0
Mobiel

Nieuw dieptepunt tabletmarkt: volume daalt 3,4% naar bijna 38 mln stuks

dinsdag 8 augustus 2017 | 08:56 CET | Nieuws
Een nieuw dieptepunt voor de mondiale tabletmarkt: in het tweede kwartaal van 2017 daalde het aantal verscheepte tablets jaar-op-jaar met 3,4 procent, om uit te komen op 37,9 miljoen. Zelfs detachable (met afkoppelbaar toetsenbord) tablets, tot nu toe tegen de verdrukking in groeiend, daalden in volume. 

Volgens marktonderzoeksbureau IDC komt dit vooral omdat potentiële kopers wachten op de introductie van nieuwe modellen door met name Apple en Microsoft, dit najaar. Hoewel de Surface (Microsoft) en de iPad Pro (Apple) de markt voor hybride tablets nog altijd domineren, komen steeds meer pc-verkopers en smartphone-leveranciers met aantrekkelijke alternatieven. 

Zo begint de groei in aanbod van converteerbare notebooks (waarbij het toetsenbord weggeklapt kan worden) de groeiverwachting voor detachable tablets negatief te beïnvloeden. Deze notebooks bieden een aantrekkelijk alternatief voor met name mensen die gewend zijn aan het werken met een laptop. 

Top 5 groeit

Drie van de vijf grootste tablet-leveranciers wisten hun marktaandeel en volume te vergroten in vergelijking met een jaar eerder, maar de vooruitzichten worden slechter. Zo bestaan de meeste tablet-aankopen nu uit vervangingsaankopen en is de vervangingscyclus van tablets veel langer dan die van smartphones. Steeds meer leveranciers van merkloze tablets stappen uit de tabletmarkt. 

  • Apple heeft zich het afgelopen tweede kwartaal volgens IDC goed gepositioneerd met een consolidatie van zijn portfolio en twee nieuwe iPads met een relatief lage prijs. Dit zorgde er voor dat veel eigenaars van een oude iPad besloten tot een vervangingsaankoop, waardoor Apple voor het eerst in lange tijd zijn volume zag groeien. 
  • Samsung wist marktaandeel te winnen door stabiel te blijven in een krimpende markt. De onderneming lijkt achter Apple en Microsoft de derde grote vendor te worden met detachable tablets, waarbij het zowel Windows- als Android-gebaseerde versies biedt. Het merendeel van Samsungs afzet bestaat echter nog uit traditionele slate-tablets, een structureel afkalvend segment.
  • Huawei heeft zich in Europa en Azië met een uitgekiende merkcampagne nu ook met tablets een plek verworven in de top 5. Met laaggeprijsde tablets, vaak met een simkaartoptie, heeft Huawei geleidelijk aandeel afgesnoept van rivalen zoals Lenovo. Wel blijft Huawei nog heel voorzichtig met het lanceren van detachables. 
  • Amazon heeft zijn Fire-portfolio van goedkope slate tablets vernieuwd en blijft goed scoren met een prijsagressieve aanpak. Daarnaast mikt de onderneming op een jeugdige doelgroep met specifieke contentbundels voor kinderen.
  • Lenovo ten slotte heeft ondanks daling in marktaandeel het aandeel in detachable tablets weten te vergroten, wat met een gemiddeld hogere ASP goed uitpakt voor de winstmarge.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe