0
Breedband

Amazon bouwt HQ2 in Noord-Amerika, maar waar komt HQ3?

donderdag 19 oktober 2017 | 14:36 CET | Marktcommentaren

Vandaag sluit de termijn voor steden in Noord-Amerika om zich aan te melden als kandidaat voor een tweede hoofdkantoor van Amazon. Het is primair een regionale aangelegenheid, maar het is slechts een kwestie van tijd eer Amazon ook in andere regio's dit soort stappen gaat zetten. De omvang en de aard van de business maken de gebeurtenis tot een internationale blikvanger.

Op 7 september kondigde Amazon aan een tweede hoofdkantoor (HQ2) te willen bouwen in Noord-Amerika, naast de bestaande in Seattle (Washington). Het gaat om een project van 5 miljard dollar dat 50.000 banen moet opleveren. De onderneming liet een request for proposal (RfP) uitgaan, met 19 oktober als deadline. Er zijn een paar randvoorwaarden die de kandidatenlijst sterk indammen: alleen steden komen in aanmerking die minimaal 1 miljoen inwoners hebben, beschikken over een internationale luchthaven en bereid zijn financiële prikkels te geven.

Grote economische impact

Ter vergelijking geeft Amazon de statistieken van het huidige hoofdkantoor in Seattle. Het is een campus bestaande uit 33 gebouwen, met 750.000 vierkante meter en 40.000 werknemers. Daarin is in de loop van de tijd 3,7 miljard US dollar geïnvesteerd. Dat levert ook een bijdrage aan de lokale economie. Zo schat men het aantal hotelovernachtingen van bezoekers in 2016 op 233.000 en het leidde schijnbaar tot de creatie van 53.000 banen. In totaal investeerde Amazon 38 miljard in de lokale economie.

Reden genoeg dus om in te schrijven op de RfP. De belangen zijn groot. Het gaat om directe en indirecte investeringen, de lokale economie en het aantrekken van hooggeschoolde werknemers. Ook zal er een gezonde voedingsbodem ontstaan voor start-ups die meeliften op de aanwezigheid dergelijke campus. De expansie van Amazon in alle richtingen zorgt ervoor dat ook Europa iets dergelijks ten deel kan vallen. Amazon expandeert immers op diverse niveaus: commerciële activiteiten (e-commerce, AWS, video), geografisch, infrastructuur (distributiecentra en datacenters).

Denver, Boston, Washington, ...

Berichten in de Amwerikaanse pers laten zien dat veel steden meedingen, ook als ze niet direct aan de randvoorwaarden voldoen. Met prikkels lonkt men naar Amazon. Er ligt een voorstel om een nieuwe stad te bouwen met als naam Amazon (Stonecrest, Georgia); of men belooft fiscale voordelen, tot wel 5 miljard dollar (New Jersey). De New York Times heeft de randvoorwaarden streng doorgeakkerd en kwam tot een short-list van vier steden: Boston, Washington, Portland en Denver. Portland valt waarschijnlijk af omdat het te dicht bij het huidige kantoor in Seattle ligt. Volgens de krant zou Denver de meeste kans maken.

Als bestaande R&D centra een basis zouden moeten vormen voor HQ2, dan zouden onder meer Atlanta, Austin, Boston, Minneapolis, Pittsburgh en Portland in aanmerking komen. Ook bijvoorbeeld Chicago, Washington en Toronto (Canada) worden genoemd. Verder zouden New York City, Phoenix, Memphis en Phildalephia meedoen aan de RfP.

Waarschijnlijk heeft Amazon zelf al een short-list van steden die het meest in aanmerking komen op grond van hun randvoorwaarden. De (fiscale) prikkels kunnen helpen om de uiteindelijke keuze te maken. Amazon zal naar verwachting begin 2018 de winnaar aanwijzen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe