0
Video

KPN lanceert Digitenne HD eind 2018

maandag 5 februari 2018 | 14:11 CET | Nieuws
KPN heeft via het forum voor klanten meer details gepubliceerd over de ombouw van Digitenne. Sinds deze maand krijgen nieuwe klanten al de nieuwe decoder van ZTE opgestuurd, die geschikt is voor DVB-T2. Eind 2018 begint KPN aan de ombouw van het broadcast-netwerk. Vanaf dat moment wordt Digitenne in HD uitgezonden. 

In de periode maart 2018 tot en met april 2019 worden alle bestaande Digitenne ontvangers geleidelijk omgeruild, heeft KPN bekendgemaakt. KPN begint met de huurtuners en ruilt dan de kooptuners om. Als laatste komen de abonnees met een insteekkaart of ontvanger met opnamefunctionaliteit.

KPN heeft een nieuwe vergunning gekregen voor het uitzenden van digitale televisie via de ether. Voorwaarde daarbij is dat KPN de 700 MHz-band vrijmaakt, want die gaat naar mobiel internet. Om met minder kanalen toch landelijk te kunnen uitzenden, schakelt KPN over van DVB-T naar DVB-T2, in combinatie met MPEG 4 en HVEC/H.265 codering. Dat is een efficiëntere techniek, maar die betekent ook dat oude decoders niet meer zullen werken. 

Verspreid over Nederland worden dit jaar ook alle zendmasten voorzien van nieuwe apparatuur. De eerste regio is in het vierde kwartaal aan de beurt, de laatste in april 2019. Per regio moet de omruil zijn uitgevoerd zodra het signaal wordt omgezet naar de nieuwere standaard. 

Nieuwe decoder van ZTE zonder opnemen

Bij Digitenne wordt standaard één decoder geleverd als onderdeel van het abonnement van 15,50 euro in de maand. Extra decoders zijn te huur voor 5,00 euro per maand. KPN levert als nieuwe decoder ZTE ZXV7200. In deze ontvanger zit geen losse smartcard meer, maar een Conditional Access System (CAS). Dit nummer wordt door KPN op afstand herkend. KPN meldt hier dat het niet langer mogelijk zal zijn om een eigen ontvanger te gebruiken. De geleverde ontvanger kan niet opnemen.

Alle huidige decoders stoppen met werken zodra het DVB-T signaal is uitgeschakeld. Ook CI+ modules werken dan niet meer. Dat is nu nog een optie voor televisietoestellen met een ingebouwde tuner. Er zijn op dit moment nog weinig of geen televisies in de handel met een ingebouwde DVB-T2 tuner én H.265. KPN zegt er wel bij dat ze in de toekomst mogelijk wel weer een insteekkaart gaan leveren, maar dat daarover nu nog niets is besloten.

Aantal zenders blijft gelijk, maar wel in HD

Met de nieuwe vergunning komt Digitenne in HD beschikbaar. KPN heeft (nog) geen plannen om het zenderaanbod uit te breiden. Het pakket bevat dertig zenders, waarvan een deel verplicht is en 28 radiozenders. Fox Sports Eredivisie met twee kanalen is het enige pluspakket. 

De zenders worden gecodeerd uitgezonden, met uitzondering van de NPO en de regionale publieke omroepen: deze zijn free-to-air beschikbaar. Met een geschikte antenne en ontvanger zijn ze nu gratis te bekijken en dat blijft ook zo. De NPO zenders gaan wel mee in de overstap naar DVB-T2 en H.265. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe