0

Press Release

Aandeel lineair tv kijken zakt naar 39% van totale kijktijd

Houten, The Netherlands, 02 September 2015 - Nederlanders kijken gemiddeld twee uur per dag naar lineaire tv, oftewel het kijken naar videocontent op het moment dat dit wordt uitgezonden. Daarmee is deze manier van televisie kijken nog steeds het meest populair. Inmiddels wordt wel 61 procent van de kijktijd besteed aan het kijken van videocontent op andere manieren, zo blijkt uit de nieuwste versie van het Dutch Consumer Video Behaviour-rapport van Telecompaper.

Can’t read this press release? Subscribe to our English language press release feed.

Andere vormen van videocontent kijken, via opnames, internet, downloads/dvd’s en uitgesteld kijken, zijn in het laatste half jaar populairder geworden. Nederlandse consumenten zijn gemiddeld 140 minuten per dag kwijt aan het kijken naar videocontent op een van deze manieren. Hiermee wordt inmiddels 61 procent van de totale kijktijd besteed aan het niet-lineair kijken naar videocontent. Een half jaar geleden was dat nog 53 procent.

Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek onder 6.600 Nederlandse consumenten in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar, uitgevoerd door het Telecompaper Consumer Panel in het tweede kwartaal van 2015. Uit het onderzoek blijkt zoals gezegd dat lineair tv kijken nog steeds het meest populair is ten opzichte van andere manieren van videoconsumptie. Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo kijken Nederlanders boven de 50 jaar gemiddeld 140 minuten per dag naar lineaire tv, terwijl dit bij tieners (12 tot en met 19 jaar) 68 minuten per dag is.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de huishoudens in Nederland geabonneerd is op een pluspakket met extra zenders, bovenop het basis tv-pakket. Dit komt neer op 1,87 miljoen huishoudens. De populariteit van het pluspakket is de afgelopen twee jaar gestaag gegroeid en is verreweg de meest populaire toevoeging. Het aandeel huishoudens met een pluspakket bedroeg in het eerste kwartaal van 2013 nog 16 procent, wat neerkomt op een groei van bijna 10 procent in twee jaar. FOX Sports is de op een na populairste toevoeging; 8 procent van de huishoudens in Nederland heeft een abonnement op Fox Sports Eredivisie en/of International. 

Voor de redactie

De bovenstaande informatie komt uit het Dutch Consumer Video Behavior Q2 2015-rapport van Telecompaper. Het rapport bevat uitgebreide informatie over videoconsumptie, toestellen waarop gekeken wordt, de afgenomen abonnementen en de kijktijd wat betreft tv- en OTT-content. Het rapport kijkt naar de volgende zenders en OTT-diensten: Netflix, Film1, Sport1, HBO, FOX Sports, NLziet, Videoland Unlimited, MyPrime en de pluspakketten die door providers worden aangeboden. Het volledige rapport is te koop voor EUR 3.000.

Telecompaper

Telecompaper is een onafhankelijk onderzoeks- en persbureau. Wij publiceren het laatste nieuws over de wereldwijde telecomindustrie en geven onze (inter)nationale klanten need-to-know informatie en marktinzichten via nieuwsfeeds, nieuwsbrieven, onderzoek en adviserende diensten. Telecompaper heeft zijn hoofdkantoor in Houten en is opgericht in juni 2000. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Rianne Bosman
Market Research Analyst
Phone: 030 – 634 96 00
E-mail: rianne@telecompaper.comCategories: BroadcastInternet
Countries: Netherlands