0
Breedband

Straks krijg je gratis internet bij je streaming-videodienst

vrijdag 9 november 2018 | 07:29 CET | Nieuws

Streaming video is big business geworden. Hoewel diensten zoals Netflix, Videoland en tVoD-dienst Pathe Thuis hiervan een fors deel opslokken, pikken ook operators die tv aanbieden nog een aardig omzetdeel mee. Met nieuwe product-marktcombinaties zoals een VoD-abonnement waarbij je gratis internet krijgt, ziet Thomas van de Weerd van Pathé Thuis ook de komende jaren nog groeimogelijkheden. 

Toen Pathé Thuis werd opgericht in 2011, was de wereld nog anders, vertelde directeur Thomas van de Weerd gisteren op het Telecom Insights congres in het Singer te Laren. Toen waren er nog zo’n 500 videotheken, de verkoop van dvd’s via onder meer V&D en Free Record Shop was nog enorm. Nokia was groter dan Apple en legaal films kijken via streaming kon alleen via settop boxen van KPN of Ziggo.

Dan even wat cijfers. 89 procent Nederlanders kijkt thuis film, het grootste deel doet dat minimaal eenmaal per maand. 60 procent gaat naar bioscoop. Met andere woorden, bijna iedereen in Nederland kijkt films. Per jaar worden er circa 400 films in Nederland uitgebracht, waarvan circa 60 Nederlandse films.

Filmomzet 88 mld per jaar

Wereldwijd is de bioscoopomzet aan films USD 40 miljard dollar per jaar. Dat wordt USD 88 miljard als je de totale filmexploitatie meeneemt: eerst in de bioscoop, dan transactional video-on-demand (tvod) en op dvd (1e half jaar). Na een half jaar worden de licentierechten aangeboden, aan VoD-diensten, of aan tv-zenders. 

Genoeg voor bioscoopketen Pathé om brood te zien in een transactional streaming videodienst, met name voor recente bioscoopfilms. Het kostte uiteindelijk drie jaar om alle rechten te regelen en om apps voor smart tv’s en mobiele devices te ontwikkelen. Daarbij struikelde men af en toe ook nog eens over een inschattingsfout, vertelt Van de Weerd.

“We dachten dat de smart tv snel groot zou worden, maar de levenscyclus is 6 jaar, dus dat duurde wel langer. In 2017 lag de penetratie op 44 procent, waaronder nog wel een aantal van de eerste generatie. Het begint nu dus te komen. Bij ons wordt nu 50 procent bekeken via een smart tv, 25 procent via mobiel. Dat is wel het snelst groeiende segment.”

Steeds meer streamingpartijen

Nu streaming sterk blijft groeien, komen er steeds meer partijen, zoals Cinetree, Cine Member en hopster (nog niet in Nederland). “Amazon Prime is al aanwezig, maar we verwachten het komende jaar meer marketinggeweld. Ook Disney wil met streaming video op de markt, zal het komende jaar wel de grootste impact hebben. Maar wij verwachten dat we zelf onze groei in omzet van 50 procent per jaar kunnen voortzetten.”

Toch hebben ook operators nog een flinke vinger in de pap. De helft van alle nieuw gekeken films via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vindt nu nog plaats via operators zoals KPN en VodafoneZiggo.  Van de Weerd denkt dat er onderlinge verbanden mogelijk zijn om elkaar ook de komende jaren te versterken.

Streamingabonnement met gratis internet

“Aangezien er steeds meer huishoudens zijn met internet only – dus zonder tv - volgens Telecompaper al zo’n 500.000, zitten wij na te denken over nieuwe proposities. Bijvoorbeeld samen met operators. Zoiets kan onbeperkt Pathé Thuis en in de bioscoop zijn, waar je dan gratis een internetverbinding erbij krijgt. Dat is een omgekeerde situatie als nu, waarbij je wel eens contentdiensten bij een abonnement erbij krijgt. Ik denk dat er hier veel mogelijkheden liggen.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn: Internet
Bedrijven: Apple / Disney / KPN / Netflix / Nokia / Pathe / Telecompaper / Videoland / VodafoneZiggo / Ziggo
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

OTT-aanbieders staan te dringen om de traditionele TV-markt op te eten

Published 27 sep 2018 14:35 CET | Nederland
De OTT-markt is drukker dan ooit en het zal alleen maar erger worden. Het 'stapelen' van diensten biedt maar zoveel ruimte, dus ...

Omzet Pathe Thuis groeit in zomerperiode met 50%, augustus topmaand

Published 04 sep 2018 07:55 CET | Nederland
Pathé Thuis meldt een grote groei in omzet in de periode juni, juli, augustus 2018. Zonder exacte bedragen te noemen, gaf Pathé ...

Pathe Thuis verkort releasewindow met thuispremiere Redbad

Published 15 aug 2018 08:06 CET | Nederland
Vandaag beleeft de Nederlandse productie Redbad een exclusieve thuispremière bij Pathé Thuis. De film is zeven weken na de ...

Pathe Thuis boekt omzetgroei van 70%; 1,4 miljoen abonnees

Published 10 apr 2018 10:44 CET | Nederland
Pathé Thuis heeft in de afgelopen drie maanden een omzetstijging van 70 procent ten opzichte van Q1 2017 bewerkstelligd. In ...

Gebruikersaantallen Pathe Thuis stijgen met 50 procent

Published 23 mrt 2018 15:48 CET | Nederland
Filmdienst Pathé Thuis boekt voor het tweede jaar op rij een toename in gebruikersaantallen van meer dan 50 procent. Exacte ...