0

Press Release

Italiaanse markt goedkoopst voor mobiel postpaid in West-Europa na lancering Iliad

Houten, The Netherlands, 14 May 2019 - Italië is het goedkoopste land voor postpaid-mobiele diensten in West-Europa geworden, na de lancering van Iliad als vierde operator. Nederland behoort gemiddeld nog steeds tot de goedkopere landen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Telecompaper. De jaarlijkse vergelijking van mobiele prijzen tussen 16 Europese landen door de marktonderzoeker toont ook dat exploitanten in de meeste landen steeds meer data opnemen in hun sim-only postpaid-abonnementen, zonder dat de prijzen fors meestijgen.

  • Italië goedkoopste land voor mobiele postpaid-abonnementen in West-Europa
  • Griekenland het duurste land
  • Nederland behoort tot goedkopere landen

De jaarlijkse EU Benchmark-studie bekijkt de totale kosten van mobiele bundels (TCO), met én zonder high-end smartphone. Ook worden de laagste en mediane prijzen vergeleken, na correctie voor koopkrachtpariteit (PPP). De mediaan wordt hierbij gebruikt als alternatief voor gemiddeld, omdat de hoogste en laagste prijzen - die een vertekend beeld kunnen veroorzaken - buiten beschouwing blijven.

Italië bleek het enige land te zijn met lagere prijzen in alle vergelijkingen. Denemarken, Frankrijk, Finland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het VK vielen echter wel allemaal binnen het bereik van voornamelijk goedkope landen, omdat hun mediane TCO's onder die van de 16 landen in de meeste categorieën zaten. Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje zijn meestal dure landen, met Griekenland als enige land dat een TCO boven de mediaan van de 16 landen in alle vier de vergelijkingen liet zien.

Nederland is zoals aangegeven opnieuw bij de goedkopere landen geëindigd. Bij de vergelijking van sim only-abonnementen valt Nederland nu in alle combinaties op of onder de Europese mediaan prijzen. In de vergelijking inclusief high-end toestel zijn op één combinatie na ook alle prijzen van onderzochte abonnementen ook op of onder de Europese mediaan.

Minder keuze, meer data

In verschillende landen werd de keuze in abonnementen voor consumenten het afgelopen jaar verder beperkt. In Oostenrijk en Italië kunnen consumenten kiezen uit slechts drie reeksen sim-only-abonnementen. In Ierland waren er slechts twee reeksen beschikbaar. Tegelijk blijft het aantal abonnementen met grotere hoeveelheden data toenemen, met meer dan 60 procent nu inclusief minimaal 5 GB, tegenover ongeveer 50 procent vorig jaar.

"Er zijn steeds meer abonnementen beschikbaar met grote databundels, waaronder onbeperkte aanbiedingen in verschillende landen", zegt Marion ter Welle, co-auteur van het rapport en senior onderzoeksanalist bij Telecompaper. "Maar de toename van de hoeveelheid data heeft zich in de meeste landen nog niet vertaald in grote prijsstijgingen. We verwachten dat operators zullen blijven worstelen om meer kosten in rekening te brengen voor de groeiende vraag naar data."

Kijkend naar een van de meest voorkomende abonnementen in de 16 Europese landen - 1.000+ minuten en meer dan 10 GB + per maand bij sim-only - liet het onderzoek een daling zien van de mediane totale kosten per maand tot EUR (PPP) 29 in Q1 2019, vergeleken met tot 36 EUR in Q1 2018. 

Italië was hier het goedkoopste land, met een mediane TCO van 15 EUR. Vorig jaar stond hier Denemarken nog bovenaan. Dit land volgde Italië nu op de voet met een TCO voor deze combinatie van EUR 16. Andere goedkope landen waren Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Finland, Nederland en het VK. Nederland liet een jaarlijkse daling van 19 procent zien en bereikte een TCO van 25 EUR, ruim onder de mediaan van TP16.

Frankrijk leidt in FMC-aanbiedingen

Vaste-mobiele convergentie (FMC) wordt een gemeenschappelijke strategie voor operators in veel Europese landen. De belangrijkste redenen voor het aanbieden van pakketten die zowel vaste als mobiele diensten bundelen, zijn onder meer het verminderen van churn, vergroten van marktaandeel en een groeiende gemiddelde opbrengst per huishouden.

Sinds vorig jaar heeft Telecompaper een analyse van FMC-aanbiedingen opgenomen in haar onderzoek naar mobiele abonnementen. Deze analyse toont aan dat Frankrijk het grootste aantal mobiele abonnementen heeft met FMC-voordelen, gevolgd door Zwitserland en Oostenrijk. Daarentegen biedt in Noorwegen en Finland nog geen enkele mobiele aanbieder FMC-voordelen op sim-only mobiele postpaid-abonnementen.

In de meeste abonnementen was het FMC-voordeel een mobiel voordeel: in 65 procent van alle abonnementen met een FMC-voordeel, tegenover 42 procent vorig jaar. "Hoewel onze analyse enigszins uit balans is omdat we alleen het mobiele perspectief behandelen, suggereert de nadruk op mobiele kortingen dat het beperken van de mobiele churn en het verkrijgen van marktaandeel een grotere zorg is voor mobiele aanbieders die FMC-voordelen bieden dan het stimuleren van mobiele ARPU", concludeert Telecompaper-analist Ter Welle.

Methodologie

De analyse is gebaseerd op beschikbare abonnementsplannen van alle MNO's in de 16 Europese landen en de meeste van hun eigen submerken. Al met al bracht dit ons ertoe om 1.307 plannen te vergelijken met 72 operators in 16 landen.

Het vergelijken van de total cost of ownership (TCO) staat centraal in onze aanpak, om zo alle elementen te omvatten die de kosten van consumentencommunicatie uitmaken. De (verborgen) kosten van een handset behoren tot de belangrijkste aspecten die moeten worden opgenomen in de TCO. In deze editie hebben we ons gericht op één type handset, een topklasse smartphone (Samsung Galaxy S9) en de sim-only-abonnementen. De TCO omvat ook alle maandelijkse abonnements- of verbindingskosten, promotiekortingen en correcties voor verschillen in koopkracht in de 16 landen. Naast de mediane TCO analyseert het rapport ook de laagst beschikbare tariefplannen.

Noot voor de redactie

Het rapport biedt een gedetailleerde vergelijking van mobiele prijzen in heel Europa. Om lezers een close up te geven, is onze prijsdatabase apart verkrijgbaar. Het rapport 'EU Benchmark Q1 2019' biedt inzichten in en en analyses van de high-end smartphone- en sim-only abonnementen. Het volledige rapport is beschikbaar voor zakelijke gebruikers voor EUR 4.900. Corporate gebruikers betalen EUR 6.900, inclusief de prijsdatabase en abonnementsdetails. Aangepaste landenanalyses zijn ook beschikbaar op aanvraag, tegen een extra vergoeding.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Marion ter Welle of Alejandra van de Roer
Telefoon: +31 30 6349600
E-mail: marion@telecompaper.com/ alejandra@telecompaper.comCategories: Mobile
Countries: Europe