0

Press Release

Omzet uit tv en video steeg met 8 procent in 2020, helft huishoudens heeft SVOD omarmd

Houten, The Netherlands, 26 March 2021 - Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens (47%) had eind 2020 een abonnement op een SVOD-dienst en meer dan een op de vijf (22%) had een abonnement op twee of meer van de diensten, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Onder meer door de grotere markt voor home entertainment vanwege de coronavirusbeperkingen en de lancering van nieuwe streamingdiensten groeide de totale markt voor betaalde tv- en videodiensten in Nederland in 2020 met 8 procent naar een waarde van bijna EUR 2,5 miljard.

De SVOD-diensten groeiden in 2020 met 39 procent en draaiden samen een omzet van meer dan een half miljard euro. De TVOD-markt, waar mensen voor een eenmalige betaling een film kunnen huren, werd ook populairder door de maandenlange sluiting van bioscopen. Deze markt verdubbelde bijna in omzet. In het vierde kwartaal van 2020 vertegenwoordigde SVOD bijna een kwart van de marktwaarde en TVOD bijna zes procent van de omzet.

Basis tv-abonnementen maken nog steeds het grootste deel van de markt uit, met bijna EUR 1,3 miljard, maar lieten in 2020 weinig groei zien. Jaarlijkse prijsstijgingen compenseerden volgens de laatste metingen van Telecompaper een daling van één procent van het aantal Nederlandse betaaltelevisieabonnees vorig jaar tot 7,3 miljoen. Door de stagnatie van de tv-abonnementenmarkt en de groei van de omzet uit streamingdiensten is het aandeel van de tv-aanbieders in marktomzet gedaald van 83,6 procent vorig jaar naar 77,4 procent in 2020, terwijl internetbedrijven bijna 4 procentpunten wonnen en nu een marktaandeel van 17,5 procent vertegenwoordigen. De overige 5 procent ging naar omroepen die VoD-diensten aanbieden.

Bijna 10% van de huishoudens heeft geen tv-abonnement

Het percentage huishoudens met een traditioneel televisie-abonnement is naar schatting gedaald van 92,2 procent eind 2019 naar 90,5 procent eind 2020. Onder degenen zonder tv-aanbieder had iets meer dan de helft hun abonnement opgezegd (cordcutters) en de rest heeft nooit betaaltelevisiediensten gehad (cordnevers), blijkt uit gegevens van het Telecompaper Consumer Insights-panel. Hoewel de meeste SVOD-diensten iets populairder zijn in huishoudens zonder traditionele tv, blijven de verschillen met de bredere bevolking vrij klein.

In alle huishoudens zijn Netflix, RTL's Videoland en Disney+ de populairste betaalde SVOD-services met het hoogste aantal abonnees, gevolgd door NPO Plus en Amazon Prime Video. Ook nemen steeds meer huishoudens abonnementen op meerdere streamingdiensten af. De meest populaire combinaties waren Netflix met Videoland (16% van de SVOD-abonnees) en Netflix met Disney+ (7%).

"De vraag naar home entertainment tijdens de pandemie heeft de tv-videomarkt in 2020 duidelijk een boost gegeven en de omzetgroei is versneld", zegt Tim Poulus, research analyst bij Telecompaper en co-auteur van het rapport Dutch TV Video market Q4 2020. "Nu we echter een jaar verder zijn, zullen sommige streamingdiensten het allicht moeilijk vinden om de hoge groei vast te houden en klanten te behouden. We verwachten meer 'normale' groeipercentages in de tweede helft van 2021, wanneer de coronabeperkingen die nu van kracht zijn, worden versoepeld."

Voor de redactie

Cijfers in dit persbericht zijn afkomstig uit het Dutch TV Market-rapport, het Dutch TV-Video Market-rapport en het Video Behaviour of Dutch Consumers-rapport van Telecompaper, allen over het vierde kwartaal van 2020. Het Dutch TV Market-rapport, Dutch TV-Video Market-rapport en het Video Behaviour of Dutch consumers-rapport zijn kwartaalrapporten die uitgebreid inzicht geven in de Nederlandse tv- & videomarkt.

  • Het Dutch TV Market-rapport focust op traditionele televisieaanbieders (Ziggo; Caiway; Delta; andere kabelaanbieders; KPN, andere DSL/glasvezel aanbieders; T-Mobile; Tele2; Online.nl; Canal Digitaal) met overzichten van klantenaantallen en omzet inclusief een 5-jarige forecast voor aantallen en omzet. De prijs voor dit rapport bedraagt EUR 995,--.
  • Het Dutch TV-Video Market-rapport biedt een uitgebreid overzicht van omzetontwikkelingen voor de gecombineerde TV-video markt waarbij de focus op de traditionele tv aanbieders ook gericht is op premium tv aanbieders ESPN (voormalig Fox Sports), Film1 en Ziggo Sport Totaal en OTT video aanbieders zoals Netflix, Videoland, Pathé Thuis, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+, en NLziet, NPO Plus en kleinere internationale spelers die in Nederland actief zijn. De prijs voor dit rapport bedraagt EUR 995,--.
  • Het Video behaviour of Dutch consumers-rapport biedt inzicht vanuit de consumenten in gebruik van Premium TV Kanalen en streaming/OTT diensten. Denk aan welke leeftijd, inkomen of huishoudtypes de diensten afnemen, wat de aankoopintentie is en op wat voor apparaten de consument kijkt. De volgende diensten worden onderzocht: Netflix, Disney+, Film1, Apple TV+, Ziggo Sport Totaal, ESPN/FOX Sports, NLziet, Videoland, Amazon Prime, Ziggo Movies & Series ((X)L), Discovery+ (Dplay & Eurosport Player), Cinetree, Pathé Thuis, iTunes, MeJane, Hayu, Google Play, Moviemaxx, Mubi, Rakuten TV, RTL XL, Youtube, NPO Plus en KIJK. De prijs voor dit rapport bedraagt EUR 3.000,--.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Kamiel Albrecht / Tim Poulus
Tel: +31 30 6349600
E-mail: kamiel@telecompaper.com / tim@telecompaper.comCategories: Broadcast
Countries: Netherlands