0
Video

Intelsat daagt OneWeb voor de rechtbank wegens contractbreuk, diefstal van informatie

vrijdag 20 september 2019 | 14:18 CET | Nieuws

Intelsat heeft OneWeb beschuldigd van het overtreden van contracten, het plegen van fraude en het stelen van vertrouwelijke en gepatenteerde informatie. met Intelsat.

Intelsat beweert dat OneWeb zijn exclusieve distributieovereenkomsten niet heeft nageleeft. Doordat het met andere, inbreuk makende, distributieovereenkomsten Intelsat van verwachte inkomsten heeft beroofd, en dat het vertrouwelijke Intelsat-informatie voor eigen doeleinden gebruikt of voornemens is te gebruiken.

Softbank overeenkomst in strijd met Intelsat deal

Het verhaal gaat terug tot de investering van Intelsat van USD 25 miljoen in OneWeb in 2015. Volgens de toen ondertekende overeenkomst zouden Intelsat-klanten toegang krijgen tot OneWeb-communicatiediensten. Een verdere distributieovereenkomst die later dat jaar werd ondertekend, maakte Intelsat de enige en exclusieve wereldwijde en regionale distributeur voor OneWeb-communicatiediensten in vier markten, te weten luchtvaart, maritiem, olie en gas, en de Amerikaanse overheid.

Een investering in 2016 door SoftBank veranderde het landschap. Met de deal nam SoftBank een belang van 40 procent in OneWeb, dat vervolgens instemde om zijn nieuwe investeerder 100 procent van zijn toekomstige satellietcapaciteit te laten kopen en zijn exclusieve wereldwijde distributeur van communicatiediensten te worden. De overeenkomsten tussen OneWeb en SoftBank werden "nooit met Intelsat besproken of goedgekeurd", aldus de klacht. Toen Intelsat in 2016 bezwaar maakte, kwamen OneWeb, SoftBank en Intelsat overeen de oorspronkelijke samenwerkingsovereenkomst tussen OneWeb en Intelsat te wijzigen. Volgens de nieuwe overeenkomst zou Intelsat zijn exclusieve distributierechten behouden, maar OneWeb-communicatiediensten via SoftBank aanbieden. Op basis van deze overeenkomst zei Intelsat dat het, in opdracht van OneWeb en SoftBank, financiële, technische en andere ondersteuning voor OneWeb bood, evenals bedrijfseigen en vertrouwelijke technische en klantinformatie met betrekking tot de beoogde markten.

Fusie Intelsat en OneWeb ging niet door

In 2017 begonnen OneWeb en Intelsat hun activiteiten samen te voegen. Met de besproken deal zou SoftBank tot USD 1,5 miljard investeren in Intelsat, dat samen met OneWeb één satelliet aanbieder zou vormen. De fusie ketste in juni 2017 af, toen schuldeisers can Intelsat niet akkoord gingen met de deal. Na de mislukking begonnen OneWeb en SoftBank te praten over het aangaan van een relatie buiten de vier markten die zijn vermeld in de oorspronkelijke overeenkomst van Intelsat met OneWeb. Ze overwogen bijvoorbeeld gezamenlijke marketing van gecombineerde communicatiediensten voor de markt voor connected voertuigen, aldus de klacht. 

Deze gesprekken gingen na eind maart 2018 verder, een datum die is vermeld in de gewijzigde overeenkomst tussen OneWeb, SoftBank en Intelsat. In dat document stond dat SoftBank ermee instemde OneWeb Services aan Intelsat te verkopen "op grond van een master-serviceovereenkomst waarover tussen Intelsat en SoftBank op of voor 31 maart 2018 uitonderhandeld en overeengekomen had moeten zijn", aldus de klacht. Maar Intelsat merkte op dat, hoewel die datum verstreek, op geen enkel moment tijdens onderhandelingen iemand zei dat de samenwerkingsovereenkomst tussen OneWeb, Intelsat en SoftBank "was beëindigd, opgeheven of geen blijvend effect of kracht had." En toch stopte de dialoog van Intelsat met SoftBank plotseling in april 2018.

Onderhandelingen gestaakt, beschuldigingen gestart

In februari 2019 liet OneWeb aan Intelsat weten dat het "niet langer geloofde dat de discussies van de partijen over een bredere commerciële samenwerking vruchtbaar zouden zijn." Intelsat zei dat het vervolgens in juli een schrijven ontving over het staken van de onderhandelingen door OneWeb waarin ook gemis werd dat het "zich zou onthouden om bij distributeurs te melden dat Intelsat over exclusieve distributierechten beschikte voor OneWeb-capaciteit in specifieke markten." Alvorens die brief te verzenden, had OneWeb al onderhandeld over de aankoop en wederverkoop van zijn capaciteit bij distributeurs en klanten, zei Intelsat in de klacht. Op zijn website somt OneWeb vier markten op die het wil bedienen: klanten in de luchtvaart-, maritieme, zakelijke en overheidssector.

Ten slotte beweert Intelsat dat OneWeb oneigenlijk competitief gebruik heeft gemaakt van de vertrouwelijke informatie die het eerder had verstrekt, en dat OneWeb en SoftBank "samenzweerden om de vertrouwelijke en bedrijfseigen informatie van Intelsat te gebruiken" voor andere doeleinden dan het uitvoeren van hun overeenkomst met Intelsat.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Broadcast & Satellite / Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Intelsat / OneWeb / Softbank
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

OneWeb, SpaceX werken verder aan lancering LEO-communicatienetwerken

Published 13 mei 2019 10:19 CET | Wereld
OneWeb en SpaceX werken beiden aan een netwerk van Low Earth Orbit (LEO) satellieten voor mobiel internet. OneWeb meldt dat de ...

Softbank krijgt fiat voor beursgang van JPY 2,4 miljard

Published 12 nov 2018 14:47 CET | Japan
Softbank meldt dat de geplande beursnotering van haar Japanse telecomactiviteiten is goedgekeurd door de Tokyo Stock Exchange. ...

Softbank koopt belang in Uber, eist meer focus

Published 19 jan 2018 08:58 CET | Wereld
Ubers nieuwe grootaandeelhouder Softbank wil dat de technologie-onderneming zich met zijn taxi-apps gaat richten op winstgevende ...

Softbank investeert 300 miljoen dollar in WeWork - Bloomberg

Published 22 mrt 2017 10:41 CET | Wereld
Softbank heeft 300 miljoen dollar geïnvesteerd in WeWork, een Amerikaanse aanbieder van co-werkplekken. Bronnen melden aan ...