0
Algemeen

Apple Music is geen 'slam dunk'

maandag 29 juni 2015 | 22:23 CET | Marktcommentaren
Apple lanceert de langverwachte dienst Apple Music op 30 juni. De grote vraag is in hoeverre de dienst gaat aanslaan. Zal Apple Music de concurrentie overvleugelen? Of gaan alle aanbieders profiteren doordat streaming een laatste grote push krijgt naar het grote publiek?

De geruchten over een streaming music service van Apple gaan vele jaren terug (onze database komt in ieder geval uit bij 2008). Toch heeft het tot 2015 geduurd eer de dienst zou lanceren. Het zal enerzijds iets te maken hebben met de muziekmarkt en de kansen voor streaming music. Apple heeft wijselijk de concurrentie de markt open laten breken en maakt nu handig van het momentum gebruik om zijn slag te slaan. Anderzijds spelen natuurlijk ook de rechten een grote rol. Met zijn huidige marktpositie is het onderhandelen met zowel de majors (Universal, Sony, Warner) als de independents een stuk gemakkelijker. Recent was er nog een rimpeling omdat Apple tijdens de gratis proefperiode geen rechten zou betalen aan de artiesten. Apple is schijnbaar door de knieën gegaan voor Taylor Swift, een grote ster aan het firmament, die opriep met name de independents te betalen, ook tijdens de gratis proefperiode. Al moet daarbij wel vermeld worden dat het naar verluid gaat om een magere 0,2 dollarcent per stream (Spotify betaalt 3 of 4 maal dit bedrag).

De markt

De concurrentie bestaat uit een beperkt aantal aanbieders, steeds met een net iets ander business model:

 • YouTube. Wordt weinig genoemd, maar is waarschijnlijk de 'witte olifant in de kamer'. Gebruik is gratis (met reclame), maar een reclamevrije betaalde versie (Music Key) is onderweg.
 • Google. Google Music heeft zijn gratis streaming dienst (met reclame) net gelanceerd in de VS. Eigenlijk is het een radiodienst, vergelijkbaar met Pandora.
 • Pandora. Internetradio met 200 miljoen geregistreerde en 80 miljoen actieve gebruikers in de VS.
 • Spotify. De Zweedse onderneming hanteert een freemium model. Er is een gratis versie (met reclame en enigszins beperkt gebruik) en een betaalde variant (zonder reclame). Sony is wederverkoper. De gratis versie heeft 75 miljoen gebruikers, de betaalde 20 miljoen. Volgens geruchten hebben de drie majors gezamenlijk 15-20 procent van de aandelen.
 • Deezer, Rdio en Napster/Rhapsody zijn vergelijkbaar met Spotify.
 • SoundCloud. Een op artiesten gericht platform, die betalen voor uploaden boven een bepaalde cap. Het is gratis voor gebruikers. De service On SoundCloud zorgt voor reclame-inkomsten, maar alleen in de VS. Het heeft 175 miljoen unieke gebruikers per maand, waarvan 40 miljoen geregistreerde. Per minuut wordt 12 uur muziek ge-upload. Het heeft 100 miljoen tracks beschikbaar.
 • Amazon Prime Music. Het is een add-on voor Prime-abonnees, echter alleen in de VS. Het is van oorsprong een bezorgdienst, die nu 99 US dollar per jaar kost. Tot de extra benefits (zonder bijbetaling) van de bezorgdienst behoren, behalve muziek (in de VS), onder meer Instant Video (streaming video) en onbeperkte foto-opslag. Opgemerkt moet worden dat de muziekcatalogus (zeer) beperkt is (1 miljoen tracks, minimaal 6 maanden oud).
 • Kleinere aanbieders zijn o.a. Pono en Tidal (premium services voor HD-kwaliteit).

Apple

Apple biedt uitsluitend een betaalde variant in ruim 100 landen, eerst voor iOS en later ook voor de Apple TV (box) en Android. Het biedt 30 miljoen tracks bij een kwaliteit van 256 kbps en kost 10 dollar per maand (volgens berichten ook 10 pond of 10 euro), een familie-abonnement 15 dollar. Onderdeel is een internetradiostation Beats 1 (met beroemde DJ's) en een social netwerk waarmee artiesten aanvullende info met hun fans kunnen delen (Apple Connect). De nieuwe single van Pharrell Williams is exclusief op Apple Music beschikbaar. De genoemde Taylor Swift, die eerder materiaal van Spotify verwijderde, maakt haar nieuwste album beschikbaar. Het gebruik is de eerste drie maanden gratis (naar wij aannemen: 3 maanden vanaf aanmelden, niet 3 maanden voor iedereen vanaf 30 juni).

Apple schaart zich met dit model aan de zijde van de muziekuitgevers, wie gratis diensten een doorn in het oog zijn. Daar passen echter een paar opmerkingen bij:

 • Ten eerst, ook de gratis diensten genereren inkomsten, namelijk uit reclame.
 • Ten tweede, gratis muziek is een gegeven. Vooral YouTube moet genoemd worden. Het is naïef te veronderstellen dat iedereen betalend abonnee zou moeten of kunnen worden, zoals Alexander Ljung van SoundCloud pas in een interview zei.
 • Ten derde, een gratis dienst is in de praktijk een mooie opstap naar een abonnement, zoals Spotify steeds benadrukt.

Kortom, Apple Music is zeker geen 'slam dunk'. Natuurlijk heeft Apple zijn naam en installed base mee en het biedt een opvallend voordelig familie-abonnement. Echter, vooral de gratis diensten, zoals YouTube en de gratis versie van Spotify, zijn formidabele concurrenten. Het is dan ook de vraag of de benefits van Apple Music voldoende zijn om veel klanten bij de concurrentie weg te halen. Ook Spotify zit niet stil en innoveert in een hoog tempo (en biedt een betere geluidskaliteit). Hoe dan ook, er is al gewaarschuwd voor een dip in de inkomsten bij de concurrenten als gevolg van de gratis proefperiode van Apple. Pas als de gebruikers maandelijks moeten gaan betalen, wordt duidelijk hoe groot de blijvende schade is. Vooral de kleine aanbieders krijgen het waarschijnlijk moeilijk en kunnen uit de markt gedrukt worden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe