0
Breedband

Sterke daling aantal Nederlanders dat content downloadt

donderdag 29 juni 2017 | 08:15 CET | Nieuws

Ruim een kwart van de Nederlanders maakte in januari 2017 nog gebruik van de mogelijkheid om digitale content zoals video of muziek gratis te downloaden. In november 2013 was dit nog ruim 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel. De populariteit van het gratis downloaden van content is de afgelopen jaren sterk gedaald, mede onder invloed van de opkomst van streaming-alternatieven, betere mogelijkheden voor betaald downloaden en de bestrijding van illegaal uploaden. 

Gratis downloaden lijkt sterk te dalen in populariteit door de opkomst sinds 2013 van videostreamingdiensten zoals Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Amazon en muziekdiensten als Spotify, Apple Music, Soundcloud en Pandora. Verder leunen auteursrechtenorganisaties zoals Stichting Brein steeds zwaarder op websites en andere platforms die illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermde content faciliteren.

In november 2013, toen diensten zoals Netflix en Spotify pas recent beschikbaar waren, deed nog 41 procent van de Nederlanders aan gratis downloaden. In januari was dat nog 27 procent. Van deze groep gaf ook nog eens 77 procent aan dat ze het afgelopen jaar minder zijn gaan downloaden, tegen 23 procent die dit meer is gaan doen. 

8 procent van de Nederlanders die aan gratis downloaden doet, is dit gaan minderen omdat het moeilijker wordt om te vinden wat ze zoeken. Van de kleine groep mensen die de afgelopen jaren aangaf meer gratis te zijn gaan downloaden, stelde 13 procent in 2013 dit te doen omdat het juist makkelijker werd te vinden wat ze zochten. Dat was in januari 2017 met 6 procent veel minder geworden.

Ondanks de sterk gedaalde populariteit, blijft P2P de belangrijkste methode om gratis content te (laten) downloaden: 8 procent van de respondenten van het Consumer Panel geeft aan het afgelopen jaar op deze manier aan gratis gedownloade content zoals series, films, muziek of spellen te zijn gekomen. Bij nieuwsgroepen is dat 6 procent en via FTP – al lang geen populaire methode meer – slechts 2 procent.

Zie voor meer informatie en begeleidende grafieken het achtergrondartikel: Driekwart Nederlanders doet niet meer aan gratis downloaden video, muziek of games.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe