0
Mobiel

EZ onderzoekt mogelijkheden voor breedband in buitengebied

vrijdag 14 november 2014 | 16:43 CET | Nieuws

Het ministerie van Economische Zaken doet onderzoek naar de mogelijkheden om de resterende witte vlekken in de dekking van breedband in te vullen. Mogelijk is LTE een alternatief voor vast breedband. Het rapport is begin 2015 klaar, meldde minister Kamp aan de Tweede kamer tijdens een overleg op 12 november.

Het CDA wil het rapport graag voor de Kerst ontvangen, maar het is niet zeker of dat haalbaar is. Kamp zegde wel toe dat de uitkomsten worden meegewogen van het onderzoek naar ICT in de zorg.

Geen geld uit Brussel

Uit de Connecting Europe Facility (CEF) is geen geld te verwachten voor aanleg in Nederland. Het Europees Parlement heeft de begroting voor dit fonds van de Europese Commissie eerder dit jaar verlaagd van 9,2 miljard euro naar 1 miljard euro. Van dat bedrag is 850 miljoen geoormerkt om digitale diensten te ontwikkelen, 150 miljoen voor de aanleg van breedbandnetwerken.

Anderzijds heeft de nieuwe Commissie plannen om 300 miljard euro te investeren in de digitale economie, maar de besteding daarvan is nog niet bekend. Het is dus ook nog niet bekend of en voor welk bedrag Nederland aanspraak kan maken.

Ondersteunende rol Rijk

De regering wil wel de markt op een andere manier van dienst zijn, door alle kennis en ervaring te bundelen. Eind dit jaar wordt een landelijk digitaal platform gelanceerd waar kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Vanuit het programma Bevolkingsdaling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden voorbeelden verzameld van nieuwe ontwikkelingen en instrumenten die rondom krimpproblematiek ontwikkeld worden.

Provincies richten breedbandfonds in

Een aantal provincies in Nederland heeft middelen in de begroting opgenomen voor de aanleg van snel internet in de buitengebieden. De provincies Friesland, Brabant en Overijssel starten een Breedbandfonds. De provincie Gelderland wil een snel netwerk aanleggen in de buitengebieden en op bedrijventerreinen. Andere provincies zoals Noord-Holland en Drenthe zetten in op projectondersteuning.

Kamp temperde overigens nadrukkelijk de verwachtingen, door te stellen dat 100 procent dekking voor breedband niet economisch haalbaar is. Hij refereerde aan zijn eigen huis, dat ook niet wordt aangesloten, omdat die aansluiting 40.000 euro zou gaan kosten. Over de laatste 5 procent dekking moet je realistisch zijn, waarschuwt hij.

Onderzoek naar mobiele dekking

Voor die gebieden kan het interessant zijn om de alternatieve draadloze verbindingsmogelijkheden te bekijken, zoals straalverbindingen, draadloze aansluitnetwerken en 4G.

Op verzoek van de Tweede Kamer is EZ ook al bezig met een ander onderzoek, namelijk naar de mogelijkheden om 100 procent dekking te garanderen voor noodnummer 1-1-2. TNO en Agentschap Telecom hopen dat onderzoek nog dit jaar af te ronden.

Dat onderzoek wordt verbreed naar de mogelijkheden om 100 procent geografische dekking te realiseren voor één of meer mobiele netwerken. Ook daarover heeft EZ al laten doorschemeren dat de mogelijkheden beperkt zijn. De 4G vergunningen bevatten zo’n uitrolverplichting niet en de Rechtbank Rotterdam heeft die beleidskeuze toegestaan. Daarnaast vormen afspraken met de buurlanden over interferentie een beletsel voor dekking in de grensstreek.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe