0
Algemeen

Telecomindex week 5: KPN -3,6%, DNA outperformer, TalkTalk underperformer

maandag 5 februari 2018 | 15:20 CET | Nieuws

De Europese telecomaandelen lieten vorige week (week 5) sterk uiteenlopende koersbewegingen zien. De Finse operators DNA en Elisa outperformden, terwijl het Britse TalkTalk sterk achterbleef. KPN presteerde in lijn met de Eurostoxx 50 Index. Vodafone en Tele2 deden het iets beter, terwijl Deutsche Telekom achterbleef.

DNA (+13%) en Elisa (+8,3%) profiteerden van goede kwartaalcijfers, terwijl de resultaten van Telenor (-2,6%) de markt niet konden bekoren - ondanks geruchten over verkoop van de Servische tak aan KKR. Belangrijk nieuws was afkomstig van het Deense TDC (-6,9%), dat wil fuseren met het grootste deel van de Nordic activiteiten van de Modern Times Group. Daarmee ontstaat een convergente kabel/media-aanbieder naar het model van Comcast/NBC Universal in de VS en Telenet/De Vijver Media in België. De gelijktijdige Q4-resultaten konden een koersval van TDC niet verhinderen.

KPN (-3,6%) maakte met zijn Q4-resultaten en met de aankondiging van geavanceerde kopertechnologie weinig indruk. Tele2 (-0,9%) bleef goed liggen op de Q4-cijfers, maar Deutsche Telekom (-5,4%) bleef achter.

Britse markt in beweging

Over de afgelopen week deed ons mandje van Europese telecomaandelen (-2,8%) het iets beter dan de brede Eurostoxx 50 Index (-3,4%). Het in Amsterdam genoteerde Altice (-6,2%) had schijnbaar last van investeringsplannen van de dochter in de Dominicaanse Republiek, die vorige maand in de etalage was gezet.

De Britse markt beleefde een slechte week. Eerst maakte Liberty Global dochter Virgin Media bekend af te zien van de introductie van een budget label vanwege zware concurrentie aan de onderkant van de markt. Daaronder, en onder adviesverlagingen van verschillende banken, leed discounter TalkTalk (-12%).

BT (-4,8%) breidde zijn verglazingsplannen uit. Bij het scheiden van de markt bevestigde Vodafone (-2,7%) in gesprek te zijn met Liberty Global (+0,8%) over overname van Europese assets. De Britse dark fiber operator CityFibre (-7,8%) kreeg daardoor een tik omdat het recent plannen opstelde met Vodafone UK voor de aanleg van een FTTH-netwerk. Beleggers vragen zich af of die plannen doorgang vinden in geval Vodafone UK zou fuseren met Virgin Media.

YTD: telecom blijft achter, Britse aandelen zwak

In de performance sinds begin dit jaar (year-to-date, YTD) staat de Eurostoxx 50 Index (+0,6%) in de plus, terwijl ons mandje (-1,3%) het minder goed doet. Sinds 1 januari presteert MTS (Mobile TeleSystems, +19%) opvallend goed. DNA en Elisa staan YTD op +9,5 en +9,4 procent.

TalkTalk (-19%) en CityFibre (-16%) doen het ronduit slecht. Ook de andere Britse aandelen, BT (-7,9%), Vodafone (-6,6%) en Manx Telecom (-1,8%), blijven achter bij de index. Sky (+4,9%), dat niet alleen in het VK opereert maar ook in Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Italië, deed het aanmerkelijk beter.
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe