0
Industry Resources

'Hyperconnected' klanten, wat moet je ermee?

Thursday 9 May 2019 | 14:19 CET | Advertorial | provided by CGI Nederland

Het is niet makkelijk om een telecombedrijf te zijn in deze hyperconnected wereld. Digitale ontwikkelingen komen op als paddenstoelen en verspreiden zich razendsnel viraal, via netwerk-effecten. Jouw netwerktechnologie maakt dit mogelijk, maar wie is nu eigenlijk je klant? En wat verwacht je klant van jou als bedrijf? 

Sinds onze vroegste historie hebben mensen steeds meer innovatieve manieren gevonden om effectiever en sneller informatie te delen. Nu met al onze digitale technologie en communicatienetwerken zoals het internet hebben we een punt bereikt waarop de uitwisseling van informatie nagenoeg real-time en overvloedig is. 

De wereld waarin we leven is een ‘hyperconnected’ samenleving. Mensen zijn door wereldwijde communicatienetwerken met elkaar verbonden – altijd, overal en op steeds meer manieren. Zelfs niet enkel met elkaar, maar in toenemende mate met de omgeving naarmate deze door verrijking met sensoren en communicatietechnologie interactiever en ‘slimmer’ wordt. Deze verbondenheid van iedereen en alles neemt exponentieel toe, en zorgt daarmee voor de nodige uitdagingen voor telecom operators. Deze megatrend zorgt voor een sterke toename in benodigde bandbreedte en veranderingen in netwerkinfrastructuren en -technologie teneinde effectief om te kunnen gaan met de complexiteit, diversiteit en integratie van nieuwe digitale diensten die gebruikmaken van het netwerk. Dit vraagt een forse transformatie vanuit een legacy technologische omgeving naar een nieuwe technologische basis die het mogelijk maakt om snel in te kunnen blijven spelen op veranderende vraag en digitale ontwikkelingen. 

Digitaal gedrag – klantverwachtingen van ‘hyperconnected consumers’

Maar de technologische uitdagingen vormen slechts één kant van het verhaal. De organisatie zal ook in staat moeten zijn om adequaat om te gaan met de verwachtingen van hun klanten, de ‘hyperconnected consumers’. Een mooie opsomming van dergelijke verwachtingen is gegeven door Peter Hinssen in zijn boek ‘The New Normal”:

  • Klanten hebben geen geduld voor irrelevante informatie. Simpel gezegd: “If you confuse them, you lose them”.
  • De vragen en eisen van je klanten zullen continue veranderen, dit brengt de nodige onzekerheid met zich mee – hoe maak je plannen voor een afzetmarkt die morgen anders kan zijn?
  • Klanten willen op verschillende manieren benaderd worden. Er is dus geen ‘one size fits all’ model, dit is afhankelijk van de persoon én de context. 
  • Klanten eisen producten en diensten waarmee ze succesvol kunnen zijn of hun imago mee kunnen bouwen.
  • Klanten willen hun diensten gelijk geleverd hebben, zonder dat dit hen enige moeite kost.

Bron: Peter Hinssen (“The New Normal – exploring the limits of the digital world”, 2014)

Klanten zijn dus veeleisend maar ook verminderd loyaal. Er is minder merktrouw dan voorheen. Wanneer aan de bovengenoemde punten niet voldaan wordt, zijn ze zo vertrokken naar de concurrent, met de belofte van beter of in ieder geval voordeliger. En deze concurrentie komt vanuit alle kanten tegenwoordig. Diensten op het vlak van communicatie en media zijn allang niet meer het exclusieve domein van telecombedrijven. ‘Digital native’ bedrijven zoals Netflix, Google en Amazon, met hun digitale platforms en diensten, zijn zeer succesvol in uitbouwen van hun businessmodellen en aantrekken van klanten voor hun nieuwe communicatie- en mediadiensten. Diensten die vervangend zijn voor de diensten die worden aangeboden door telecombedrijven. En een bijkomend nadeel van ‘hyperconnected’ klanten is dat het effect van overstappen via digitale kanalen zich snel kan verspreiden, bijvoorbeeld door het mogelijk maken van delen op social media of het uitnodigen van vrienden in ruil voor korting. 

We willen alles, onmiddellijk en gratis

Deze schets van de ‘hyperconnected’ klant zal voor iedereen herkenbaar zijn, waarschijnlijk ook  wanneer je kijkt naar jezelf als consument. We zijn verwend, digitale technologie brengt ons wat we willen en levert onmiddellijk. Of we nu informatie willen, iets bestellen en morgen geleverd willen krijgen of onszelf op de beste manier mogelijk willen presenteren aan de buitenwacht, bedrijven als Google, Amazon en Facebook hebben door middel van hun gratis digitale platforms de lat enorm hoog gelegd. Dit soort bedrijven hebben de nieuwe norm wat betreft klantverwachtingen bepaald, die nu voor alles en iedereen geldt – dus ook voor non-digital native bedrijven zoals de meeste telecom operators zijn. En deze nieuwe norm is van toepassing op alle aspecten van ons leven. Een van de meest sprekende voorbeelden hiervan is voor mij wel het feit dat plastisch chirurgen in de VS rapporteren over de trend dat mensen bij hen komen met de vraag om ze te laten lijken op hun ‘beautified’ profielfoto op Instagram of Snapchat. Mensen hebben dus niet alleen torenhoge verwachtingen ten aanzien van dienstverleners, ze hebben deze verwachtingen ook ten aanzien van zichzelf en hun eigen uiterlijk. 

Hoe blijf je relevant voor de ‘hyperconnected’ klant?

De enige zekerheid die we nog hebben is dat we leven in een voortdurende staat van onzekerheid. Tien of vijfjarenplannen lijken nutteloos te zijn geworden. Het enige dat we kunnen doen, is zorgen dat we als bedrijf zijn toegerust om te gedijen in een wereld van voortdurende en elkaar snel opvolgende ontwikkelingen. 

De uitdaging voor een telecom operator ligt vooral in het definiëren van de eigen rol in deze hyperconnected wereld. Leveren van connectiviteit is niet meer onderscheidend, dit is meer en meer een commodity-dienst geworden. Maar om de connectiviteit te blijven leveren in lijn met de exponentieel toenemende vraag zijn forse investeringen nodig, ook in nieuwe netwerktechnologieën zoals 5G. De vraag is, hoe zijn deze investeringen te verantwoorden? Op welke manieren zullen deze zich terugverdienen? 

Het antwoord is simpel: het kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van je klant. Simpel antwoord, maar zeker niet eenvoudig te realiseren. Telecombedrijven zullen moeten transformeren naar end-to-end leveranciers van veilige, uiterst betrouwbare digitale diensten. Geïnspireerd op de platform-modellen van de digital native bedrijven, waarbij de netwerkdiensten inherent onderdeel zijn van de digitale diensten. Met als onderscheidende punten zaken zoals betrouwbaarheid, veiligheid en waarborging van individuele privacy. Zaken die steeds belangrijker worden voor mensen, naarmate de bewustwording van de manier waarop bedrijven als Facebook en Google hiermee omgaan toeneemt. 

Blijf dicht bij de klant, wees een vertrouwde partner, blijf relevant.

Over de auteur:

De auteur van dit artikel, William Rice, is Vice President Consulting & Thought Leader Digitale Transformatie bij CGI Nederland


Sponsor Details

Name    CGI Nederland
Contact    https://www.cginederland.nl/nl


Categorie├źn: General
Bedrijven: CGI / CGI Nederland
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

5G als katalysator om de concurrentiepositie van BV Nederland te verbeteren

Published 22 Jul 2021 14:13 CET | Netherlands
Eind vorig jaar waarschuwde Frans van Houten, CEO van Philips NV, er in de EW Economie-lezing voor dat Nederland uit de top van ...

Belangrijke architectuurconcepten voor de echte digitale telco

Published 25 Jun 2020 13:16 CET | Netherlands
Terugkijkend op enkele recente klantgesprekken en de resultaten van CGI Client Global Insights interviews, ben ik tot de ...

CGI ondersteunt ESA bij ontwikkeling 5G-technologie vanuit de ruimte

Published 04 Feb 2020 11:18 CET | Netherlands
Het wereldwijd opererende IT-adviesbureau CGI heeft een overeenkomst getekend met de European Space Agency (ESA) om ...

Telecombedrijven realiseren zich: er is nog heel veel te doen in digitalisering

Published 22 Jul 2019 15:05 CET | Netherlands
Naarmate voor telecombedrijven de transformatie naar een digitale telco vordert, neemt gedurende de reis ook het inzicht toe. Men ...

Kalender   /   Evenementen

18 okt Apple Event
19 okt A1 Telekom Austria Q3 2021
19 okt Tele2 Q3 2021
19 okt Netflix Q3 2021
19 okt Iridium Q3 2021
19 okt Arm DevSummit
19 okt Pixel Fall Launch
19 okt Arm DevSummit
20 okt Crown Castle Q3
20 okt Verizon Q3 2021
20 okt Elisa Q3 results
20 okt Bango strategy day
20 okt Samsung Unpacked Part 2
21 okt AT&T Q3 2021
21 okt Orange Belgium Q3 2021
21 okt Telenor Q3 2021
21 okt Intel Q3
21 okt Telia Q3 results
21 okt Snap Q3
22 okt Doro Q3 results
22 okt Ericsson Q3 2021
::: Meer Kalender Items