0

Press Release

Thuiswerken is een blijvertje dus steeds meer werkgevers verstrekken thuiswerkvergoeding

Houten, The Netherlands, 17 December 2021 - Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Nederlanders in het vierde kwartaal van 2021 minder vaak thuiswerken dan tijdens de eerdere lockdowns. Na de pandemie verwacht 47 procent van alle werknemers weer vaker op het werk te zullen zijn. Eerder was dat nog een meerderheid. Een net zo grote groep verwacht in de toekomst net zo veel thuis te zullen blijven werken als nu. Steeds meer werkgevers passen zich aan en verstrekken nu een thuiswerkvergoeding, 37 procent nu tegenover 16 procent vorig jaar.

In het vierde kwartaal van 2021 werkte 37 procent van alle werknemers thuis, in een lockdown. In het eerste kwartaal, toen alle scholen dicht waren, was dit hoger, namelijk 45 procent. Natuurlijk kon een deel van de werknemers ook voor de crisis al vanuit huis werken, maar de uitbraak van de pandemie heeft veel werkgevers gedwongen de thuiswerkmogelijkheden te verruimen, ook in complexe organisaties zoals een fabriek of een ziekenhuis. Desondanks was 42 procent van de werknemers in het vierde kwartaal niet in staat om thuis te werken. Ook het aantal werknemers dat aangeeft niet thuis te mogen werken ondanks dat daar wel mogelijkheden toe bestaan is jaar op jaar gestegen van 5 naar 8 procent. 

Inmiddels duurt de pandemie al bijna twee jaar en blijkt er geen snelle uitweg. Veel werknemers verwachten nu dat zij voortaan elke week deels vanuit huis werken. Van de mensen die vijf dagen per week werken, werkt een op drie nog volledig thuis, veel minder dan in het eerste kwartaal toen 70 procent volledig thuis werkte. Veel mensen gingen in oktober dus een of meerdere keren per week naar de zaak. 

Vaker op een werkkamer

Veel werknemers hebben hun werkplek aan deze realiteit aangepast, bijvoorbeeld door een vaste werkplek in huis te creëren. In het vierde kwartaal van 2020 had 38 procent van de werknemers een eigen gescheiden werkkamer. In het vierde kwartaal van dit jaar is dat opgelopen naar 45 procent. 

"We zien het aantal thuiswerkers met een gescheiden werkkamer stijgen", zegt Bart Kooning, research analyst bij Telecompaper en auteur van het Working From Home-rapport. "Een mogelijke verklaring is dat men op zoek is gegaan naar een rustigere en betere werkplek ergens in huis om niet langer met de laptop op de bank of aan de keukentafel te moeten werken." 

Totaal heeft 30 procent van alle werknemers een ergonomische werkplek, daarin is geen significante stijging gevonden ten opzichte van vorig jaar. Bij een ergonomisch verantwoorde werkplek kan worden gedacht aan een echte studeerkamer, met een werkblad op de juiste hoogte, een goede en instelbare bureaustoel en een in hoogte verstelbaar beeldscherm. 

Werkgevers passen zich aan

Aan het begin van de crisis gaf 16 procent van de thuiswerkers aan dat de werkgever een financiële bijdrage heeft geleverd aan thuiswerken. Een jaar later is dat opgelopen naar 37 procent. Dit laat zien dat een deel van de werkgevers zijn arbeidsvoorwaarden heeft aangepast. 

Ook op het gebied van software en werken op afstand hebben organisaties tijd nodig gehad. Zo blijkt dat het aantal mensen dat niet met een VPN werkt, is afgenomen van 51 naar 41 procent. Via een virtual private network is er een versleutelde verbinding mogelijk tussen de computer thuis en het bedrijfsnetwerk. Sommige taken zijn ook zonder VPN online toegankelijk, zoals bijvoorbeeld e-mail, of met wat aanpassingen in de manier van werken, zoals bijvoorbeeld cloudopslag.

Teams meest gebruikt voor online vergaderen

Veel organisaties gebruiken Microsoft Office, waarop werknemers ook thuis of mobiel kunnen inloggen. Outlook, Word, Excel etc. zijn toonaangevend, zeker bij organisaties met meer dan 500 medewerkers. Ook in kleinere organisaties wordt Microsoft Office het meest gebruikt, veel vaker dan bijvoorbeeld Google Workspace. 

Teams is geïntegreerd in Office en is de duidelijke marktleider. Sinds het begin van de crisis is Teams gegroeid. 70 procent van de werknemers gebruikt het nu, tegen 58 procent een jaar geleden. Het bereik van Teams is groot, want ook gebruikers zonder Microsoft-account kunnen worden uitgenodigd. Zoom is nummer twee. Ook de cloudopslag van Microsoft, OneDrive, is door meer mensen ontdekt. Het gebruik van OneDrive steeg van 38 procent vorig jaar naar 44 procent nu.

### EINDE ###

 

Noot voor de redactie

Conclusies in dit persbericht zijn afkomstig uit het Working From Home in The Netherlands 2021 Q4 rapport van Telecompaper. Dit rapport is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Insights Panel. De peiling is gedaan in oktober 2021 onder circa 1.250 werknemers. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 16 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. 

Over Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact

Telecompaper
Telefoon: +31 30 634 96 00
Email: research@telecompaper.comCategories: General
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

19 Jan Fujitsu ActivateNow: Technology Summit
20 Jan Limelight Networks Q4 2021
20 Jan Netflix Q4 2021
25 Jan Ericsson Q4 2021
25 Jan Microsoft fiscal Q2
25 Jan F5 fiscal Q1
25 Jan Verizon Q4 2021
25 Jan European 5G Conference
26 Jan AT&T Q4 2021
26 Jan Corning Q4 2021
26 Jan Intel Q4 2021
26 Jan Calix Q4 2021
26 Jan Crown Castle Q4 2021
27 Jan Extreme Networks fiscal Q2
27 Jan Samsung Electronics Q4 2021
27 Jan Juniper Networks Q4 2021
27 Jan STMicroelectronics Q4 2021
27 Jan MTN Nigeria Q4 2021
27 Jan Elisa Q4 2021
27 Jan Rogers Communications Q4 2021
27 Jan Comcast Q4 2021
27 Jan Apple fiscal Q1
27 Jan FCC meeting
::: More Calendar Items