0
Mobiel

KNMI bepaalt intensiteit regen via netwerk T-Mobile

donderdag 3 juli 2014 | 12:20 CET | Nieuws

Het KNMI zet het mobiele netwerk van T-Mobile Nederland in om de intensiteit van buien te meten. Omdat regen een dempend effect heeft op netwerksignalen, kan de intensiteit van regen vastgesteld worden op basis van de mate van demping.

De dienst is ontwikkeld door Onderzoekers van het KNMI en de Universiteit van Wageningen. Zij hebben hiermee eind juni de 'Väisälä Award' gewonnen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De onderzoekers beschrijven in een wetenschappelijk artikel hoe ze op twaalf regenachtige dagen betrouwbare regenkaarten voor het hele land hebben kunnen samenstellen op basis van gegevens van T-Mobile.

De techniek wordt als een doorbraak gezien omdat de techniek in grote delen van de wereld toegepast kan worden om regengegevens te verkrijgen die onmisbaar zijn voor goed waterbeheer, weersverwachtingen, landbouw en klimaatmodellen. Omdat wereldwijd het aantal regenmeters sterk afneemt, is er een grote behoefte aan alternatieve methoden om regen te meten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe