0
Mobiel

Simpel NL

vrijdag 16 april 2021 | 10:41 CET | Auteur: Imre Himmelbauer | Profiel

Simpel NL is een nederlandse Mobile Virtual Network Operator, opgericht in 2007. Simpel focust op de no-frillsmarkt en biedt zijn bundels aan via zijn eigen website. In oktober van 2020 heeft T-Mobile de MVNO gekocht. De bedrijfsomzet bedroeg in 2019 EUR 114,2 miljoen. Simpel heeft een competitief aanbod, maar mist grotere databundels van meer dan 6 GB.Contents:

 1. Simpel nl: het bedrijf en zijn achtergrond
 2. Simpel MVNO op netwerk T-Mobile
 3. Focus van Simpel op sim-onlyabonnementen
 4. Financials & Operationals
 5. Simpel vertrouwt op sterke online aanwezigheid

Simpel nl: het bedrijf en zijn achtergrond

Simpel is een MVNO die sinds 2007 in Nederland opereert. Het bedrijf focust zich op de no-frillsmarkt en gebruikt het mobiele netwerk van T-Mobile. Het biedt alleen sim-onlyabonnementen aan.

In juni 2007 lanceerde Simpel Consumenten BV het mobiele merk Simpel, gebruikmakend van het MVNE-netwerk van Kore. In september 2010 nam T-Mobile Simpel over, hoewel het als een afzonderlijk bedrijf bleef opereren. Met de overname door T-Mobile schakelde Simpel in september 2010 over van het KPN-netwerk naar het T-Mobile-netwerk. Vanaf 2016 investeerde Simpel in een eigen platform, waarbij MVNE Aspider alleen de provisioning en de real time rating verzorgde.

In augustus 2014 verkocht T-Mobile Simpel. Het management van Simpel heeft een management buy-out gedaan. Simpel bleef wel het T-Mobile-netwerk gebruiken. Simpel zei dat de reden voor de buy-out de wens was om zijn eigen richting te bepalen, zonder zijn tarieven en merkpositionering aan te passen aan de merken van T-Mobile.

In augustus 2016 kocht Parcom Capital een minderheidsbelang in Simpel. Simpel's CEO Jasper de Rooij zocht de samenwerking met Parcom Capital om verdere uitbreiding van Simpel mogelijk te maken.

In oktober 2020 maakte T-Mobile Nederland bekend Simpel over te nemen. Over de transactie maakten de bedrijven geen financiële details bekend. Kort daarna gaf toezichthouder ACM goedkeuring voor de deal. Hierdoor werd Simpel vanaf 1 december onderdeel van het bedrijf. Simpel blijft als onafhankelijk merk blijven opereren, zonder verandering voor klanten of personeel.

De Rooij zei dat het logisch was om het bedrijf aan T-Mobile NL te verkopen en dat het een goed moment was om dat te doen. "Op deze manier garanderen we onze klanten dat zij gebruik kunnen blijven maken van het snelste en beste netwerk van Nederland en kunnen blijven rekenen op een hoog serviceniveau tegen aantrekkelijke tarieven", aldus De Rooij.

De CEO van T-Mobile NL, Soren Abildgaard, zei dat de deal het bedrijf zal helpen om te blijven concurreren met KPN en Vodafone in de uitdagende mobile only-markt en om zijn marktstrategie als uitdager op de lange termijn te behouden. De overname heeft geen invloed op de groothandelsstrategie van T-Mobile NL, voegde het bedrijf eraan toe, en het netwerk zal in de toekomst open blijven staan voor nieuwe groothandelsklanten.

Telecompaper schat dat Simpel eind Q3 2020 goed was voor 1.019.000 postpaid-klanten. Dit is een toename van 27.000 sims in zes maanden.

Simpel MVNO op netwerk T-Mobile

Simpel heeft op twee verschillende netwerken geopereerd. In 2007, toen het bedrijf begon, opereerde de MVNO op het netwerk van KPN. In 2010 maakte Simpel de overstap naar het netwerk van T-Mobile. Ondanks dat het management van het bedrijf in 2014 een buy-out gedaan deed, bleef het wel het T-Mobilenetwerk gebruiken. Dat is nu nog steeds zo en met de acquisitie van Simpel door T-Mobile zal daar niet snel verandering in komen.

Simpel biedt voorlopig nog diensten aan op zowel een 3G- als een 4G-netwerk. Op het 4G-netwerk is een downloadsnelheid tot 75 Mbps en een uploadsnelheid tot 10 Mbps mogelijk. Bij het 3G-netwerk is de maximale downloadsnelheid 15 Mbps.

Focus van Simpel op sim-onlyabonnementen

Sinds de oprichting heeft Simpel voortdurend zijn sim-only aanbod en promotionele prijzen aangepast, gebaseerd op concurrentie en prijsverlagingen. De belangrijkste trend is dat er elke keer meer data wordt toegevoegd, waardoor de prijs per GB wordt verlaagd. Simpel voegde in december 2016 een 4G-servicebundel toe. Inmiddels biedt de MVNO gratis 4G met alle abonnementen. De focus van het bedrijf blijft op postpaid. In oktober 2015 voegde het bedrijf ook een prepaidaanbieding toe, maar in augustus 2019 stopte het deze service helemaal. In februari 2020 lanceerde Simpel ook plannen voor de zakelijke markt. In februari 2021, een jaar later, werd na analyse van Telecompaper.com bekend dat Simpel zijn zakelijke abonnementen had stopgezet ten faveure van het zakelijke aanbod van T-Mobile.

Sinds 1 maart 2019 heeft Simpel de aanbiedingen en prijzen aangepast aan de ‘Most wanted deals’ met de volgende spraak- en databundels. Eind augustus 2019 werden de prijzen van 1-jarige contracten verlaagd met een minimum van EUR 1 tot EUR 1,50 bij sommige bundels.

Simpel biedt voor EUR 1,50 extra een optie voor unlimited voice. Simpel biedt ook extra MB-bundels als add-ons: 250 MB voor EUR 3,00, 500 MB voor EUR 4,50 and 1 GB voor EUR 7,00.

Financials & operationals

Simpel verstrekt beperkte financiële informatie. Het bedrijf rapporteerde EUR 114,2 miljoen aan totale inkomsten voor 2019.

De omzet van de Nederlandse MVNO Simpel steeg in 2019 met 19,8 procent tot EUR 114,2 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf dat is ingediend bij de Kamer van Koophandel. De groei werd gedreven door een toename van het klantenbestand met 15,6 procent, waardoor het totaal op 977.000 kwam ten opzichte van 844.000 eind 2018. De brutowinst groeide van EUR 31,0 miljoen naar EUR 38,4 miljoen. Door hogere opbrengsten nam de brutomarge toe, mede dankzij verbeterde datahosting-tarieven bij netwerkprovider T-Mobile. De EBITDA steeg van EUR 12,8 miljoen naar EUR 22,9 miljoen.

Simpel zei dat de goede operationele, commerciële en financiële prestaties een goed voorteken zijn voor de toekomst. Het bedrijf is van plan om nieuwe portefeuilles en campagnes te lanceren, zijn B2S-platform verder te verbeteren en nieuwe functionaliteiten voor klanten te ontwikkelen.

Simpel is na Tele2 de grootste MVNO op de Nederlandse markt, zo blijkt uit Telecompapers MVNO-rapport. De provider heeft een marktaandeel van 15,3 procent (tegenover 19,1 procent van Tele2).

Oproepen van Simpel worden per seconde gefactureerd. De kosten buiten de bundel voor spraak en sms bedragen EUR 0,31 per minuut / sms. De kosten voor data buiten de bundel bedragen EUR 0,15 per MB. Data of minuten/sms’jes zijn niet mee te nemen naar de volgende maand. Nieuwe klanten moeten EUR 20 aan administratiekosten betalen.

Simpel vertrouwt op sterke online aanwezigheid

Simpel richt zich op de no-frillsmarkt, die zich richt op consumenten die minder willen betalen voor telefonie, sms en mobiel internet. De verkoop van zijn postpaid-abonnement verloopt alleen via zijn eigen website. Simpel vertrouwt op een sterke online aanwezigheid en op tv-commercials, buitenshuisreclames en soms op radiocommercials. Simpel doet het grootste deel van het mediabeheer in eigen huis.

De naam van het bedrijf is een groot deel van en kenmerkend voor de brandingstrategie: Simpel wil, zoals oprichter Jasper de Rooij in zijn boek LEF schrijft, "geen kleine lettertjes en geen trucjes uithalen." Het bedrijf heeft een tijd abonnementen met telefoons aangeboden, maar is daar inmiddels mee gestopt. Simpel biedt nu alleen nog sim-onlyabonnementen aan online verkoopkanalen. Het bedrijf heeft geen fysieke winkels.

Volgens de recente NPS-ranglijst van Telecompaper was Simpel de meest aanbevolen postpaidprovider in het eerste kwartaal van 2020, dat daarmee sinds vorig jaar de eerste plaats in heeft genomen van Simyo.

In 2020 werd de Simpel-website door Emerce en Multiscope geselecteerd als de beste website in de categorie Telecom en overall. Daarnaast won Simpel de ABN AMRO Webshop Award 2020-2021 in de categorie Telecom. De Consumentenbond beloonde Simpel dit jaar in 2 kwartalen met de beste koop in de sim-onlysegmenten.

Strengths:

 • Competitief aanbod;
 • Sterke marketingcampagnes;
 • Zeer flexibel bedrijf, dat gesteund wordt door een sterk bedrijf (T-Mobile).

Weaknesses:

 • Focus ligt op zeer competitieve no-frillsmarkt;
 • Geen grote databundels van meer dan 12 GB te krijgen;
 • Mist een optie voor maandcontracten.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Simpel / Tele2 / Telecompaper / T-Mobile / T-Mobile Nederland
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reacties

In deze artikel, wordt gesproken over een "recente NPS-ranglijst van Telecompaper". Deze kan ik niet vinden in het archief van Telecompaper. Graag hoor ik waar deze te vinden is.
William @ 12-7-2021 - 16:39


Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Aandeel van MVNO's daalt tot 12,5% van NL markt, ondanks groei in budgetmarkt

Published 15 jul 2021 08:01 CET | Nederland
Het marktaandeel van de onafhankelijke MVNO's is eind maart 2021 gedaald tot 12,5 procent van alle mobiele simkaarten in ...

Vodafone boekt in Q1 grootste klantengroei op Nederlandse mobiele markt

Published 14 mei 2021 13:07 CET | Nederland
Vodafone is de duidelijke winnaar geworden op de Nederlandse mobiele markt in Q1 2021, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. ...

T-Mobile houdt vast aan positie van uitdager ondanks meeste mobiele klanten

Published 01 dec 2020 11:57 CET | Nederland
Na de overname van Simpel heeft T-Mobile Nederland 6,7 miljoen mobiele klanten. Met dat aantal is het de grootste provider van ...

T-Mobile neemt Simpel per 1 december officieel over; ACM geeft goedkeuring

Published 17 nov 2020 09:18 CET | Nederland | Update: 17 nov 2020 09:42 CET
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de overname van Simpel door T-Mobile Nederland. Dat maakt ...

Simpel wordt onderdeel van T-Mobile Nederland

Published 16 okt 2020 09:36 CET | Nederland
T-Mobile Nederland heeft haar voornemen bekendgemaakt om sim-onlyaanbieder Simpel toe te voegen aan het bedrijf. Partijen hebben ...

In de coronacrisis bepaalt de overheid het tempo van het herstel maar telecom is acyclischer dan ooit

Published 22 apr 2020 10:45 CET | Nederland
Na ruim een maand van maatregelen hebben we goed zicht op de impact van de coronacrisis op de TMT-sectoren. Veel minder duidelijk ...

Omzet Simpel groeide met 19,8 procent in 2019

Published 25 mrt 2020 15:15 CET | Nederland
De Nederlandse MVNO Simpel.nl heeft een omzet van EUR 114.2 miljoen gerapporteerd over 2019, 19,8 procent meer dan in 2018, zo ...

Simpel richt pijlen op markt voor ZZP en MKB

Published 04 feb 2020 08:23 CET | Nederland
Simpel is gestart met de verkoop van zakelijke sim-only-abonnementen. De zakelijke abonnementen zijn volgens Simpel speciaal ...

T-Mobile Nederland: naar EQT, Parcom of de beurs?

Published 26 nov 2019 14:06 CET | Nederland
Volgens geruchten zet Deutsche Telekom zijn Nederlandse dochter T-Mobile NL volgend jaar te koop. Een afgetekende bieder is niet ...

Simpel informeert klanten over afschakeling 2G-netwerk

Published 16 okt 2019 09:23 CET | Nederland
Klanten van Simpel hebben een mailing ontvangen waarin aandacht wordt gevraagd voor de afschakeling van het 2G-netwerk van ...

Nieuwsoverzicht 28; KPN wint, Grapperhaus blundert met Huawei advies, Privacy digitale assistenten; Multiplay groeit

Published 15 jul 2019 10:20 CET | Nederland
De afgelopen week werd duidelijk dat de samenwerking tussen KPN en Talpa voor het aanbieden van op kijkgedrag gerichte ...

Simpel sinds het eerste kwartaal van 2019 grootste Nederlandse MVNO

Published 10 jul 2019 09:00 CET | Nederland
Simpel is sinds in het eerste kwartaal van 2019 de grootste MVNO van Nederland, zo blijkt uit het Dutch Mobile Virtual Operators ...

Kalender   /   Evenementen

05 aug Starhub Q2 2021
05 aug Uniti Group Q2
05 aug OTE Q2
05 aug FireEye Q2
05 aug InterDigital Q2
05 aug Switch Q2 2021
05 aug Cogent Communications Q2 2021
05 aug BCE Q2 2021
05 aug Gogo Q2 2021
05 aug CommScope Q2
05 aug DigitalBridge Q2
05 aug Motorola Solutions Q2
05 aug Tucows Q2 2021
05 aug WideOpenWest (Wow) Q2
05 aug Vonage Q2 2021
05 aug United Internet Q2 2021
05 aug Swisscom Q2 2021
05 aug Viasat fiscal Q1
05 aug ON Semiconductor analysts meeting
05 aug Frontier Communications investors meeting
05 aug FCC meeting
06 aug NTT fiscal Q1
06 aug RTL Group Q2 2021
06 aug TDS, US Cellular Q2 2021
06 aug PCCW H1 results
09 aug Sohu.com Q2 2021
09 aug Cable One Q2 2021
09 aug Synchronoss Technologies Q2 2021
09 aug Ceva Q2 2021
09 aug Turk Telekom Q2 2021
::: Meer Kalender Items