0

Press Release

Nederlandse tv- & videomarkt groeit, vooral OTT-diensten pakken nieuwe omzet

Houten, The Netherlands, 20 November 2018 - De Nederlandse tv- & videomarkt groeide in het afgelopen jaar met 7,2 procent naar 556 miljoen euro omzet. Hoewel traditionele tv-aanbieders zoals KPN en Ziggo steeds meer omzet halen met hun tv-diensten, neemt hun gezamenlijke marktaandeel af. Dat blijkt uit het nieuwe Dutch TV-Video Market-rapport van Telecompaper.

Sinds de komst van Netflix naar Nederland in 2013 nemen bedrijven met een internetachtergrond een steeds grotere hap uit het tv-budget van de consument. Zij bieden een zogenaamde over-the-top (OTT) dienst aan en zijn daarbij niet afhankelijk van traditionele (lineaire) tv-aanbieders. Inmiddels gaat 16 procent van alles dat een huishouden aan tv- & videodiensten betaalt, naar deze OTT-diensten. Anderhalf jaar geleden lag dit aandeel nog op 11 procent. 

12 procent van alles dat consumenten betalen aan tv- & videodiensten gaat al naar Netflix. Op omzetgebied laat deze aanbieder van abonnementsgebaseerde video-on-demand (VoD) alleen Ziggo en KPN voor. Deze drie partijen zijn samen goed voor 85 procent van de tv- & video-omzet. De overige 15 procent wordt verdeeld onder ruim 25 aanbieders, waaronder Delta, Film1, Eurosport Player, Pathé Thuis, Tele2, Videoland en T-Mobile. 

Flinke omzetgroei sportzenders

In de omzetten van de tv-aanbieders zitten ook de gelden die consumenten betalen voor hun premium-pakketten. Deze bedragen zijn goed voor 6 procent van de tv-omzet van Ziggo, KPN en de andere tv- aanbieders. Bij de premium-zenders realiseert FOX Sports de meeste omzet. Door de nieuwe contracten die onder andere met KPN, Delta en T-Mobile zijn afgesloten, is de omzet van Fox Sports de afgelopen anderhalf jaar met ruim 50 procent gestegen. Ook Ziggo Sport Totaal zag zijn omzet stijgen, mede dankzij de toegenomen populariteit van Formule 1. 

Nederlanders maken, als het om tv & video gaat, vooral gebruik van abonnementsdiensten, waarbij een maand- of jaarbedrag betaald wordt. Het is echter ook mogelijk om films en series door middel van een eenmalige aankoop te bekijken: transactional video on demand (TVOD). Dit onderdeel beslaat momenteel 2 procent van de totale tv- & video-omzet en komt ten goede van bijvoorbeeld Pathé Thuis en iTunes. Het segment omvat ook de films en series die besteld worden via het Ziggo- of KPN on demand-menu. 

Voor de redactie

Het Dutch TV-Video Market-rapport is een kwartaalrapport dat uitgebreid inzicht geeft in de Nederlandse tv- & videomarkt. In het rapport wordt de grootte en waarde van de Nederlandse tv- & videomarkt benaderd, bestaande uit traditionele tv-markt en de internet video diensten (OTT). De focus ligt op consumenten en SOHO-gebruikers (small office home office), waarbij omzetten worden weergegeven.  

In het rapport worden de volgende aanbieders meegenomen: Ziggo; Caiway; Delta; andere kabelaanbieders; KPN group; kleine DSL/glasvezel aanbieders; T-Mobile; Tele2; Online.nl; Canal Digitaal; Film1; Fox Sports; Ziggo Sport Totaal; Pathé Thuis; iTunes; Moviemaxx; Netflix; Amazon; Lebara Play; NPO Start Plus; Nlziet; RTL XL Premium; Videoland; Cinetree; Mubi en de gestopte diensten  KPN Play; T-Mobile Knippr en HBO.

De data is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder onze financial datasheets, het Dutch Television Market-rapport en het Consumer Insights-panel. Prijs van het rapport is EUR 995. 

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Kamiel Albrecht; Tim Poulus
Tel: +31 30 6349600
E-mail: kamiel@telecompaper.com / tim@telecompaper.comCategories: BroadcastInternet
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

26 Oct Siminn Q3 2021
26 Oct KPN Q3 2021
26 Oct NENT Q3 2021
26 Oct Juniper Networks Q3 2021
26 Oct Corning Q3
26 Oct TIM Brasil Q3 2021
26 Oct Alphabet Q3 2021
26 Oct Digital Realty Q3
26 Oct Twitter Q3 2021
26 Oct MediaTek Q3
26 Oct Microsoft fiscal Q1
26 Oct SK hynix Q3
26 Oct Orange group Q3 2021
26 Oct F5 Networks fiscal Q4
26 Oct FCC meeting
26 Oct MWC Los Angeles
26 Oct Samsung Developer Conference
26 Oct Cabsat
27 Oct Telefonica Deutschland Q3 2021
27 Oct TIM Q3 2021
27 Oct Twilio Q3
27 Oct Spotify Q3 2021
27 Oct Hrvatski Telekom Q3 2021
27 Oct Ooredoo Q3 2021
27 Oct Vertiv Q3
27 Oct Netgear Q3
27 Oct Megacable Q3
27 Oct Android Dev Summit
27 Oct Digital Utilities Europe 2021
28 Oct Apple fiscal Q3
::: More Calendar Items