0
Mobiel

Google mikt op koerswijziging Android met eigen smartphone

maandag 18 juli 2016 | 16:04 CET | Marktcommentaren

Met Android als grootste mobiele besturingssysteem wereldwijd lijkt de missie van Google om de mobiele mark naar zich toe te trekken geslaagd. Dat is deels waar, aangezien het internetbedrijf al jaren worstelt met zijn rol binnen dit ecosysteem, dat mede wordt gevormd door een groot aantal mobiele hardwaremakers dat nog altijd dankbaar gebruik maakt van het gratis, open source OS.

Google verdient aan Android door middel van advertenties en verkopen in de Google Play Store. Hoeveel Google precies aan Android verdient, is niet bekend. Volgens Oracle, dat onlangs bakzeil haalde bij een juridische twist met Google, zou Google tot dusver ongeveer 31 miljard dollar aan omzet en een winst van 22 miljard dollar met Android hebben behaald.

Om die omzetbron te verzekeren voor de komende jaren, is Google volgens geruchten van plan Android verder aan banden te leggen om af te kunnen rekenen met elementen die het systeem de afgelopen jaren dwars zaten, zoals fragmentatie (en als gevolg daarvan een gedifferentieerde user experience) en een gebrekkige veiligheid. Naar verluidt gaat Android toe naar een gesloten systeem en mogelijk zal Google’s eigen Nexus-serie, smartphones gemaakt in samenwerking met partners, hierin een rol gaan spelen. 

Verder experimenteert Google met Project Tango en Project Ara waaruit al verschillende devices voortkwamen.

Onlangs schreef persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat Google een zogeheten ‘wortel-en-stok aanpak’ zal gaan hanteren om het updatebeleid van Android-vendors te verbeteren en security-issues beter aan te pakken. Dat is nodig aangezien smartphones geavanceerder en complexer worden waardoor de samenwerking tussen software en hardware naadloos moet zijn. Wil Android kunnen gaan profiteren van de volgende fase in mobile computing (IoT, AR, VR, etc.), dan zal dit de komende jaren moeten worden geregeld.

Android opnieuw uitvinden

In praktijk zouden mobiele gebruikers dan kunnen kiezen tussen smartphones voorzien van Android in zijn huidige vorm en een soort premium Android waarin Google volledige controle geniet over de gebruikerservaring en zodoende de eigen software en diensten min of meer vrij spel geeft. Dit juist in tegenstelling tot Android One, de Android-versie ‘voor de massa’ waarmee Google zich nauwelijks lijkt te bemoeien. Toch zou ook Android One deel uitmaken van de bredere mobiele hardwarestrategie van Google, al is nog onbekend in welke vorm.

Door de recente bundeling van zijn hardware-activiteiten hoopt Google zijn eigen hardware op een uniforme wijze te kunnen benaderen waardoor het ontwikkelproces en productlanceringen sneller verlopen en de eindervaring voor de klant consistent blijft. Uiteraard is het doel om de omzet uit Android te verhogen via nieuwe, sterk gepersonaliseerde diensten met aanpalende advertenties.

Ook al zal de verkoop van hardware voor Google secundair blijven, is het voor Google blijkbaar hoog tijd dat Android zich aanpast aan de noden van een nieuw technologisch tijdperk waarin zaken als privacy en security bovengemiddelde aandacht verdienen. In dat opzicht zal Android zich opnieuw moeten uitvinden en zal een eigen smartphone van Google een testcase moeten worden. Het is de vraag welk deel van het productieproces Google naar zich toe zal trekken en in hoeverre de huidige Android-partners hier aanstoot aan zullen nemen.

Ondertussen ondernemen de meest prominente smartphonemakers - Samsung en Huawei - zelf al de nodige stappen om de afhankelijkheid van Google te verminderen terwijl het lot van 'de rest', HTC, Sony en LG, op de mobiele hardwaremarkt nog altijd onzeker is.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe