0
Industry Resources

Razendsnelle uitbreiding Proximus-Netwerk met Reichle & De-Massari

Thursday 2 December 2021 | 08:07 CET | Advertorial | provided by R&M

Proximus Groep, leverancier van digitale diensten en communicatieoplossingen, wil tegen eind 2028 meer dan 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven aansluiten op haar uitgebreide ultrahogesnelheidsglasvezelnetwerk. Proximus investeert hiervoor zo'n drie miljard euro. Dit ambitieuze investeringsprogramma moet in 2025 al voor de helft zijn uitgevoerd. Dankzij het PRIME-ODF-platform van Reichle & De-Massari verloopt de aanleg vlot.

 Dit is het grootste infrastructuurproject sinds decennia op de Belgische telecommunicatiemarkt. Het provider-neutrale Proximus-netwerk wil hiermee zo’n 70% van alle Belgische huishoudens van glasvezel voorzien. Ook wil het bedrijf 5G-antennes voorzien van glasvezelverbindingen. “België heeft altijd voorop gelopen in het aanleggen van hogesnelheidsnetwerken,” aldus Proximus Chief Technology Officer Geert Standaert. “Een glasvezelnetwerk is een totaal andere technologie dan de koperlijn waar we eerder mee hebben gewerkt. Daarom hebben we onze tools en processen serieus moeten heroverwegen.”

Van meet af aan was duidelijk dat de uitrol zo snel mogelijk moest verlopen. Het aanleggen en onderhouden van de talrijke glasvezelverbindingen in het veld moest dus zo eenvoudig mogelijk zijn. De bekabeling moest ook kunnen worden aangepast aan alle woningtypes en -afmetingen, distributieruimtes, kanalen, schachten en kasten, en andere aspecten. 

Uitstekende prijs/prestatieverhouding

Een projectgroep kreeg de opdracht een platform voor optische distributieframes te evalueren, waarmee een toekomstbestendig Fibre to the Home-netwerk kon worden aangelegd. Men zocht naar een patch-panel waarop het grootst mogelijke aantal glasvezels per hoogte-eenheid kon worden aangesloten. Belangrijke onderdelen voor de specificatie waren onder andere: 

  • Kosten: Met welk pakket kunnen de plannen zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk worden uitgevoerd? Wat wordt de Total Cost of Ownership? 
  • Dichtheid: Hoeveel kabels passen er per hoogte-eenheid in het rack? Kan de massa van de nieuwe kabels worden ondergebracht in bestaande ruimten? Zorgt de oplossing ervoor dat er geen extra ruimte benodigd zal zijn? 
  • Toekomst: Biedt het platform voldoende capaciteit om de stijgende vraag naar glasvezelkabels voor 5G-antennes te kunnen dekken? 
  • Openheid: Is het platform compatibel met de modulariteit van de reeds aanwezige bekabeling? Kunnen nieuwe, speciaal ontwikkelde feeder access kabels met 192 glasvezels worden aangesloten? 
  • Werking: Ondersteunt het product de operationele eisen en vertrouwde werkmethoden in het veld? Zijn de connectoren gemakkelijk door technici te gebruiken? Hoe kunnen de vezels bij hoge dichtheid op de lades worden gesplitst? 

Proximus vond het antwoord op deze vragen in 2019, op de FTTH Council Conference in Amsterdam. Daar werd de PRIME ODF optische distributieframe van R&M gelanceerd. Deze combineert de hoogste bekabelingsdensiteit met de kleinst mogelijke voetafdruk. R&M liet ter plaatse zien hoe PRIME-componenten direct kunnen worden aangepast aan de wensen van de klant.

Op basis hiervan werden snel inzetbare, high-density 1HE-panelen met 48 LC Duplex-poorten en Cable Termination Units (CTU) geleverd. Seba Service in Mechelen, erkend R&M-distributeur, richtte een logistieke hub in en zorgde zo voor flexibele bevoorrading van de bouwteams. 

Totaaloplossing inclusief ondersteuning

Zo vond Proximus de oplossing die ze zochten. “PRIME verdubbelt de bekabelingsdichtheid ten opzichte van de oude platforms,” vertelt Stephane Cambier, Transmission Equipment Specialist Networking Engineering & Operations, Proximus. Stephane maakte deel uit van de projectgroep die het high-density-platform voor hoofddistributieframes evalueerde. “We werken nu met LC/APC-connectoren in plaats van SC/APC-connectoren. Een belangrijk onderdeel van de totaaloplossing is natuurlijk de ondersteuning die ons door Seba en R&M werd geboden. Een standaardproduct is maar zelden in te zetten zoals het wordt geleverd. We moeten rekening houden met bestaande infrastructuur en elke netwerkoperator heeft zo zijn eigen bijzonderheden. R&M begrijpt dit en was heel flexibel bij het tegemoetkomen aan onze eisen.”

“In het begin was er wat weerstand van de teams in het veld, met name waar het ging om de hoge dichtheid en de nieuwe manier van werken, met de Cable Termination Unit. Maar na een aantal laboratoriumtests en een proefproject werd de nieuwe installatiemethode goed bevonden. We stellen het materiaal nu al negen maanden serieus op de proef, zonder noemenswaardige problemen. Een goed teken. Nog een pluspunt: er was geen sprake van vertragingen bij de levering - zelfs niet tijdens de meest intense fase van de pandemie.” 

High-speed Fiber to the Home: 
Het PRIME-ODF-platform van R&M heeft de werkzaamheden aanzienlijk versneld en helpt Proximus om tegen 2028 70% van de Belgische huishoudens van glasvezel voorzien.

PRIME ODF-componenten aangepast voor Proximus: Kabel Terminatie Unit (links) en 1U Fiber Terminatie Paneel met 48 LC Duplex poorten.

Wilt u meer weten over het Prime ODF platform of andere R&M oplossingen? Of vrijblijvend praten over hoe deze oplossingen uw specifieke project kunnen ondersteunen? Neem vandaag nog contact op! 

Jean Paul Rooseleer | R&M België
jeanpaul.rooseleer@rdm.com

Luc De Bruycker | R&M België
luc.debruycker@rdm.com

High-speed Fiber to the Home:
Proximus wil tegen eind 2028 meer dan 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven aansluiten op haar uitgebreide ultrahogesnelheidsglasvezelnetwerk.


Sponsor Details

Name    R&M
Contact    https://www.rdm.com/


Categorieën: General
Bedrijven: Proximus / Reichle & De-Massari
Landen: België
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

R&M levert PRIME-platform aan Proximus voor uitrol glasvezel

Published 02 Dec 2021 08:34 CET | Belgium
Reichle & De-Massari (R&M) meldt dat het zijn PRIME-platform heeft geleverd aan Proximus voor de uitrol van glasvezel. Het ...