0

Press Release

Omzet uit mobiel T-Mobile en Tele2 evenaart omzet Vodafone in Q3 2018

Houten, The Netherlands, 02 December 2018 - De Nederlandse markt voor mobiele diensten was in het derde kwartaal van 2018 goed voor een omzet van EUR 988 miljoen. Dat is een daling van 1,1 procent in vergelijking met eenzelfde periode een jaar geleden. Op kwartaalbasis is er echter sprake van een stijging, namelijk van 3,3 procent.

  • Omzet mobiele diensten in Q3: EUR 988 miljoen
  • Gezamenlijke omzet T-Mobile en Tele2: EUR 299 miljoen; marktaandeel: 30,2%
  • 20,5 miljoen actieve Sim-kaarten
  • Vooruitzichten: jaaromzet 2022 rond de EUR 3,6 miljard

De omzetdaling vlakt af, wat erop wijst dat de Nederlandse mobiele markt tekenen van verbetering begint te vertonen, zo blijkt uit het meest recente kwartaalrapport Dutch Mobile Operators van Telecompaper. Ter vergelijking: vorig jaar daalde de dienstenomzet in dezelfde periode met 6,4 procent op jaarbasis. Van de huidige vier mobiele netwerk operators lieten zowel Tele2 als T-Mobile een jaarlijkse omzetstijging zien en deze partijen wonnen dus ook marktaandeel ten opzichte van de marktleiders KPN en Vodafone.

T-Mobile en Tele2 samen sterke nummer 3

De gezamenlijke omzet uit mobiele diensten van T-Mobile en Tele2 bedraagt EUR 299 miljoen. Dat betekent een marktaandeel van 30,2 procent, vrijwel gelijk aan het aandeel van Vodafone (EUR 300 miljoen). In de afgelopen drie jaar zijn deze twee bedrijven erin geslaagd hun marktaandeel uit te breiden met zo’n 5 procent. De stijging is voornamelijk te danken aan de omzetstijging bij Tele2 ten opzichte van Q3 2015. Deze verdubbelde bijna en is voornamelijk ten koste gegaan van Vodafone, al heeft ook KPN marktaandeel verloren.

Bij de omzetvergelijking met eerdere jaren geldt de kanttekening dat deze hoger lag doordat men toen een deel van de toestelomzet meenam in de dienstenomzet. Dit heeft echter geen invloed op de onderlinge verhoudingen. Sinds 2018 is deze toestelomzet verplicht buiten de diensten gelaten.

Aantal Sims stijgt licht

Het aantal mobiele klanten groeide in het derde kwartaal van 2018 met 0,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Per eind september 2018 telde Nederland 20,5 miljoen actieve mobiele Sim-kaarten, exclusief M2M-aantallen. De mobiele penetratiegraad bleef vrijwel stabiel op 118,8 procent (Q3 2017: 118,7%).

Verwachtingen

Op basis van de resultaten uit voorgaande kwartaal en de huidige marktinvloeden heeft Telecompaper zijn verwachting voor de komende vijf jaar bijgesteld. Naar verwachting zal de mobiele markt in Nederland in 2018 met ongeveer 4 procent in omzet krimpen naar ongeveer 3,9 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht verder dat in de periode 2018-2022 de markt nog steeds licht zal krimpen, met een negatief gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent, tot een omzet van rond de EUR 3,6 miljard in 2022.

Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie en prijsdruk niet zullen afnemen, ook niet na de goedgekeurde fusie van T-Mobile en Tele2. Andere factoren die van invloed zijn, zijn regulering – met de nieuwe MTA-tarieven (mobile termination rates) van toezichthouder ACM - en de afschaffing van roaming vorig jaar, net als de nieuwe tarieven voor bellen vanuit Nederland naar het buitenland.

Een belangrijke factor is tevens de druk op de ARPU als gevolg van het combineren van mobiele en vaste diensten. KPN en Vodafone geven al kortingen op mobiele diensten bij FMC-diensten, terwijl T-Mobile het aanbieden van vast-mobiele proposities onmisbaar acht om concurrerend te kunnen blijven, zo beargumenteerde het rondom de fusie met Tele2.

Voor de redactie

Het Dutch Mobile Operators 2018 Q3 rapport is gebaseerd op voortgaand onderzoek van Telecompaper naar ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele communicatiediensten. Het rapport bekijkt de Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2, inclusief MVNO's. Het analyseert de resultaten van het derde kwartaal van 2018, zowel de inkomsten als het aantal klanten, en vergelijkt de bevindingen met de resultaten uit het derde kwartaal van 2017 (jaar-op-jaar) en het tweede kwartaal (sequentieel) van 2018. Een uitsplitsing van postpaid/prepaid en MNO/retail-omzet en ARPU voor elke operator is inbegrepen. Het rapport geeft ook een prognose van vijf jaar voor de inkomsten en het aantal klanten voor de Nederlandse markt. Het rapport kost 595 euro voor één gebruiker. 

Vanaf het eerste kwartaal van 2018 is de nieuwe regelgeving (IFRS 15) in werking getreden.  Alle aanbieders moeten alle toestelopbrengsten (ook de maandelijks terugkerende inkomsten) uit de vergelijking halen en niet meer bij omzet uit mobiele diensten rapporteren. Op basis van aangepaste cijfers zonder toestelinkomsten en de resultaten uit voorgaande kwartalen, in combinatie met de huidige marktinvloeden, heeft Telecompaper zijn verwachting voor de komende vijf jaar bijgesteld. 

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com

Contact 

Alejandra van de Roer

Research Analist

Email: alejandra@telecompaper.comCategories: Mobile
Countries: Netherlands