0

Press Release

Nederlandse omzet vaste telefonie daalt bijna 10 procent naar 1,1 miljard euro

Houten, The Netherlands, 06 April 2017 - De Nederlandse vaste telefonieomzet* daalde in 2016 met 9,3 procent naar 1,1 miljard euro. De omzetdaling, ingezet in 2013, wordt veroorzaakt door minder gebruik en lagere prijzen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 0,3 procent naar 270 miljoen euro.

Nederlanders bellen steeds minder vaak via hun vaste telefoon. Het aantal aansluitingen neemt al jaren af, vooral door de opkomst van mobiel bellen. In 2016 daalde het aantal vaste telefonielijnen met 0,5 procent, om uit te komen op 6,27 miljoen eind december. De groei van 1,8 procent in het aantal digitale telefonielijnen was onvoldoende om de daling van traditionele telefonie via PSTN/ISDN te compenseren. 

Het aantal digitale telefonielijnen kwam uit op meer dan 5,6 miljoen eind december 2016. Die groei was volledig afkomstig van glasvezel VoIP, dat 15,2 procent steeg vergeleken met 2015. Zowel VoIP-telefonie via kabel als via DSL daalde licht het afgelopen jaar. Kabel VoIP is wel nog steeds de grootste digitale telefonietechnologie met 2,66 miljoen aansluitingen, gevolgd door DSL met 2,06 miljoen aansluitingen. Glasvezel VoIP kwam uit op ruim 913.000 lijnen op 31 december 2016.

“Voor de komende jaren verwachten we een soortgelijke patroon,” aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en auteur van het rapport: “Een lichte daling in het aantal vaste telefonielijnen waarbij de groei van VoIP-telefonie via glasvezel niet voldoende is om de daling bij traditionele telefonie en een langzamere daling van kabel en DSL VoIP te compenseren. Omdat KPN’s prijsniveau voor VoIP via DSL/glasvezel op nul euro ligt, vergeleken met 12-21 euro voor traditionele telefonie, zal de omzet ook blijven dalen.”

Telecompaper verwacht dat de trends van omzet- en volumedaling zich doorzetten in de komende jaren, waarbij de omzet procentueel sneller daalt. Dat betekent een gemiddelde daling per jaar voor de periode 2017 tot en met 2021 van 0,9 procent in het aantal aansluitingen en 5 procent voor de omzet.

Voor de redactie

*Dit is omzet verkregen uit lijnhuur voor vaste telefonie en gebruik via PSTN/ISDN/CPS/WLR  of managed VoIP via kabel-, DSL- en/of glasvezelnetwerken. Over-the-top (OTT) VoIP-diensten zoals Skype en omzet uit installatie- en verzendkosten, evenals verkoop van toestellen of randapparatuur worden niet meegenomen.

De cijfers in dit persbericht zijn niet één op één vergelijkbaar met cijfers in eerdere persberichten van Telecompaper over Nederlandse vaste telefoniemarktrapportages, vanwege continue verbeteringen in de berekeningen. 

Het ‘Dutch Fixed Telephony 2016 Q4’rapport biedt een gedetailleerde voorspelling van de omzet, aansluitingen en verwachte marktaandelen per technologie voor de periode tot en met 2021, naast informatie over Q4 2016. Het rapport kost 495 euro voor 1 gebruiker of 795 euro voor 2-5 gebruikers.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Kamiel Albrecht, research analist
Telefoon: 00316349661
E-mail: kamiel@telecompaper.com


 Categories: Fixed
Countries: Netherlands