0

Press Release

Nederlanders willen na coronacrisis graag vanuit huis blijven werken, maar hebben meer ondersteuning voor samenwerking nodig

Houten, The Netherlands, 15 April 2021 - Slechts een op de zes thuiswerkers in Nederland verwacht na de coronacrisis weer fulltime op kantoor te gaan werken, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Bijna de helft van alle Nederlanders voelt zich productiever door thuis te werken, maar een nog groter deel zegt dat samenwerking met collega's moeilijker is geworden. Uit het onderzoek komt de aanbeveling naar voren dat werkgevers meer ondersteuning moeten bieden om samenwerking en contact tussen collega's te bevorderen en verantwoordelijkheid moeten nemen door werknemers te voorzien van een geschikte thuiswerkplek.

De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights-panel, waarin werd gekeken naar de ontwikkeling van werken op afstand in het eerste jaar van de coronacrisis. Het aandeel thuiswerkers is verder gestegen sinds de laatste lockdown die in december 2020 werd ingesteld. In januari 2021 werkte 45 procent van de Nederlandse beroepsbevolking vanuit huis, tegenover 40 procent in oktober.

Naarmate werken vanuit huis normaler wordt, verwacht een groeiend aantal Nederlanders dat thuiswerken een blijvertje is, zelfs nadat maatregelen voor het indammen van de corona-uitbraak zijn beëindigd. De meest voorkomende reactie is om twee dagen per week vanuit huis te blijven werken. Jongeren onder de 30 jaar en mensen die in kleine bedrijven werken (onder de 50 werknemers) verwachten vaker dat ze na de coronacrisis weer fulltime op kantoor gaan werken.

Slechts een kwart van de thuiswerkers heeft een ergonomische werkplek

Bijna de helft van de thuiswerkers is van mening dat hun productiviteit en focus verbeteren wanneer ze vanuit huis werken. Dit geldt met name voor mensen bij grote bedrijven (meer dan 500 werknemers) en 50-plussers. Jongeren van 18-30 jaar voelden zich minder productief, wellicht vanwege de aanwezigheid van kinderen thuis of omdat deze generatie in kleinere huizen woont zonder geschikte kantoorruimte. Slechts 37 procent van het totale aantal thuiswerkers heeft een apart kantoor aan huis. Dit aandeel is nog lager voor mensen onder de 30 jaar.

Hoewel we ons individueel misschien beter voelen als we thuiswerken, is samenwerken met collega's moeilijker geworden. Bijna twee derde van de respondenten (65%) geeft aan dat het moeilijker was om samen te werken met collega's als ze thuis werken; slechts 12 procent is van mening dat het samenwerken met collega's beter is gaan verlopen. Microsoft-software, en vooral de 365-suite en het Teams-platform, zijn de meest gebruikte tools voor samenwerking.

Veel thuiswerkers maken voor het werk gebruik van privéapparatuur. Vier op de tien gebruikt bijvoorbeeld een eigen privé computer en bijna zes op de tien maakt géén gebruik van een VPN-verbinding om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Meer dan 80 procent maakt gebruik van de breedbandverbinding thuis voor het werk, zonder dat hier enige vergoeding van hun werkgever tegenover staat. Als het werken vanuit huis op het verwachte hoge niveau blijft bestaan na de coronacrisis, zouden werkgevers op zoek moeten gaan naar betere tools of een specifiek budget om thuiswerkers te helpen zich meer op hun gemak en verbonden te voelen.

Noot voor de redactie

Conclusies in dit persbericht zijn afkomstig uit het Working From Home in The Netherlands 2021 Q1 rapport van Telecompaper. Dit rapport is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Insights Panel. De peiling is gedaan in het eerste kwartaal van 2021 onder circa 1.250 werknemers. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 16 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. 

Over Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Bart Kooning / Tim Poulus
Telefoon: +31 30 634 96 00
Email: bart.kooning@telecompaper.com / tim@telecompaper.comCategories: General
Countries: Netherlands