0

Press Release

Kabel verliest voor het eerst breedbandklanten

Houten, The Netherlands, 21 August 2015 - In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal breedbandklanten op kabelnetwerken in Nederland gedaald. Dit is voor het eerst sinds de introductie van breedband via kabeldiensten, zo blijkt uit het nieuwste rapport van Telecompaper over de breedbandmarkt. In het kwartaal daalde breedband via de kabel met 0,3 procent, naar een marktaandeel van net iets meer dan 46 procent. De hele breedbandmarkt groeide met 0,3 procent naar 7,026 miljoen aansluitingen op 30 juni 2015.

Can’t read this press release? Subscribe to our English language press release feed.

De groei van de hele markt is het gevolg van een kwartaalgroei van bijna 5,5 procent van het aantal breedbandaansluitingen via glasvezel, naar een marktaandeel van meer dan 12 procent. De daling van DSL zette door, namelijk met 0,4 procent in het tweede kwartaal naar een marktaandeel van bijna 41,5 procent.

De reden voor het verlies van kabelbreedband is dat Ziggo als grootste kabelnetwerkeigenaar in het kwartaal rond de 11.000 klanten verloor. Hierdoor eindigde de aanbieder juni 2015 met een marktaandeel van 46,3 procent, 0.3 procentpunt minder dan in maart 2015. Ziggo blijft daarmee wel de grootste breedbandaanbieder in Nederland. Op nummer twee staat KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en de Edutel merken), met een marktaandeel van 40,4 procent. Dit is 0,3 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal, dankzij een groei van 31.000 breedbandklanten. De groei werd gedreven door glasvezel, die voldoende was om de daling van het aantal DSL-klanten te compenseren.

“Ondanks een steeds meer verzadigde markt, zal breedband in 2015 blijven groeien met een verwacht groeipercentage van 2,3 procent”, zegt Telecompaper-analist en schrijver van het rapport Kamiel Albrecht. “De verwachting is dat kabelbreedband weer zal groeien in de tweede helft van het jaar, om samen met glasvezel de daling van DSL te compenseren.” Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR ) van 1,9 procent van het aantal breedbandaansluitingen.

Bovenstaande cijfers komen uit het ‘Dutch Broadband 2015 Q2’-rapport van Telecompaper. Het rapport bevat een gedetailleerd overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van breedband voor de massamarkt (consument en SoHo) in Nederland. Dit is inclusief informatie over aansluitingen, omzet en marktaandelen van de belangrijkste aanbieders en netwerktechnologieën. Tevens biedt het rapport inzicht in de belangrijkste marktontwikkelingen die de groei van het aantal breedbandaansluitingen en de omzetten beïnvloeden. Telecompaper heeft berekend dat de Nederlandse omzet op massamarkt voor breedband in Q2 2015 uitkwam op meer dan 457 miljoen euro. Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een CAGR van 1 procent.

Voor de redactie

De cijfers in dit persbericht zijn niet één op één vergelijkbaar met cijfers in eerdere persberichten van Telecompaper over Nederlandse breedbandmarkt, vanwege continue verbeteringen in berekeningen. Het rapport kost 495 euro voor 1 gebruiker of 895 euro voor 1-10 gebruikers.

Telecompaper

Telecompaper is een onafhankelijk onderzoeks- en persbureau. Wij publiceren het laatste nieuws over de wereldwijde telecomindustrie en geven onze (inter)nationale klanten need-to-know informatie en marktinzichten via nieuwsfeeds, nieuwsbrieven, onderzoek en adviserende diensten. Telecompaper heeft zijn hoofdkantoor in Houten en is opgericht in juni 2000. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Kamiel Albrecht
Research Analyst
Phone: +31 30 63496661
E-mail: kamiel@telecompaper.comCategories: Fixed
Countries: Netherlands