0

Press Release

Videoland populairder, Netflix blijft veruit grootste aanbieder on-demand video

Houten, The Netherlands, 05 February 2018 - Video-on-demand blijft groeien in Nederland. Lokale speler Videoland heeft haar klantenbestand in een jaar tijd ongeveer verdubbeld en bereikte in het vierde kwartaal van 2017 zo'n 400.000 huishoudens (3 versus 6%). Netflix blijft echter veruit de grootste speler in de on-demand videomarkt. De aanbieder ziet het aantal abonnementen ondanks een prijsverhoging ook stijgen. De dienst bereikt inmiddels ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens. De tv blijft het belangrijkste middel om streaming video te bekijken, maar vooral de mobiele telefoon wordt steeds meer gebruikt om video te consumeren, aldus onderzoek van Telecompaper.

Het aantal minuten per dag dat mensen gemiddeld kijken naar series, films en documentaires van on demand diensten zoals Netflix en Videoland, is in de afgelopen twee jaar ongeveer verdubbeld. Werd er eind 2015 nog 15 minuten per dag besteed aan deze vorm van content kijken, in het vierde kwartaal van 2017 ligt dat op 27 minuten per dag. Het zijn met name tieners en twintigers die de afgelopen kwartalen meer on demand zijn gaan kijken, inmiddels ruim drie kwartier per dag, zo blijkt uit het recent uitgebrachte rapport Video behaviour of Dutch consumers 2017 Q4.

Groei voor Netflix, Videoland, Ziggo Sport Totaal

Het aantal Netflix-abonnees blijft doorgroeien. De dienst bereikt inmiddels ruim een derde van alle huishoudens (meer dan 2,4 miljoen huishoudens). Ook Videoland werd populairder. De Nederlandse streaming-videodienst zag haar abonneebestand met 50 procent toenemen naar zo’n 400.000 huishoudens. 

Videoland is daarnaast steeds beter in staat om klanten die uit de gratis proefperiode komen als betalende klant vast te houden. Het percentage betalende klanten van Videoland nam wederom toe. De populariteit van series stijgt binnen de dienst, waar voorheen ook films veel bekeken werden. 

Een andere winnaar is Ziggo Sport Totaal. Deze premium-dienst ziet zijn abonnee-aantal mede stijgen doordat quadplay-klanten van VodafoneZiggo hier een gratis abonnement op kunnen krijgen. Amazon Prime Video blijft vooralsnog een kleine speler in Nederland, maar mag zich wel verheugen in veel potentiële interesse van met name twintigers.

Potentieel Amazon, Film1 bij twintigers, Netflix bij 40-plussers

Waar bij Amazon en Film1 het grootste groeipotentieel ligt bij de groep van 20-29 jaar, ligt deze bij Netflix bij 40-plussers. Bij de jongere leeftijdsgroepen treedt verzadiging op. Hier heeft Netflix inmiddels een bereik van meer dan 50 procent. Voor FOX Sports is de intentie om een abonnement te nemen gelijk verdeeld over leeftijdsgroepen.

FOX Sports ruim beschikbaar

Na het sluiten van nieuwe contracten met diverse providers is FOX Sports inmiddels ook veelal standaard opgenomen bij verschillende Alles-in-1 abonnementen. FOX Sports Eredivisie maakt deel uit van de quadplay-abonnementen van KPN, Telfort, XS4ALL en het reguliere abonnement van Online.nl. 

Abonnees van T-Mobile Thuis, Fiber, Canal Digitaal en Delta ontvangen het kanaal FOX Sports 1 gratis. Nu alle contracten opnieuw zijn afgesloten zal de groei mogelijk afvlakken. Wanneer echter ook het contract van Ziggo opnieuw wordt onderhandeld, zal er voor FOX weer volop groeipotentie zijn. Tenzij Ziggo de weg van Tele2 kiest, die momenteel helemaal geen FOX Sports meer aanbiedt. 

Andere manier kijken van invloed op keuze apparaat

Van de twintigers kijkt nog maar 56 procent van de tijd via een televisie, de overige 44 procent bekijken zij videocontent via een desktop, laptop, tablet of smartphone. Tieners besteden al minder dan de helft van hun totale video-kijktijd aan een televisiescherm. Per dag bekijken tieners en twintigers gemiddeld 50 minuten naar videocontent op hun smartphone, daarvan is ook een deel streaming live tv.

Populariteit on demand blijft toenemen

Naar verwachting zal het aantal on-demand kijkminuten verder stijgen. Naast Netflix zullen ook andere on demand-diensten, zoals Videoland en Amazon Prime Video, populairder worden. Ook zal het kijken van live tv via mobiele apparaten (laptop, tablet, smartphone) verder toenemen, onder meer als gevolg van de groter wordende mobiele databundels en de steeds betere provider-apps. 

Voor de redactie

Het Dutch Consumer Video Behaviour-rapport is een halfjaarlijks rapport dat uitgebreid inzicht geeft in het gedrag van videogebruikers, hun apparaten en abonnementen en de tijd die zij spenderen aan tv- en OTT-content. OTT-diensten (over-the-top) worden geleverd over het internet en niet via een traditionele tv-aansluiting.

In het rapport worden de volgende premium-kanalen en OTT-videodiensten meegenomen: Netflix, Film1, Ziggo Sport Totaal, FOX Sports, NLziet, Videoland Unlimited, Amazon Prime, Ziggo Movies & Series, Play. van KPN, Knippr, Cinetree, Lebara Play, MUBI, RTL XL, NPO Start, Kijk, Pathé Thuis, YouTube, Vimeo en de pluspakketten die door de tv-aanbieders worden aangeboden.

De data is afkomstig van het Consumer Insights-panel, waarin elk kwartaal ruim 10.000 Nederlandse consumenten worden ondervraagd. Prijs van het rapport is EUR 3.000. Het rapport kan ook in delen aangeschaft worden. 

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com

Contact 

Sanne de Bruyckere en Chiel Boerrigter, marktonderzoekers
Tel: 030 6349600
E-mail: sanne@telecompaper.com / chiel@telecompaper.comCategories: BroadcastInternet
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

01 Mar Embedded World Digital
03 Mar Vivendi Q4 2020
03 Mar Marvell Technology fiscal Q4
03 Mar Avast FY results
04 Mar Inwit Q4 2020
04 Mar Ciena fiscal Q1
04 Mar Broadcom fiscal Q1
04 Mar MTS Q4 2020
04 Mar Telesat Q4
05 Mar Vonage Investor Day
10 Mar MTN FY results
10 Mar Verizon Investor Day
::: More Calendar Items