0

Press Release

KPN, Telfort winnen terrein op Ziggo in triple-play markt

Houten, The Netherlands, 23 September 2016 - Steeds meer Nederlandse huishoudens stappen over op een triple-play of een quad-play abonnement. Het aandeel van deze pakketten kwam in het tweede kwartaal van 2016 uit op 65 procent van de Nederlandse markt voor telecomdiensten (internet, vaste en mobiele telefonie, tv). Dat is 4 procentpunten meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit het meest recente 'Triple Play Insights' rapport van Telecompaper. KPN en Telfort winnen terrein op Ziggo op de triple-play markt.

De meeste consumenten zijn tevreden met hun triple-play abonnement. 81 procent zegt dat zij er niets aan willen veranderen, zo blijkt uit het rapport, gebaseerd op onderzoek onder het Telecompaper Consumer Panel. Één op de tien huishoudens (9%) wil een goedkoper abonnement, terwijl 6 procent van aanbieder wil veranderen. Nog eens 4 procent geeft aan dat ze er over denken om vaste telefonie als afgenomen dienst te schrappen.

De maandelijkse kosten zijn de belangrijkste reden om te kiezen voor een triple- of quad-play pakket . Drie van de tien Nederlanders geven dit aan. Tv-gerelateerde redenen (zoals beschikbare kanalen, beeld- en signaalkwaliteit) zijn belangrijk voor 18 procent van de triple-play consumenten bij hun keuze voor een pakket.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de triple-play klanten van plan is om een abonnement te nemen op extra tv-kanalen of een pluspakket. De meest populaire optie is Netflix. Vijf procent van de Nederlanders geeft aan dat zijn van plan zijn om ergens in de komende zes maanden een abonnement te nemen op deze streaming-videodienst.

Met name quad-play groeit op de multiplay-markt, met een stijging van het aandeel van 4 procentpunten in een jaar tijd. KPN en Telfort zijn zeer succesvol geweest in het aantrekken van quad-play abonnees, aldus het rapport van Telecompaper. Dat gaat ten koste van de positie van Ziggo, dat veruit marktleider is op de markt voor triple-play abonnementen maar een minder sterke positie heeft op de quad-play markt, waar KPN heer en meester is.

De kabelaanbieder is goed voor ruim de helft van de triple-play abonnees in Nederland en daarmee veel groter dan KPN en Telfort op deze markt. In de afgelopen jaren is er echter sprake van een geleidelijk maar structurele daling van het marktaandeel van Ziggo. In het afgelopen jaar moest Ziggo 2 procentpunten marktaandeel prijs geven. In de afgelopen twee jaar verloor de aanbieder zelfs 6 procentpunten.

KPN en Telfort hebben nog altijd een veel beperkter aandeel op de triple-play markt dan Ziggo, maar zij groeien hier wel ten koste van de marktleider. KPN bedient inmiddels een kwart van de triple-play markt, drie procentpunten meer dan in het tweede kwartaal van 2015. Telfort bediende eind tweede kwartaal van 2016 bijna één op de tien huishoudens met een triple play-abonnement (2 procentpunten meer dan een jaar eerder).

In lijn met deze bevindingen krijgen KPN en Telfort allebei een positieve Net Promoter Score (respectievelijk 11 en 8) van hun triple-play klanten. Ziggo daarentegen heeft een negatieve NPS (-7). Deze score is overigens wel iets beter dan een jaar geleden. De gemiddelde NPS van alle triple-play providers is -1.

Voor de redactie

Het rapport  ‘Triple Play Insights Q2 2016’ biedt uitgebreide informatie over de Nederlandse triple-play markt. Het gaat in op een reeks zaken die de markt vormen: de karakteristieken van de triple-play klant, aankoopfactoren, verkoopkanalen, churn, gebruik, NPS, de redenen om van pakket te veranderen, OTT-diensten, apps gebruikt op smart-tv’s en huishoudelijke apparatuur. Vooral over de volgende providers wordt informatie geboden: Ziggo, KPN, Telfort, XS4ALL, Tele2, Online.nl en ZeelandNet (Delta). Het volledige rapport is te koop voor EUR 4.025.

Telecompaper

Telecompaper is een onafhankelijk onderzoeks- en persbureau. Wij publiceren het laatste nieuws over de wereldwijde telecomindustrie en geven onze (inter)nationale klanten need-to-know informatie en marktinzichten via nieuwsfeeds, nieuwsbrieven, onderzoek en adviserende diensten. Telecompaper heeft zijn hoofdkantoor in Houten en is opgericht in juni 2000. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Sanne de Bruyckere / Monique van Camerijk - marktonderzoeksanalisten
Telefoon: +31 30 634 96 00
E-mail: sanne@telecompaper.com / monique@telecompaper.com


Categories: FixedInternetMobile
Countries: Netherlands