0
Breedband

De 3,5 GHz-band is gereserveerd voor lokale netwerken

vrijdag 24 november 2017 | 08:20 CET | Achtergronden

De 3,5 GHz band is in Nederland bestemd voor lokale breedbandnetwerken. De meeste ruimte is gereserveerd voor besloten netwerken voor bedrijven, een deel voor openbare toepassingen. Het Agentschap Telecom verdeelt de vergunningen volgens het principe ‘op is op’. De looptijd is tot september 2026. Dit beleid is in 2008 ontwikkeld, met het oog op de vraag naar lokale breedband netwerken. Daarvoor werd de vrije ruimte in 2,4 GHz (Wi-Fi) te beperkt. WiMAX leek toen de volgende technologie te worden. Sinds 2016 geldt het spectrum als dé belangrijkste band voor 5G in Europa. 

De 3,5 GHz band geldt hier als naam voor het spectrum tussen 3410 MHz en 3800 MHz. In Noord-Nederland mag het niet gebruikt worden, omdat de Staat wil uitsluiten dat het satellietgrondstation in Burum last krijgt van interferentie. De beschikbaarheid van Burum moet beter zijn dan 99,995 procent. Daarom is er een rode lijn ingesteld van Amsterdam naar Zwolle. Beneden die lijn is het spectrum beschikbaar. 

Het Agentschap Telecom heeft op meerdere plekken in Nederland een zender neergezet die een testsignaal uitzendt. Dit is om de atmosferische condities te monitoren en snel te kunnen ingrijpen als Burum interferentie krijgt. De band is in Zuid-Nederland beschikbaar voor besloten netwerken voor breedband. 

Spectrum opgedeeld in kleinere stukken 

De banddelen 3500-3600 en 3600-3700 zijn beschikbaar voor besloten of openbare netwerken. Van dat tweede deel is dan weer de looptijd van de vergunningen beperkt tot september 2022. De reden hiervoor is dat EZ verwacht dat de andere banddelen voor besloten toepassingen verdwijnen. De vergunninghouders daarin moeten al rekening houden met een kleine verhuizing. 

 Banddeel (MHz)  Looptijd  Besloten netwerken  mobiel 
 3410-3500  1 september 2026  ja nee 
 3500-3600  1 september 2026  ja ja
 3600-3700  1 september 2022  ja  ja
 3700-3800  1 september 2026  ja nee

De vier banddelen zijn onderverdeeld in kleinere kavels van 35 MHz of 40 MHz. Daartussen zit een kleinere vergunning van 10 MHz, die alleen gebruikt kan worden voor indoorsystemen voor private GSM. Er zijn in totaal zeven blokken van 40 MHz en een blok van 35 MHz beschikbaar voor gebruik buitenshuis. Daarnaast zijn er voor inpandig gebruik zeven blokken van 10 MHz beschikbaar voor femto- en picocellen.

De verlening van de vergunning vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Om interferentie te voorkomen, worden de vergunningen geografisch uit elkaar gehouden. Daardoor is er in de Randstad geen plek meer voor nieuwe vergunningen, meldt het Agentschap Telecom. Nieuwe vergunningen kunnen hoogstens nog worden ingepast als het ter plaatse mogelijk is om de antennes zo te richten, dat ze elkaar niet beïnvloeden.

De laatste wijzigingen in deze band dateren uit november 2015. EZ heeft toen de bestemming verruimd, van uitsluitend besloten netwerken naar besloten en open netwerken. De vergunningen lopen tot september 2026. Deze lange looptijd is vastgelegd zodat gebruikers daarmee zekerheid hebben over hun netwerken. Ook na 2026 zijn er garanties voor de beschikbaarheid, meldt de overheid in de toelichting op het besluit. De evaluatie stond gepland voor 2020, maar dit wordt twee jaar eerder, al in 2018.  

5G sector wil 5G

Deze situatie staat in schril contrast met de ambities van de mobiele sector. De mobiele operators stellen dat deze frequenties onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van 5G-diensten en roepen de overheid op om snel de bestemming te wijzigen. 

De gewenste situatie van de mobiele operators ziet er anders uit: De mobiele branche wil landelijke exclusieve vergunningen van 100 MHz breed. Dan zijn er vier vergunningen beschikbaar. De hoogste daarvan, 3700-3800, zal te maken krijgen met beperkingen in het gebruik. De rest van de C-band, 3800-4200 blijft in Europa namelijk gereserveerd voor satellietcommunicatie. 

Die vergunningen van 100 MHz breedte willen de mobiele operators inzetten voor EMBB: enhanced Mobile Broadband over 5G NR. Met de huidige apparatuur worden er doorvoersnelheden gehaald van 2,7 tot 2,8 Gbps. Deze capaciteit is beschikbaar ‘vanaf de mast’ dankzij hogere orde MIMO antennes. De capaciteit zal altijd worden verdeeld over een groter aantal gebruikers, naar apparaten met een kleiner aantal antennes. Dan nog kan de bandbreedte voor een ontvanger met misschien wel een factor 10 omhoog. 

De toepassingen zijn nog niet uitgekristalliseerd, maar zitten in de sfeer van 4K video en AR/ VR. Daarbij vormt 3,5 GHz tot op zeker hoogte nog een compromis tussen dekking (laag spectrum) en capaciteit (hoog spectrum). Bovendien kan het in de bestaande mobiele netwerken worden ingepast. Maar dan moet het wel beschikbaar zijn. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe