hebben van 5G een gevestigde technologie gemaakt, zij het in ...

Australian enterprise 5G market to generate AUD 45 bln per year by mid-2020s

Published 30 mei 2019 09:12 CET | Australië
Australia's enterprise 5G market will generate nearly AUD 45 billion per year by mid-2020s, according to a Telsyte report. The ...

Focus 5G: de enterprisemarkt kijkt uit naar abonnementen en roaming

Published 29 mei 2019 10:34 CET | Europa
De verwachting is dat de introductie van 5G in eerste instantie impact zal hebben op de enterprise-markt en de industrie, althans ...

Focus 5G: Europa start voorzichtig met eerste 5G-aanbod

Published 23 mei 2019 08:27 CET | Europa
Net als in Nederland worden er in de ons omringende landen veilingen voor spectrumverdeling georganiseerd of voorbereid. Het ...