0

Press Release

Kosten nog altijd meest belangrijke reden voor keuze triple play pakket

Houten, The Netherlands, 17 October 2017 - De maandelijkse kosten blijven de belangrijkste reden voor Nederlandse consumenten om te kiezen voor een triple play aanbieder van internet, tv en vaste telefonie, zo blijkt uit het Triple play Insights rapport van Telecompaper over het tweede kwartaal van 2017. Hoewel kostengerelateerde redenen met 22 procent nog wel bovenaan staan, worden ze wel minder belangrijk. Het gaat bij kostengerelateerde redenen zowel om de maandelijkse kosten, als om promoties en acties.

Redenen die met tv (zoals aantal en soort zenders) of internet (bijvoorbeeld de snelheid) samenhangen, worden juist steeds belangrijker in de keuze voor een alles-in-1 aanbieder. Momenteel staan zij op een tweede en derde plek, met respectievelijk 19 en 18 procent van de consumenten die dit als reden noemt. Redenen die betrekking hebben op vaste telefonie zijn het minst belangrijk en laten ook een daling zien. Steeds minder aanbieders nemen vaste telefonie standaard op in hun alles-in-1 pakket. 

Klanten kiezen voor KPN vanwege imago en NPS

Per aanbieder zijn verschillen te zien in de redenen van aanschaf. Zo blijft bij Telfort het kostenaspect belangrijk, terwijl Ziggo wordt vooral gekozen vanwege tv-redenen zoals het aanbod van (extra) zenders. De hoge NPS van KPN lijkt een belangrijke rol te spelen in het feit dat bij KPN aanbieder gerelateerde redenen, waaronder het imago, het vaakst genoemd worden. 

Triple play vaak in groter huishouden

Het gemiddelde triple play-huishouden bestaat uit 2,6 gezinsleden, iets groter dan het gemiddelde Nederlandse huishouden dat uit 2,2 gezinsleden bestaat. Veertig procent van de triple play huishoudens bestaat uit drie of meer gezinsleden. De aanschaf van een pakket vindt vooral plaats via internet (51%), maar ook dit is sterk aanbieder-afhankelijk. Zo verkocht KPN veel van zijn pakketten in de winkel (33%) en minder online (40%), terwijl bij Ziggo 55 procent van de klanten online een contract afsloot. 

Churn neemt af bij stijgende NPS

Het afgelopen jaar is de churn (het aantal overstappers) in de triple play-markt afgenomen. Een reden hiervoor is de stijgende NPS bij veel aanbieders. Het betere imago zorgt er voor dat mensen minder rondkijken. Belangrijkste reden is echter wellicht de sterk stijgende bundeling van de vaste diensten met een mobiele aansluiting. Door de daarbij behorende quad play-voordelen (korting, gratis zenderpakketten, gratis extra's) wordt een stevigere lock-in gecreëerd waardoor klanten minder snel overstappen. 

In de nabije toekomst zal de churn volgens Telecompaper nog verder afnemen door de combinatievoordelen die partijen zoals VodafoneZiggo en T-Mobile recent geïntroduceerd hebben. Tele2 is de grootste speler die nog geen voordelen kent bij bundeling van vaste en mobiele diensten. 

Voor de redactie

Het rapport ‘Triple Play Insights Q2 2017’ biedt uitgebreide informatie over de Nederlandse triple-play markt. Het gaat in op een reeks elementen die de markt bepalen: de karakteristieken van de triple-play klant, aankoopfactoren, verkoopkanalen, churn, gebruik, NPS, de redenen om van pakket te veranderen, OTT-diensten, apps die gebruikt worden op smart-tv’s en huishoudelijke apparatuur. Vooral over de volgende providers wordt informatie geboden: Ziggo, KPN, Telfort, XS4ALL, Tele2, Online.nl en ZeelandNet (Delta). Het volledige rapport is te koop voor EUR 4.025.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Sanne de Bruyckere / Chiel Boerrigter - marktonderzoeksanalisten
Telefoon: +31 30 634 96 00
E-mail: sanne@telecompaper.com / chiel@telecompaper.comCategories: FixedMobile
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

28 Oct World Radiocommunication Conference
12 Nov Dasan Zhone Q3 2019
12 Nov Vodafone fiscal H1
12 Nov United Internet Q3 2019
12 Nov 1&1 Drillisch Q3 2019
12 Nov Telkom fiscal H1
12 Nov Skyworks fiscal Q4
12 Nov INAP Q3 2019
12 Nov Infinera Q3 2019
12 Nov GTT Communications Q3 2019
12 Nov Iliad Q3 2019
12 Nov Wi-Fi NOW International
13 Nov Japan Display fiscal Q2
13 Nov Altice Europe Q3 2019
13 Nov Sunrise Q3 2019
13 Nov TIP Summit
13 Nov Cable Congress
13 Nov 5G Expo North America
14 Nov Ice Group Q3 2019
14 Nov Westell fiscal Q2
14 Nov Nvidia Q3
14 Nov Weibo Q3 2019
14 Nov Cisco fiscal Q1
14 Nov Bouygues Telecom Q3 2019
14 Nov Bharti Airtel fiscal Q2
14 Nov TDC Q3 2019
14 Nov Vodafone Idea fiscal Q2
14 Nov Telechoice Q3 2019
18 Nov Bezeq Q3 2019
18 Nov CRU World Optical Fiber & Cable Conference
::: More Calendar Items