0
Mobiel

'Nieuwe' CEO voor HTC zal weinig verschil kunnen maken

dinsdag 31 maart 2015 | 14:02 CET | Marktcommentaren
Peter Chou, sinds 2003 CEO van HTC, stond aan de wieg van de successen die het bedrijf tot 2012 zou behalen in de mobiele markt. Na die tijd echter ging het bergafwaarts door de dominantie van Samsung en Apple in de markt voor high-end smartphones. Hoewel HTC in de laatste maanden van 2014 blijk wist te geven van hervonden zelfvertrouwen, zijn de vooruitzichten nog altijd niet rooskleurig. Het definitieve antwoord van HTC op de marktomstandigheden moet nu komen van HTC-oprichter Cher Wang.

Wang neemt het stokje als hoogste baas binnen HTC over op een moment waarop het nieuwe topmodel One M9 zijn waarde moet gaan bewijzen. De One M9 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de M8, al voerde HTC enkele belangrijke upgrades uit zoals een snellere processor, meer werkgeheugen en een grotere batterij. Ook werd de interface Sense onder handen genomen. De vraag is of HTC genoeg zal hebben aan de M9 om op lange termijn succesvol te kunnen concurreren met hoofdzakelijk de iPhone 6 van Apple en Samsung's Galaxy S6.

De problemen bij HTC liggen dieper dan alleen de sales en marketing van zijn smartphones. Het bedrijf zag de afgelopen jaren een groot aantal topexecutives vertrekken waardoor de koers van HTC lange tijd onduidelijk bleef. De laatste topman die HTC verliet is Jonah Becker, hoofd van de afdeling industrieel ontwerp. Naar verluidt zou HTC worden geplaagd door interne meningsverschillen, met name tussen de designafdeling en het verkoopteam. Al langer zou er bovendien onvrede leven over de rol van Peter Chou binnen HTC, al lijkt dit nu te zijn opgelost door de benoeming van Wang.

Verbreden portfolio

HTC zocht de afgelopen periode naar verbreding van zijn portfolio door het uitbrengen van min of meer experimentele devices waaronder de RE, een compacte videocamera in de vorm van een periscoop. Verder introduceerde HTC tijdens het Mobile World Congress begin maart de GPS-enabled HTC Grip fitness tracker, een product dat tot stand kwam in samenwerking met het Amerikaanse outdoormerk UnderArmour, en kondigde HTC aan te gaan samenwerken met game developer Valve voor de ontwikkeling van een virtual reality-bril, die de naam HTC Vive krijgt.

Opvallend genoeg is HTC terughoudend met het uitbrengen van een smartwatch, al maakt het bedrijf er geen geheim van veel tijd te willen stoppen in de ontwikkeling ervan.

Cher Wang heeft zich de afgelopen twee jaar kunnen ontwikkelen aan de zijde van Peter Chou, die zich in zijn nieuwe rol zal richten op productinnovatie. Het is nog onduidelijk hoe Wang invulling wil geven aan de nieuwe strategie die het voortbestaan van HTC moet waarborgen. Speerpunten zijn technologische innovatie, maar ook emerging markets en mid-range devices. Naar verluidt zou HTC midden vorig jaar al zijn begonnen met het outsourcen van zijn low- en mid-end Desire-smartphones, al is dit nooit door HTC zelf erkend.

De vraag is ook – los van de verkoopresultaten van de One M9 – of Wang, als oprichter van HTC en sinds zo'n twee jaar nauw betrokken bij de operationele gang van zaken binnen het bedrijf, in staat zal zijn HTC met open blik naar de markt om te vormen tot een toekomstvast technologiebedrijf.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe