0
Breedband

Politie registreert 200.000-ste bewakingscamera

vrijdag 11 januari 2019 | 09:39 CET | Nieuws

De Politie meldt dat het de 200.000-ste beveiligingscamera heeft opgenomen in het netwerk ‘Camera in Beeld’. Particulieren en bedrijven kunnen hun eigen camera’s laten registreren in een database van de politie. 

De recherche kan camerabeelden vorderen als die mogelijk interessant zijn voor onderzoek. Het is bij een onderzoek gebruikelijk dat agenten ter plekke op zoek gaan naar camera’s, maar dankzij de database kan de politie snel zien waar camera’s hangen en de beelden veilig stellen na een misdrijf. De eigenaar van de camera is verplicht om de beelden te overhandigen. 

Volgens het ministerie zijn er anderhalf miljoen camera’s in Nederland, waarvan er dus 200.000 zijn geregistreerd. Veel bezitters melden de camera's niet aan uit privacy-oogpunt. Het is verboden om camera’s te richten op de openbare weg, al zijn daarop ook uitzonderingen mogelijk. Volgens de politie mag er wel een stukje openbare ruimte in beeld zijn, zeker als er een bordje ‘camerabeveiliging’ is opgehangen. 

Campagne voor meer camera’s

Het ministerie van Justitie en Veiligheid lanceert de publiekscampagne ‘Excellent Cameratoezicht’. Daarmee kunnen ondernemers de kwaliteit van hun camerabeelden controleren en verbeteren. De politie wil graag dat er meer camera’s en liefst digitale HD-camera’s met cloudopslag worden aangemeld. 

Ondernemers kunnen online een scan aanvragen. Daarna beoordeelt een rapporteur ter plekke in hoeverre de opgenomen beelden bruikbaar zijn. Aan de hand daarvan kan de aanvrager maatregelen nemen ter verbetering van de beeldkwaliteit. Wie een scan aanvraagt, wordt direct aangemeld bij Camera in Beeld.

Ring-camera niet afgeschermd

The Intercept meldde recentelijk dat de deurbel-camera's en camera's van maker Ring niet waren afgeschermd. Medewerkers van Ring in Oekraïne konden live en in het archief meekijken met alle camerafeeds die in de clouddienst werden verzameld. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn: Internet
Bedrijven: Amazon
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.