0
Breedband

Overheid gaat al haar websites en apps 'drempelvrij' maken

maandag 5 februari 2018 | 10:01 CET | Nieuws
Alle websites en mobiele apps van alle overheden en semi-overheden moeten ook toegankelijk en bruikbaar zijn voor mensen met een handicap. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat daarvoor de wet aanpassen, meldde het kabinet op 2 februari na de wekelijkse ministerraad. 

Alle overheidsinstanties moeten de Europese (open) standaard voor digitale toegankelijkheid toepassen. Die standaard is vanaf 2016 in ontwikkeling. Op dit moment is alleen in afspraken en beleidsregels vastgelegd dat websites zo bruikbaar mogelijk zijn voor mensen met een handicap. Websites kunnen daar nu van afwijken volgens het principe pas-toe-of-leg-uit, maar die vrijblijvendheid verdwijnt. Het is de bedoeling de verplichting in fases in te voeren: vanaf september 2019 voor nieuwe websites, vanaf september 2020 voor bestaande websites en vanaf juni 2021 voor mobiele apps.

Het wetsvoorstel dat dit zal regelen, is doorgestuurd naar de raad van State voor advies. Pas later komt het bij de Tweede Kamer. Er staan een paar uitzonderingen in het plan. Oude archiefstukken en oude beeld- en geluidsopnames mogen worden getoond in hun originele context, ook als bijvoorbeeld het contrast niet hoog genoeg is voor slechtzienden. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe