0
Algemeen

EZK: geen ingreep in looptijden en voorwaarden van quad-play

woensdag 7 maart 2018 | 11:22 CET | Nieuws
Het ministerie komt niet met regels om de looptijd van quad-play contracten gelijk te trekken, meldt staatssecretaris Keijzer van EZK aan de Tweede Kamer. Zij noemt praktische en juridische bezwaren en wil ook niet afwijken van de maatregelen die de Europese Commissie neemt in de Electronic Communications Code (ECC). 

Meerdere fracties in de Tweede Kamer hebben in een overleg op 15 februari gevraagd naar quad play bundeling en de invloed op overstapdrempels. De zorg bestaat dat de trend naar bundeling het moeilijker maakt om van aanbieder te wisselen. Quad play is in opkomst, bevestigt EZK. De consument ontvangt dan vaak een korting, een uitgebreider zenderpakket of extra mobiele data. Naast deze voordelen voor de eindgebruiker, kan bundeling ook overstapdrempels opwerpen en nadelig zijn voor de concurrentie.

EU zet consumentenrechten in voor bundeling

De Europese Unie hoopt de onderhandelingen over de ECC eind april af te kunnen ronden met een akkoord tussen Commissie, Parlement en Lidstaten. In die Code komt een artikel te staan dat specifiek bedoeld is voor gebundelde diensten. EZK meldt dat de regels inzake de informatie in contracten, transparantie, contractduur, beëindiging van contracten en overstappen zullen gelden voor alle onderdelen van een bundel. Deze regels zijn destijds ingevoerd voor transparantie en het recht om op te zeggen bij een verslechtering van de voorwaarden. 

De Tweede Kamer heeft gevraagd of het mogelijk is om bij wet te regelen dat de contractuele looptijden van elk onderdeel gelijk moeten worden getrokken. Keijzer noemt echter praktische bezwaren. Consumenten sluiten namelijk geen quad play af, ze maken verschillende contracten onderdeel van een combinatiepakket en krijgen dan extra’s. 

EZK wil niet ingrijpen om de verschillen tussen vast en mobiel uit te gummen. Een contract voor vast wordt in principe voor 12 maanden aangeboden, maar voor mobiel is 24 maanden ook zeer gangbaar en dat moet ook zo blijven, vindt Keijzer. Bovendien stelt zij dat de ECC dat juridisch onmogelijk maakt: er geldt ‘maximumharmonisatie’, landen moeten het één-op-één overnemen. 

Nieuwe regels voor overstappen binnen een dag

De wetgever kan echter wel regels opstellen om het overstappen gemakkelijker te maken. Die regels hebben als doel dat eindgebruikers ruim op tijd nummerbehoud kunnen aanvragen en op één datum worden omgezet, zonder dode lijnen of dubbele facturen. Het streven is om in de loop van dit jaar een wetsvoorstel te komen. Het ministerie wil hier ingrijpen omdat zelfregulering niet de gewenste resultaten oplevert.

Verder hoopt Keijzer dat de ACM erin zal slagen om koper, glasvezel en kabel te reguleren. EZK juicht toe dat de ACM die inzet heeft gekozen in het nieuwe besluit FWA (Fixed Wholesale Access), dat nu wordt geconsulteerd. Nederland wil echter extra instrumenten en pleit daarom in de onderhandelingen over het Europese regelgevend kader voor voldoende instrumenten voor de toezichthouder om toegang tot netwerken te reguleren. Het streven is daarbij om het eenvoudiger te maken voor de ACM om in een marktsituatie met twee netwerkspelers (in Nederland KPN en VodafoneZiggo) gereguleerde toegang op te leggen aan beide netwerkspelers.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe