0
Algemeen

Google I/O: focus op AI en objectherkenning met toepassingen in AR, smart home en ... telefonie

woensdag 24 mei 2017 | 13:17 CET | Achtergronden

Google I/O, het jaarlijkse congres voor ontwikkelaars, heeft weer het nodige opgeleverd voor de consument. Al was de editie van vorig jaar vruchtbaarder, met o.a. de Google Assistant (het virtuele hulpje), Allo (chat app), Daydream (VR) en een smart watch (Project Soli). Natuurlijk was er veel aandacht voor de ontwikkelaars, met zaken zoals Android O en Android Go, Seurat (video rendering) en de Google Payment API.

De oogst van dit jaar voor de consument betrof het volgende (vooralsnog hoofdzakelijk gericht op de Amerikaanse markt):

  • Google Photos (500 mln maandelijkse gebruikers, MAU) lanceert gedrukte fotoboeken voor 10 of 20 dollar voor zachte kaft resp. hardcover. Het voegt features toe om foto's te delen.
  • De genoemde Google Assistant kan nu gebruikt worden voor het bedienen via voice-control van elektronica van o.a. GE, LG en Whirlpool. Deze Google Actions gaan de directe concurrentie aan met de Skills van Amazons Alexa, evens met name gericht op het smart home. Ook komt er een stand-alone app voor iOS.
  • De Google Home (smart speaker, voorzien van de Google Assistant) kan nu worden gebruikt voor het opzetten van een telefoongesprek (VoIP) - net zoals Amazons Echo/Alexa. En hij is in staat notificaties te verzenden.
  • De Daydream VR headset krijgt een nieuwe stand-alone versie, die geen smartphone nodig heeft. Fabrikanten: HTC, LG, Samsung.
  • Google lanceert een visual positioning system (VPS), complementair aan GPS voor gebruik binnenshuis. Het is gebaseerd op de Tango software voor objectherkenning. De nauwkeurigheid is naar het schijnt in centimeters uit te drukken.
  • Google Expeditions, het VR platform gericht op het onderwijs, voegt AR toe. Het is mede gebaseerd op het VPS. Daarmee kunnen 3D-modellen gezien worden van objecten uiteenlopend van vulkanen tot moleculen.
  • Objectherkenning is ook de basis van Google Lens, dat ingebouwd wordt in Google Photos en de Google Assistant. Daarmee kunnen fysieke voorwerpen herkend worden. Het kan als aanvulling gezien worden op de bestaande image recognition tools, waarmee objecten op foto's herkend kunnen worden.
  • Google for Jobs ten slotte is een zoekmachine voor banen.
Duidelijk is dat kunstmatige intelligentie (AI) en verwante technieken zoals machine learning en deep learning steeds meer centraal staan bij de ontwikkeling van de internet majors. Naast Google zijn dat Amazon, Facebook, Microsoft en Apple. Zij hebben allemaal hun specifieke aandachtsgebieden, zoals communicatie (Facebook) en video (Amazon), maar AI loopt er als een rode draad doorheen.

Tegelijk handhaven zij de concurrentie met en op de telecommarkten. Naast video gaat het vooral om communicatie. Google gaat met voice en text apps (Hangouts, Duo, Allo, Assistant) de concurrentie aan met de telecomsector maar natuurlijk ook met zowel Facebook (incl. Messenger, WhatsApp) als Amazon (Alexa, Alexa Calling). Voorlopig zorgen de termination fees ervoor dat telefonie niet volledig gratis kan worden aangeboden, maar dalende MTA/FTA fees brengen het moment wel dichterbij dat de telecom cash cow van weleer de genadestoot krijgt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe