0
Internet

Motie tegen downloadverbod aangenomen

vrijdag 21 december 2012 | 08:19 CET | Nieuws

De Tweede Kamer heeft een motie van D66 en PvdA aangenomen om een verbod op downloaden uit te sluiten. ISP's mogen niet worden gedwongen om particuliere gebruikers te blokkeren, een methode die onder meer in Frankrijk is ingevoerd (de zogeheten 3 strikes out regel). Daarbij kunnen internetgebruikers die content illegaal downloaden na twee waarschuwingen een bepaalde periode van internet afgesloten worden. Een motie van CDA en VVD om per 1 januari 2014 de Thuiskopieheffing te vervangen door een andere methode, heeft het donderdag 20 december niet gehaald.

De PvdA leek eind november opeens een opening te bieden voor een downloadverbod, maar benadrukte ruim een week later nog liever de Thuiskopieheffing ingevoerd te zien dan een downloadverbod. De PvdA vindt wel dat de thuiskopieheffing - oorspronkelijk een heffing op blanco mediadragers, vanaf 2013op alle apparatuur met een harde schijf - achterhaald is. Dat vonden ook CDA en VVD, die daarop een motie indienden om de Thuiskopieheffing per 2014 af te schaffen. Beide partijen vinden dat een heffing het doet lijken alsof illegaal downloaden kan worden afgekocht.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) liet eerder deze week weten dat er wat hem betreft op het moment geen zinvol alternatief is voor hetzij een downloadverbod, hetzij een heffing. Nu een downloadverbod is uitgesloten, wordt de Thuiskopieheffing definitief doorgevoerd voor in ieder geval 2013.

Kees Verhoeven van D66, initiatiefnemer achter de motie om een downloadverbod uit te sluiten, stelt dat een verbod het probleem van illegaal downloaden niet oplost. Hij ziet meer in een verbeterd en vereenvoudigd aanbod van legale content.

Auteursrechtenorganisaties zoals Norma en Stichting Thuiskopie ijveren al langer voor een heffing op elektronische apparatuur naast de bestaande heffing op blanco mediadragers zoals dvd’s. In maart 2012 oordeelde een rechtbank in hoger beroep dat een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de thuiskopieheffing werd bevroren, onrechtmatig was. Deze zaak was in hoger beroep aanhangig gemaakt door Norma tegen de staat.

Een groep ICT- en telecomondernemingen liet in november weten de Nederlandse staat en stichting Thuiskopie voor de rechter te slepen over de hoogte van de nieuwe thuiskopieheffing. De bedrijven, waaronder Acer, HP en Dell, willen de Staat aansprakelijk stellen voor de kosten die de nieuwe regeling met zich meebrengt. Er komen heffingen tot vijf euro op alle apparatuur met een harde schijf -zoals smartphones, tablets en laptops.

De ondernemingen vinden dat hun belangenorganisaties STOBI, FIAR CE en ICT~Office verkeerd voorgelicht zijn voorgelicht door overlegorgaan SONT, dat de staatsecretaris adviseerde over de heffingen. Het bedrag van 60 miljoen euro dat staatssecretaris Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen, staat volgens de bij de rechtzaak betrokken bedrijven op geen enkele wijze in relatie tot de schade van maximaal 12 miljoen euro die volgens hen aan de leveranciers van content zou moeten worden vergoed. 


Telecom Vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "Telecom Vandaag". Meld u nu aan.

Categorie├źn: Internet
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


82%
Ziggo (inclusief UPC) heeft 82% triple play penetratie
Nederland  |  2014 Q4