0
Mobiel

Miljoenenboetes voor KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone voor website-aanbod

maandag 30 december 2019 | 08:47 CET | Nieuws
Update: 30 december 2019 | 09:37 CET
ACM heeft KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone boetes opgelegd van in totaal EUR 13,2 miljoen voor de onjuiste en onvolledige informatie over hun aanbod op hun websites voor consumenten. Omdat de boeteregels enkele jaren geleden zijn aangepast, zijn de boetes bovendien hoger dan voorheen voor soortgelijke zaken werden opgelegd, zo geeft ACM aan. T-Mobile, inclusief Tele2, krijgt een totale boete van ruim EUR 6,6 miljoen. 

De verkoop van telefoonabonnementen gebeurt onder meer via de website. Consumenten moeten daar juiste en volledige informatie vinden over het aanbod. Dan kunnen consumenten goed vergelijken en kiezen wat voor hen het beste abonnement is. De vier aanbieders van mobiele abonnementen voldeden niet aan deze verplichting. 

Boetes per aanbieder

ACM legt de volgende boetes op:

  • KPN: EUR 3.473.500
  • Tele2: EUR 2.715.000
  • T-Mobile: EUR 3.907.000
  • Vodafone: EUR 3.120.500

Vanwege de fusie van Tele2 en T-Mobile bedraagt de hoogte voor dit bedrijf EUR 6.622.000.

Voor het eerst omzetgerelateerde boetes

Met ingang van 1 juli 2016 is het boetemaximum van de boetes die de ACM kan opleggen verhoogd naar EUR 900.000 of, als dat meer is, 1 procent van de omzet van de overtreder. In deze zaak heeft de ACM voor het eerst omzetgerelateerde boetes opgelegd voor overtredingen van de consumentenregels. Om deze reden vallen de boetes hoger uit dan de boetes die de ACM in het verleden voor vergelijkbare overtredingen heeft opgelegd. 

In het persbericht legt ACM uit dat het via haar consumentenloket ConsuWijzer meldingen ontving over onverwachte kosten en hoge rekeningen van telecomaanbieders. Omdat de prijs en de kenmerken van het abonnement de belangrijkste factoren zijn waarop consumenten hun aankoopbeslissing baseren, zo stelt de toezichthouder, hecht de ACM er veel belang aan dat de informatie klopt. 

Regels in zomer 2018 uitgelegd

De wet stelt hiervoor algemene regels. Over hoe deze regels toegepast moeten worden op de telecomsector heeft de ACM een document met uitgangspunten opgesteld. Bij het opstellen van deze uitgangspunten heeft de ACM rekening gehouden met sectorspecifieke omstandigheden. In de zomer van 2018 heeft de ACM het uitgangspuntendocument aan alle telecomaanbieders toegestuurd. Hiermee heeft de ACM een handreiking gedaan waarmee telecomaanbieders zelf structureel kunnen beoordelen of hun aanbiedingen voldoende transparant zijn.

De ACM heeft tevens aangekondigd de websites van de telecomaanbieders te gaan controleren. Vervolgens stelde de ACM enkele maanden later vast dat de telecomaanbieders nog steeds in de fout gingen. Daarom legt de ACM nu boetes op met daarbij de volgende uitleg:

  • KPN onduidelijk over eenmalige kosten - In het besluit stelt ACM dat KPN bij aanbiedingen op haar websites voor mobiele telefoons en abonnementen niet duidelijk vermeldde dat er nog eenmalige kosten, zoals aansluitkosten, in rekening werden gebracht. Daarnaast verstrekte KPN misleidende informatie over de onbeperkte bel- en sms-bundels. Zo vermeldde KPN niet duidelijk dat voor deze bundels een maximum van 3000 belminuten per maand gold, waardoor consumenten in de veronderstelling verkeerden of konden verkeren dat de bel- en sms-bundels die KPN aanbood daadwerkelijk onbeperkt waren. Ook heeft KPN niet nader kenbaar gemaakt wat de Fair Use Policy inhoudt, die volgens ‘Tarieven Sim-only’ van toepassing is.
  • Tele2-bundel alleen in Nederland onbeperkt - ACM stelt vast dat Tele2 Nederland bij aanbiedingen voor mobiele telefoons en abonnementen op haar website www.tele2.nl niet duidelijk vermeldde dat eenmalige kosten, zoals aansluitkosten, in rekening werden gebracht. Ook verstrekte Tele2 misleidende informatie over haar aanbod van onbeperkte databundels. Zo vermeldde het bedrijf niet duidelijk dat de databundels die zij als onbeperkt aanbood, binnen de EU (maar buiten Nederland) toch beperkt waren. Consumenten konden hierdoor in de veronderstelling verkeren dat de onbeperkte databundels die Tele2 aanbood daadwerkelijk onbeperkt waren binnen de hele EU.
  • T-Mobile ook onduidelijk over EU-beperkingen - In het besluit stelt ACM vast dat T-Mobile bij aanbiedingen voor mobiele telefoons en abonnementen op haar website niet duidelijk vermeldde dat eenmalige kosten, zoals aansluitkosten, in rekening werden gebracht. Ook verstrekte T-Mobile misleidende informatie over haar aanbod van onbeperkte databundels. Zo vermeldde T-Mobile niet duidelijk dat de databundels die zij als onbeperkt aanbood, binnen de EU (maar buiten Nederland) toch beperkt waren. Consumenten konden hierdoor in de veronderstelling verkeren dat de onbeperkte databundels die T-Mobile Netherlands B.V. aanbood daadwerkelijk onbeperkt waren binnen de hele EU.
  • Vodafone niet duidelijk over Ziggo-component - ACM stelt vast dat Vodafone bij aanbiedingen op haar website www.vodafone.nl voor mobiele telefoons en abonnementen misleidende informatie verstrekte door bij een aanbieding van een abonnement met toestel onder de vermelding “i.c.m. Ziggo” standaard aangevinkt de maandprijs te vermelden die alleen gold voor consumenten die al internetklant waren bij Ziggo. Voor consumenten die dat niet waren, was de maandprijs voor hetzelfde abonnement EUR 5,00 hoger. Daarnaast vermeldde Vodafone bij een aanbieding op haar website niet duidelijk dat er nog eenmalige kosten, zoals aansluitkosten, in rekening werden gebracht.

Alle aanbieders hebben bezwaar ingesteld bij de ACM tegen de opgelegde boetes.


[30-12-2019 09:37 - Update: Overtredingen per provider toegevoegd]


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: ACM / KPN / Tele2 / T-Mobile / Vodafone
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

ACM publiceert geschilbesluiten ten aanzien van KPN over hoogte tarieven niet-geografische nummers

Published 07 jan 2020 10:05 CET | Nederland
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag de geschilbesluiten gepubliceerd in zaken tussen VodafoneZiggo en KPN, BT en ...

T-Mobile verhoogt abonnementen met 2,7%-inflatiecorrectie

Published 02 jan 2020 09:50 CET | Nederland
T-Mobile voert een inflatiecorrectie door op alle vaste en mobiele abonnementen. De operator hanteert de CPI-indexering zoals ...

Dutch mobile operators fined EUR 13 mln for incorrect sales info on websites

Published 30 dec 2019 10:16 CET | Nederland
Dutch telecom operators KPN, Tele2, T-Mobile and Vodafone have been fined a total of EUR 13.2 million for providing incomplete ...

Kalender   /   Evenementen

22 jan Rogers Communications Q4 2019
23 jan Comcast Q4 2019
23 jan Intel Q4 2019
23 jan STMicroelectronics Q4 2019
23 jan Skyworks Solutions fiscal Q1
24 jan Ericsson Q4 2019
27 jan Juniper Networks Q4 2019
27 jan F5 Networks fiscal Q1
28 jan Airtel Africa fiscal Q3
28 jan Dtac Q4 2019
28 jan Calix Q4 2019
28 jan AudioCodes Q4 2019
28 jan CEM in Telecoms Global Summit
29 jan Telia Q4 2019
29 jan AT&T Q4 2019
29 jan Mellanox Q4 2019
29 jan Limelight Networks Q4 2019
29 jan Cirrus Logic fiscal Q3
29 jan Facebook Q4 2019
29 jan Extreme Networks fiscal Q2
29 jan KPN Q4 2019
29 jan Qorvo fiscal Q3
29 jan Microsoft fiscal Q2
29 jan Telenor Q4 2019
29 jan European 5G Conference
::: Meer Kalender Items