0

Press Release

KPN marktleider op zakelijke telecommarkt ondanks omzetverlies

Houten, The Netherlands, 09 October 2018 - Op de Nederlandse markt voor zakelijke telecomdiensten werd in het tweede kwartaal van 2018 een omzet gegenereerd van EUR 579 miljoen. Dat betekende een daling van 8,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. Ten opzichte van dat kwartaal daalde de omzet met EUR 53 miljoen, waarbij de omzet uit zakelijke breedbanddiensten als enige segment een groei liet zien.

Dat blijkt uit Telecompaper’s kwartaalrapport over de zakelijke telecommarkt. Hierin wordt gekeken naar de volgende vijf segmenten: mobiel/vast bellen, mobiel/vast breedband en data. De daling jaar op jaar komt met name doordat mobiele telefonie, vaste telefonie, mobiel breedband en datanetwerken minder omzet genereren. Tegelijkertijd groeit de omzet van zakelijk vast breedband. 

Bij de operators is KPN (inclusief subbrands zoals Yes Telecom, Telfort Zakelijk) veruit marktleider met 49,3 procent van de totale zakelijke telecomomzet. Het marktaandeel is 0,7 procentpunten hoger dan een jaar eerder, maar KPN’s omzet daalde in dezelfde periode met 7 procent. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door minder omzet uit mobiele telefonie. 

Op ruime afstand is VodafoneZiggo met 27,1 procent marktaandeel de nummer twee op de zakelijke markt. Dat is een daling van 1,3 procentpunten vergeleken met VodafoneZiggo’s marktaandeel in Q2 2017. VodafoneZiggo’s zakelijke omzet daalde in dezelfde periode met 12,6 procent met name door mobiel.

Breedband is enige groeisegment

Het rapport splitst mobiel uit in mobiel (spraak plus data) en mobiel data only (voor laptops, etc). Bij het tweede (kleinste) segment is de omzet met 7,4 procent gedaald vergeleken met Q1 2017, naar EUR 38 miljoen. Bij mobiel is de omzet met 11,1 procent gedaald naar een totaal van EUR 259 miljoen. De voornaamste oorzaken hiervan zijn de negatieve impact van regulering en toenemende prijsdruk door stevige concurrentie. 

Vast breedband is het enige segment waar de omzet groeit in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar: +3,8 procent naar EUR 73 miljoen. De omzetten van vaste telefonie en data dalen met respectievelijk 12,4 procent en 4,9 procent naar EUR 111 miljoen en EUR 98 miljoen.

T-Mobile/Tele2 combi ziet omzet ook dalen

De aangekondigde overname van Tele2 Nederland door T-Mobile heeft ook op de zakelijke markt gevolgen voor marktaandelen. T-Mobile heeft 8,1 procent marktaandeel in de zakelijke telecomomzet in Q2 2018. Dat is 0,6 procentpunten hoger dan in Q2 2017. In dezelfde periode bleef Tele2’s marktaandeel stabiel op 4,4 procent. 

Bij T-Mobile daalde de omzet met 1,2 procent vergeleken met Q2 2017, terwijl Tele2 een daling van bijna 10 procent kreeg te verduren. Die omzetdaling kwam vooral door vaste telefonie en kon niet gecompenseerd worden door groei van mobiel. Het gecombineerde marktaandeel is 12,5 procent, waarmee de verwachte nieuwe combinatie nog ver achterblijft bij KPN en VodafoneZiggo.

Voor de redactie

Naast de kwartaalrapporten over de consumentenmarkten  (mobiel, televisie, breedband, vaste telefonie en multiplay) publiceert Telecompaper sinds het derde kwartaal van 2015 een rapport over de zakelijke telecommarkt. Het Telecom Business Market Insight Q2 2018 rapport biedt een overzicht van de zakelijke telecommarkt, verdeeld over mobiele telefonie, mobiel breedband, vaste telefonie, vast breedband en datanetwerken.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Kamiel Albrecht 
Telefoon: +31 30 6349600
Email: Kamiel@telecompaper.com


 Categories: General
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

05 Mar Vonage Investor Day
08 Mar Smith Micro Q4 2020
10 Mar MTN FY results
10 Mar Verizon Investor Day
11 Mar Gogo Q4 2020
11 Mar Technicolor FY results
11 Mar T-Mobile US analysts day
12 Mar RTL Group Q4 2020
12 Mar Mobilezone Q4 2020
12 Mar AT&T analysts day
::: More Calendar Items